Wyslalem Twoje pytanie do Bokito.
Ponizej odpowiedz.
Jak chcesz mu zadac wiecej pytan muszisz wejsc na animalpak.pl
"co mi sie udalo znalezc to to ze bialka jajeczne na rynku po pierwsze skladaja sie zwykle tylko z albuminy jajecznej - w porownaniu w bialkiem calego jaja albumina ma o wiele nizsza wartosc biologiczna (BV). Poza tym stworzyc odzywke bialkowa oparta na bialkach jaj ktora jednoczesnie smakuje i dobrze sie rozpuszcza to sprawa prawie niewykonalna.
Kazeina micelarna za pomoca enzymow trawiennych w zoladku tworzy strukture ktora stopniowo uwalnia
aminokwasy w ciagu kilku godzin, dzieki czemu jest to doskonale bialko dlugodzialajace. Dzieki czemu w porownaniu do serwatki i bialka jajecznego przez watrobe w jednym czasie przechodzi tylko stosunkowo mala ilosc aminokwasow. Dobrze znany problem z bialkami szybkowchlanialnymi to deaminacja aminokwasow i konwersja do glukozy, z kazeina podobny problem nie wystepuje.
Badania na szczurach wykazaly ze kazeina w najwyzszym stopniu podwyzsza poziom IGF-1 w porownaniu z innymi czesto stosowanymi koncentratami bialkowymi. Miura, Y.; Kato, H.; Noguchi, T. (1992). "Effect of dietary proteins on insulin-like growth factor-1 (IGF-1) messenger ribonucleic acid content in rat liver". British Journal of Nutrition 67 (2): 257
Rowniez struktura kazeiny zapobiega denaturacji w zoladku, dzieki czemu wszystkie cenne mikrofrakcje zostaja zachowane."