Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, Smith SR, Ryan DH, Anton SD, McManus K, Champagne CM, Bishop LM,Laranjo N, Leboff MS, Rood JC, de Jonge L, Greenway FL, Loria CM, Obarzanek E, Williamson DA. N Engl J Med. 2009 Feb 26;360(9):859-73
Abstract
BACKGROUND: The possible advantage for weight loss of a diet that emphasizes protein, fat, or carbohydrates has not been established, and there are few studies that extend beyond 1 year.
METHODS: We randomly assigned 811 overweight adults to one of four diets; the targeted percentages of energy derived from fat, protein, and carbohydrates in the four diets were 20, 15, and 65%; 20, 25, and 55%; 40, 15, and 45%; and 40, 25, and 35%. The diets consisted of similar foods and met guidelines for cardiovascular health. The participants were offered group and individual instructional sessions for 2 years. The primary outcome was the change in body weight after 2 years in two-by-two factorial comparisons of low fat versus high fat and average protein versus high protein and in the comparison of highest and lowest carbohydrate content.
RESULTS: At 6 months, participants assigned to each diet had lost an average of 6 kg, which represented 7% of their initial weight; they began to regain weight after 12 months. By 2 years, weight loss remained similar in those who were assigned to a diet with 15% protein and those assigned to a diet with 25% protein (3.0 and 3.6 kg, respectively); in those assigned to a diet with 20% fat and those assigned to a diet with 40% fat (3.3 kg for both groups); and in those assigned to a diet with 65% carbohydrates and those assigned to a diet with 35% carbohydrates (2.9 and 3.4 kg, respectively) (P>0.20 for all comparisons). Among the 80% of participants who completed the trial, the average weight loss was 4 kg; 14 to 15% of the participants had a reduction of at least 10% of their initial body weight. Satiety, hunger, satisfaction with the diet, and attendance at group sessions were similar for all diets; attendance was strongly associated with weight loss (0.2 kg per session attended). The diets improved lipid-related risk factors and fasting insulin levels.
CONCLUSIONS: Reduced-calorie diets result in clinically meaningful weight loss regardless of which macronutrients they emphasize.
Czas trwania badania wynosił 2 lata; 811 dorosłych osób z nadwagą zostało zranadomizowanych w 4 grupy odpowiadające różnym planom dietetycznym. Procentowy rozkład energii z tłuszczu, białka i węglowodanów w poszczególnych dietach był następujący: 20, 15 i 65%; 20, 25 i 55%; 40, 15 i 45% oraz 40, 25 i 35%. Diety komponowane były z podobnych produktów. Uczestnikom udpstępniono możliwość korzystania z indywidualnych oraz grupowych spotkań instruktażowych przez cały czas trwania badania. Pierwotnym punktem końcowym była zmiana masy ciała po okresie 2 lat.
Uczucie sytości, głodu, zadowolenie z diety oraz uczestnictwo w spotkaniach grupowych były podobne we wszystkich czterech grupach; uczestnictwo w spotkaniach było silnie powiązane z utratą wagi (0.2kg na każde spotkanie). Wszystkie diety poprawiły wyniki badań uczestników (poziom insulinny na czczo oraz lipidogram.
W przeciągu 6. miesięcy uczestnicy badania, niezależnie od tego, na jakiej diecie byli, stracili średnio 6kg, co odpowiadało 7% ich wagi wyjściowej; ponowne zaczęli przybierać na wadze po 12. miesiącach.
Po upływie 2 lat utrata wagi utrzymała się na podobnym poziomie w grupach spożywających 15 i 25% białka (odpowiednio 3 i 3.6kg), w grupach spożywających 20 i 40% tłuszczu (3.3kg w obu grupach) oraz tych spożywających 65 i 35% węglowodanów (2.9 i 3.4kg) .
Wśród 80% uczestników, którzy ukończyli badanie, średni ubytek wagi wynosił 4kg; 14-15% uczestników utraciło min. 10% swojej wagi wyjściowej.
I jeszcze link do całości:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763382/pdf/nihms138139.pdf
......
Jakie są Wasze opinie? Czy uważacie, że dany rozkład makroskładników w diecie redukcyjnej "jest lepszy" niż inne?
Zmieniony przez - Martucca w dniu 2011-01-24 18:36:58