SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Majonez

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12451

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Agar sie raczej tutaj nie nada- potrzebuje zagotowania. Można dodac gumę ksantanową albo guar, ale szczerze mówiąc nie rozumiem jakim cudem domowy majonez wychodzi komuś mniej gęsty niz sklepowy. U mnie było zawsze odwrotnie- na koniec aby był mniej gęsty dodawałam goracej wody- czasem nawet sporo, w zależności od ilości wyprodukowanego majonezu. Powodowało to także efekt wizualny- majonez robił się bielszy
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68371
Ja robię majonez bez zagęszczających dodatków, z oleju, żółtek, całego jajka, odrobiny octu, przypraw - i też wychodzi mi gęsty, czasem bardzo... Być może to zasługa odpowiedniej ilości białka jajka? Świeżo zrobiony może być nieco rzadszy, ale po schłodzeniu jeszcze trochę gęstnieje. Jeśli komuś wychodzi za rzadki, to polecam poeksperymentować raczej z proporcjami całe jajka/żółtka/olej/ocet (sok z cytryny), niż z zagęstnikami. Druga sprawa - przy pomocy blendera w kilka chwil łatwo robi się domowy majonez; w necie są video-instrukcje. Na dno wąskiego, wysokiego naczynia wbija się jajka, na wierzch dolewa olej (wszystko o jednakowej temperaturze), a następnie miksuje, zaczynając od samego dna, a dopiero kiedy zbieleje - przesuwa się blender pomału ku górze. Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
M-ka a ile czasu taki majonez domowej roboty trzymasz w lodówce ?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Ja do mojego wyrobu planuję dodawać kropelkę olejku eterycznego z oregano - to pewnie dość mocno przedłuży datę ważności :D
ps. Tylko będzie śmierdzieć, ale mnie nie przeszkadza :P


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-09 12:33:16
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68371
Malinowa
M-ka a ile czasu taki majonez domowej roboty trzymasz w lodówce ?


Gdzieś ze dwa tygodnie?.. Staram się nie robić za dużo na raz. To wygląda tak, że dodaję i ocet (zwykły, spirytusowy) i troszkę musztardy, soli i zwykle ciutkę pieprzu, więc konserwantów jest w nim sporo... On i po miesiącu wygląda na 100% zjadliwy, jeśli jest cały czas w lodówce i szczelnie zamknięty, żeby górą się nie utleniał i nie wysychał - tylko ja się takiego długiego czasu przechowywania już obawiam.

Gdybym używała powiedzmy soku z cytryny zamiast octu i mniej przypraw, to starałabym się go zużyć w kilka dni.

Arthass - bardzo ciekawy pomysł; sądzę, że wiele olejków tu by się nadało, jak i wiele przypraw - tylko trzeba dostosować je pod swój gust, żeby majonez po prostu później dobrze smakował... Na pewno dobrze dobrane przyprawy zwiększają o niebo bezpieczeństwo jadania takiego domowego majonezu, szczególnie, kiedy po zrobieniu "przegryzie" się z nimi przez kilka-kilkanaście godzin, aby ewentualne bakterie wyginęły.
Na pewno świetnie się też nada chili, imbir, czarny czy biały pieprz...

Pozdrawiam.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-05-09 14:36:55
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jasne, ja nawet planuję używać oliwy z oliwek "wysyconej" drobno pokrojonym chilli i kurkumą :) Taki majonez, nie dość że sam w sobie jest świetnym dressingiem, to jeszcze bardzo zdrowy.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68371
Tylko jak się zrobi taki dobry i zdrowy, to później łatwo się zatracić w używaniu :)... To jest powód, dla którego boję się eksperymentów z majonezem :D.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

JAJKA ZE SZPINAKIEM

Następny temat

Nadziewana papryka

WHEY premium