Składniki:
-filet z indyka (0,8 kg)
-łopatka mielona(0,25-0,3 kg)
-boczek surowy, dość tłusty(0,1 kg)
-papryka czerwona(0,1-0,15 kg)
-cebula(0,1 kg)
-jajko(1 szt.)
-sól,pieprz,czosnek, łyżka suszonej natki pietruszki
1. Filet rozcinamy tak, by powstał podłużny płat(można lekko rozbić), przyprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
2.Cebule i paprykę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na łyżce tłuszczu. wrzucamy do michy, dodajemy łopatkę, jajko, pietruszkę, sól, pieprz i mieszamy tak długo, aż masa się "zlepi".
3. Rozprowadzamy farsz na naszym płacie indyka, zwijamy w rulon, obwiązujemy nicią/sznurkiem lub spinamy wykałaczkami. Wierzch obkładamy cienko pokrojonym boczkiem.
4. Ładujemy do piekarnika (200 st. Celsjusza, 50-60 minut)
Wartości odżywcze na 100g:
B-14,3
T-7,9(w rzeczywistości mniej, bo sporo się wytopiło z boczku)
W-0,6
Kilka zdjęć:
Rolada nie jest sucha, można jeść na ciepło lub zabrać zimną do szkoły, pracy itp
Smacznego!
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2010-12-20 13:33:27
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2010-12-20 13:33:46
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2010-12-20 13:36:14