SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

tiger energy drink

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1914

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czy moga te energetyczne drinki sprzywac dzieci w wieku 10 lat bo kraza o tym produkcie rozne wersje i nie wiem czy moge to kupic mojemu dziecku rt45erw454rt vbsrtyrhdfgsert sfg df f f f d fadfdryqregasd tfhdgwet r5ywtwrty36y rty3thwrty36uergw4 yertgvwty rtfbwewewyfb tythwy3tyw srthwtbsfgwv63
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 691 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2071
Nie mogą. Jest tam dosyć dużo kofeiny (ok. 32mg/100ml). To tak jakbyś zrobiła dziecku kawę.

Zmieniony przez - szynszylator w dniu 2011-01-29 20:39:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 677 Napisanych postów 6773 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 66769
j.w

..."Gdy wzywa Thor bym poszedł z nim w bój moim honorem zwycięstwo jest
więc nie liczy się nic prócz przelanej krwi i dumy mych braci walczących by żyć..."


doradca C/S ze wskazaniem na combat

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533
Prócz kofeiny tauryna i mnóstwo cukru, barwników. Także zdecydowanie nie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 691 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2071
Tauryna nie jest szkodliwa dla dzieci. Jest nawet dodawana do żarcia dla nich
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533
W jakich dawkach?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
odp-SFD-pl SFD ODPOWIADA
Ekspert
Szacuny 302 Napisanych postów 8685 Wiek 41 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 28842
moim zdaniem opcja Tiger - to opcja dużo gorsza niż wspomniana kawa.

A tauryna jest w mlekach dla niemowląt, ale zobacz w jakich dawkach

Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 691 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2071
W jakich dawkach , w jakich dawkach. Wiadomo,że w zbyt dużych dawkach to i woda może zabić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533
Właśnie o dawki się rozchodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 691 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2071
W napojach energetycznych znajduje się około 420mg tauryny na 100ml. Człowiek powinien przyjmować ok 3-5 gramów tauryny dziennie więc jeśli dzieciak nie wypije litra energetyka to z powodu tauryny raczej nie zejdzie i większym problemem może się pokazać jednak kofeina. Tak jak napisałem na wstępie NIE POLECAM takich napojów dla dzieci ale wedłyg mnie to nie zawartość tauryny stanowi problem

Dla zainteresowanych wklejam artykuł:

Tauryna jest warunkowo-niezbędnym aminokwasem, który nie jest tak dobrze znany jak inne aminokwasy takie jak na przykład glutamina, jednakże odgrywa ona ważną role. Taurynę możemy znaleźć w mięśniu sercowym, białych krwinkach krwi, centralnym układzie nerwowym oraz mięśniach szkieletowych. Odgrywa ona ważną role w metabolizmie i jest niezbędna dla noworodków, gdyż nie potrafią one same jej wytwarzać. Organizm dorosłego człowieka wytwarza sam taurynę, jednak gdy ilość tego aminokwasu jest nie wystarczająca możemy ją uzupełnić. Bogate w taurynę są jajka, produkty mleczne, mięso oraz proteiny pochodzące z ryb. Jeśli jesteś wegetarianinem możesz mieć niedobór tego aminokwasu, a jeśli spożywasz mięso prawdopodobnie ilość tauryny w twoim organizmie jest wystarczająca. Tauryna po raz pierwszy została znaleziona w żółci wołu w 1827 i aż do roku 1975 nie była uważana za ważny element odżywiania. Wtedy to zostało odkryte, że sztucznie odżywiane niemowlęta w odróżnieniu od niemowląt karmionych piersią nie były w stanie utrzymać prawidłowego poziomu tauryny w organizmie. Tauryna jest elementem budulcowym wszystkich innych aminokwasów. Funkcjonuje ona w mózgu oraz sercu gdzie pomaga stabilizować błony komórkowe. Stanowi ponad 50% wszystkich aminokwasów serca. Wiele badań wykazało, że tauryna jest niezbędnym elementem w rozwoju ssaków a jej niski poziom może powodować problemy takie jak opóźnienie wzrostu czy zwyrodnienie siatkówki. L-Tauryna była także używana do leczenia schorzeń takich jak zaburzenia sercowo-naczyniowe, epilepsja, alkoholizm, mukowiscydoza oraz alzheimer.

Tauryna przynosi wiele korzyści. Niektóre z nich to:

- jest częścią składową żółci, która jest potrzebna do trawienia tłuszczów oraz do kontrolowania poziomu cholesterolu,
- niektóre z badań potwierdzają, że obniża ona ciśnienie krwi,
- tauryna wspomaga kontrole transportu potasu, magnezu oraz sodu pomagając w utrzymaniu błon komórkowych,
- jest przeciwutleniaczem i pomaga w wzmacnianiu układu odpornościowego,
- wspomaga umacnianie mięśnia sercowego, regulacje rytmu serca oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi,
- chroni przed cukrzycą,
- dawka 2 gramów dziennie pomaga chorującym na zastoinową niewydolność serca w usprawnieniu pracy serca i układu oddechowego.

Niektóre z badań nad tauryną:

Doświadczenie nr.1:
Podczas doświadczenia zwanego „ślepą próbą” (metoda prowadzenia eksperymentu medycznego polegająca na zminimalizowaniu osób znających listę pacjentów z dwóch grup: przyjmujących placebo i przyjmujących lek, tylko do osoby wydającej medykamenty), w której uczestniczyło 14 pacjentów, odkryto że tauryna pomaga w leczeniu niewydolności serca, nie powodując ujemnych skutków.
Uczestnicy doświadczenia trwającego 4 tygodnie otrzymywali 6g tauryny dziennie. Każdy z uczestników cierpiał na niewydolność serca, szmery w płucach oraz nieprawidłowości związane z pracą klatki piersiowej. Pod koniec doświadczenia problemy z niewydolnością serca u osób spożywających taurynę znacznie się zmniejszyły (wynik zmniejszył się z 5.8 do 3.7). Jednakże, wyniki u osób, które spożywały placebo pozostały takie same.

Doświadczenie nr.2:
Podczas doświadczenia trwającego 16 tygodni, szczury w wieku od 23 do 25 tygodni zostały podzielone na dwie grupy. Szczurom jednej z grup podawano taurynę a szczurom z drugiej grupy placebo. Obydwie grupy zostały poddane testowi tolerancji glukozy. Podczas tego badania wykazano, że odporność na przyjmowaną insulinę oraz akumulacja tłuszczu w jamie brzusznej, były znacznie niższe u szczurów, którym podawano taurynę. W grupie tej koncentracja cholesterolu była również znacznie niższa. Z doświadczenia tego wynika, że tauryna skutecznie poprawia metabolizm u szczurów poprzez obniżanie poziomu cholesterolu
*Yutaka Nakaya, Asako Minami, Nagakatsu Harada, Sadaichi Sakamoto, Yasuharu Niwa oraz Masaharu Ohnaka.
*Wydział Odżywiania, Uniwersytet Tokushima, Szkoła Medyczna, Tokushima, Japan.

Doświadczenie nr.3:
Doświadczenie to zostało przeprowadzone w kolegium Georgia.Podczas tego doświadczenia przeprowadzanego na szczurach badano efekty niedoboru tauryny na układ naczyniowy. Badacze odkryli, że niedobór tauryny zwiększa kurczliwość a zmniejsza rozluźnienie gładkich mięśni naczyniowych. Podczas badań zauważono, że niedobór tauryny prowadzi do osłabienia reakcji śródbłonka (cienka warstwa płaskich komórek pokrywających naczynia krwionośne), co wiąże się z zmniejszoną produkcją tlenku azotu. Podsumowując, niedobór tauryny prowadzi do redukcji ilości produkowanego tlenku azotu, co prowadzi do zwiększenia napięcia ścianek naczyń krwionośnych.
*Abebe W, Mozaffari MS. *Wydział Biologii i Patologii Szczękowej, CB 3710, Stomatologia, Kolegium Medyczne Georgia, Augusta, GA 30912-1128, USA.

Znaczenie tauryny w rozwoju mięśni.
Jak wynika z doświadczeń numer 2 i 3, tauryna odgrywa ważną role w produkcji tlenku azotu, a jej niski poziom może doprowadzić do jego redukcji w organizmie. Tlenek azotu jest gazem biorącym udział w skurczach mięśni oraz w powiększaniu naczyń krwionośnych. Dzięki rozszerzonym naczyniom krwionośnym przepływ krwi z tlenem oraz składnikami pokarmowymi jest znacznie sprawniejszy. Jeśli pracujesz nad rozwojem mięśni potrzebujesz przyśpieszyć tempo przepływu twojej krwi, co pozwoli twojemu organizmowi na lepsze dotlenienie i odżywienie. Jednakże jest to niemożliwe, gdy ilość tlenku azotu jest niska, co może być spowodowane niedoborem L-Tauryny. Nie trzeba więc dodawać że tauryna jest suplementem pomagającym w zwalczaniu niedoborów oraz w utrzymaniu lub zwiększeniu poziomu produkcji tlenku azotu. Ponadto, tauryna wraz z NO2 usprawnia działanie pompy napędzanej przez NO2. Zaleca się spożywanie około 3 do 5 gramów tauryny dziennie.
………………………………………………………………………………………………….
Tauryna - odkryli ją Tiedemann i Gmelin już w 1827 roku w żółci bydlęcej i nazwali tauryną, bo taurus po łacinie znaczy byk.

Jest aminokwasem, jednak odmiennym od innych. Jej rodnik kwasowy nie pochodzi od organicznego kwasu karboksylowego, ale od siarkowego, nieorganicznego. Nie wchodzi w skład białek, a co najwyżej prostych mikropeptydów. Aminokwasy, nie budujące białek, nazywamy nieproteogennymi. Są nie mniej ważne od proteogennych, na co przykładu dostarczają chociażby kreatyna i karnityna.
Jeżeli ważysz 100 kg, to tauryna buduje 100 g masy twojego ciała, głównie mięśni, bo mięśnie gromadzą najwięcej tauryny. Żaden inny, wolny aminokwas nie osiąga aż tak wysokiego stężenia. Np. karnityna występuje w organizmie, w ilości ok. 30 g.
Tak rozpowszechniona w organizmie substancja musi mieć dla niego ogromne znaczenie...
Współczesna medycyna, z dużym powodzeniem, wykorzystuje taurynę w kardiologii, hepatologii, oftalmologii, diabetologii, neurologii i onkologii. Pominę jednak aspekty zdrowotne, a skupię się na wspomaganiu zdolności wysiłkowych...
Tauryna zdobywa ogromną popularność we wspomaganiu, z uwagi na trzy kierunki działania - antykataboliczny, anaboliczny i psychostymulujący.

Antykatabolik.

Katabolizm (degradacja białek) zachodzi najintensywniej podczas pracy (wysiłkowy) i snu (poabsorpcyjny). Kiedy po posiłku, wzrasta we krwi poziom wolnych aminokwasów, intensywnie przenikają do mięśni i wytwarzają białka, bo białka mięśniowe są ich magazynem. Podczas wysiłku (treningu) lub długiej przerwy pomiędzy posiłkami (snu), enzymy kataboliczne rozbijają białka, aby uwolnić zmagazynowane aminokwasy, bo teraz te potrzebne są również i innym tkankom. Wprawdzie wolne aminokwasy mogą być transportowane na duże odległości, to jednak, organizm często posługuje się pewnym trikiem. Otóż, nie transportuje całych aminokwasów, tylko sam azot, z którego potrzebujące tkanki samodzielnie wytwarzają już sobie aminokwasy. Najpierw, więc azot odrywany jest od aminokwasów, a potem przyłączany do kwasu glutaminowego, z wytworzeniem glutaminy - magazyniera i transportera azotu. W tkankach docelowych przebiega reakcja odwrotna, odbudowująca potrzebne aminokwasy, a cały ten proces nazywamy transaminacją. Organizm niszczy białka i aminokwasy oczywiście, jedynie do chwili, uzyskania właściwego poziomu glutaminy, niezbędnej do zaopatrzenia tkanek w azot. Przy wysokim poziomie glutaminy, katabolizm ustaje...
Ze względu na wyjątkową, antykataboliczną aktywność glutaminy, chętnie stosują ją wszyscy sportowcy, ale wyjątkowo upodobali ją sobie pakerzy. Podobną funkcję, magazyniera i transportera azotu, wypełnia też i tauryna. Świadczą za tym, przynajmniej dwa fakty. Pierwszy - ok. 50% niebiałkowego azotu (pozostającego w organizmie, poza białkami) zmagazynowane jest właśnie w taurynie. Drugi - im więcej podamy tauryny, tym mniej glutaminy wytworzy organizm, co sugeruje, że tauryna może w transporcie azotu zastąpić glutaminę.

Aby uzupełnić pulę tauryny, organizm musi dziennie pozyskać jej ok. 4 g. Połowę tego, przy dobrym wyżywieniu, uzupełniamy dietą. Jednak drugą połowę, organizm samodzielnie odtwarza. Produkuje ją z cysteiny i metioniny, aminokwasów, pozyskiwanych głównie z demontażu białek mięśniowych. W podobny sposób powstają inne, niezbędne aminokwasy nieproteogenne - np. kreatyna i karnityna. Kreatyna z argininy i glicyny, karnityna - lizyny i metioniny. Ponieważ białka mięśniowe zawierają bardzo małe ilości metioniny i cysteiny, organizm musi rozbić ich wiele, aby zabezpieczyć odbudowę tauryny. Wytworzenie 1-go grama tauryny kosztuje Nas utratę ok. 120-tu gramów suchej masy mięśniowej. Jeżeli sytuację tą odwrócimy, uświadomimy sobie, że spożycie 1-go grama tauryny oszczędzi 120-cia gramów białek mięśniowych.
Związany z mechanizmem syntezy aminokwasów nieproteogennych, antykataboliczny efekt działania kreatyny i karnityny jest znacznie mniejszy, gdyż potrzebne do ich wytworzenia aminokwasy są w białkach znacznie bardziej rozpowszechnione. Synteza 1-go grama kreatyny lub karnityny kosztuje nas nie więcej, jak utratę po ok. 40-tu gramów białek. Dodatkowo, ponieważ chodzi tutaj o inne aminokwasy, głównie argininę i lizynę, organizm pozyskuje je do syntezy kreatyny i karnityny, już z puli białek, zdegradowanych, celem pozyskania cysteiny i metioniny do wytworzenia tauryny. Ponieważ, więc organizm degraduje najwięcej białek, dla odbudowywania tauryny, tauryna jest aminokwasem najsilniej limitującym katabolizm.

Opisano i udokumentowana jeszcze jeden mechanizm jej aktywności antykatabolicznej - stabilizację lizosomów.
Pisałem wcześniej, że bezpośrednio za katabolizm odpowiadają enzymy kataboliczne - proteolityczne - zwane też lizosomalnymi. Dla tego lizosomalnymi, bo magazynowanymi w organellach komórkowych - lizosomach.
Wysiłek fizyczny (np. trening) i głodzenie (np. długa, nocna przerwa pomiędzy posiłkami) zmieniają fizykochemiczny stan środowiska komórkowego, co prowadzi do destabilizacji błon biologicznych lizosomów i, w konsekwencji, uwolnienia katabolicznych enzymów lizosomalnych.
Wprawdzie, potocznie mówimy, że aminokwasy nieproteogenne nie wchodzą w skład białek, to jednak, nie jest to stwierdzenie całkiem prawdziwe... Nie są wbudowywane w białka poprzez aparat genetyczny, jednakże, już po zsyntetyzowaniu białka przez geny, mogą wiązać i stabilizować molekuły białkowe. Do takiego wiązania dochodzi właśnie, między innymi w błonach lizosomalnych, a to stabilizuje te błony, ogranicza uwalnianie enzymów, i w efekcie hamuje katabolizm. W ten sposób działają: fosfokreatyna, acetylokarnityna i... tauryna. Tauryna jest tutaj najważniejsza - odpowiada w 80-ciu procentach za stabilizację błon, aminokwasami nieproteogennymi.

Wart jest odnotowania jeszcze jeden mechanizm - hamowanie aktywność hormonów katabolicznych.
Hormony kataboliczne, z jednej strony, hamują aktywność anabolicznych, z drugiej zaś, stymulują geny do produkcji enzymów katabolicznych.
Tauryna, poprzez oddziaływanie na ośrodki mózgowe, hamuje uwalnianie hormonu przysadkowego, ACTH, który stymuluje obwodową syntezę kortyzolu i serotoniny. W tej sytuacji powstaje mniej hormonów katabolicznych, co może być kolejnym mechanizmem, odpowiedzialnym za antykataboliczną aktywność tauryny.

Anabolik.

Już opisany wyżej mechanizm dystrybucji azotu, poza antykatabolicznym, posiada też aspekt anaboliczny, gdyż azot służy do odbudowywania aminokwasów i białek.

Jednak najważniejszy mechanizm, anabolicznego działania tauryny, wiąże się zapewne z jej wpływem na aktywność hormonów anabolicznych.
Bardzo silnym, anabolicznym hormonem jest insulina. Trzustka produkuje i uwalnia jej dużo, jeżeli pokarm obfituje w glukozę. Insulina, w odróżnieniu od innych hormonów anabolicznych, np. testosteronu i somatotropiny, posiada tą wadę, że rozwija nie tylko tkankę mięśniową, ale również tłuszczową. Glukoza natomiast, wbrew temu, co się powszechnie uważa, jest najważniejszym składnikiem tłuszczu zapasowego - ważniejszym, niż kwasy tłuszczowe!
Stymulacja insuliny glukozą prowadzi z czasem do tzw. insulinooporności, gdzie na anaboliczną aktywność insuliny nie reaguje już tkanka mięśniowa, a jedynie tkanka tłuszczowa.
Tauryna stymuluje trzustkę do wytwarzania i uwalniania insuliny. Działa jednak tu poprzez mechanizm, zupełnie odmienny od glukozy. Glukoza wnika do komórek trzustkowych i stymuluje insulinę poprzez produkty swojego rozpadu. Tauryna natomiast, prawdopodobnie wpływa na receptory, punkty uchwytu, zlokalizowane w błonie komórek trzustkowych. Tak, jak nadmiar glukozy niszczy komórki trzustkowe i z czasem prowadzi do ich niewydolności (cukrzycy), tak dawki tauryny ochraniają, regenerują i usprawniają komórki trzustkowe.
Tauryna wpływa też na tkanki docelowe insuliny. Tu regeneruje receptory insulinowe i znosi insulinooporność - zwiększa wrażliwość tkanki mięśniowej, a optymalizuje tłuszczowej, na anaboliczną aktywność insuliny.
Aktywność w odniesieniu do trzustki, insuliny i tkanek insulinozależnych nie jest szczególną cechą jedynej tauryny, ale również wielu organicznych związków siarkowych. Najsilniej działają tu pochodne sulfonylomocznika, stosowane, jako doustne leki przeciwcukrzycowe.
Ponieważ insulina jest hormonem, magazynującym cenne dla organizmu składniki, a siarka - obok cukrów, tłuszczów i aminokwasów - najważniejszym z takich składników, Natura wymyśliła dla niej niezależny system transportowy. Z tej właśnie przyczyny, trzustka, która pracuje w zasadzie, jedynie w obecności glukozy i słabo - kwasów tłuszczowych i aminokwasów, niezależnie, bez ich udziału, silnie reaguje też na organiczne związki siarkowe.
Organiczne związki siarkowe działają również, prawdopodobnie bezpośrednio anabolicznie. Wskazuje na to już sam fakt, że regenerują i odbudowują komórki trzustki i tkanek insulinozależnych. Dodatkowo, w niektórych badaniach obserwowano efekty anaboliczne, wywoływane przez siarczki, bez współudziału insuliny, chociaż nie ustalono mechanizmu takiego działania. To nasuwa wniosek, że tauryna może być też anabolikiem bezpośrednim - podobnym do hormonu.

Otwartą pozostaje kwestia wpływu tauryny na inny hormon anaboliczny - hormon wzrostu (GH) - somatotropinę.
Jej aktywność ośrodkowa (mózgowa), o której za chwilę napiszę, koncentruje się na neuroprzekaźniku - gamaaminomaślanie, który odpowiada za wytwarzanie i uwalnianie somatotropiny. Tauryna zapewne, więc stymuluje somatotropinę, chociaż efekt ten wymaga jeszcze ostatecznego potwierdzenia.
To ukazuje nam taurynę, jako szczególny anabolik, stymulujący jednocześnie insulinę i somatotropinę. Szczególny, bowiem insulina i somatotropina współnasilają swoją aktywność anaboliczną, względem tkanki mięśniowej, a znoszą, względem tłuszczowej. Z tej właśnie przyczyny, w zakazanym, karkołomnym dopingu hormonalnym, popularne są kuracje, kojarzące insulinę z somatotropiną, które pozwalają rozbudowywać monstrualną muskulaturę, bez przyrostu tkanki tłuszczowej. Wprawdzie, zapewne nie możemy liczyć, że tauryna przewyższy skutecznością ten doping, jednak może stanowić dla niego, dla uczciwych i dbałych o zdrowie, względnie skuteczną, za to całkowicie zdrową alternatywę.

Psychostymulator.

Wcześniej, niż, jako anabolik, tauryna znana była i wykorzystywana, jako psychostymulator. Najczęściej, w połączeniu z kofeiną.
W mózgu tauryna oddziałuje na dwa ośrodki. Serotoninergiczny, w którym impulsy przekazywane są przez neurotransmiter - serotoninę i gabaergiczny, zależny od gamaaminomaślanu - GABA.
Wcześniej wskazywano, jako podstawowy mechanizm psychoaktywacji, hamujący wpływ tauryny na serotoninę, gdyż przekaźnik ten odpowiada za relaksację, więc jego hamowanie może przedłużać aktywność. Jednak obecnie, częściej mówi się o wpływie tauryny na układ gabaergiczny, gdyż to wyraźniej tłumaczy jej oryginalny, ośrodkowy efekt działania.
Stymulacja układu gabaergicznego tauryną bardzo przypomina działanie małych dawek leków przeciwlękowych lub... alkoholu etylowego. Następuje wydłużenie czasu czuwania, z jednoczesnym zniesieniem lęku. Tauryna ma tu jednak ogromną przewagę nad lekami i alkoholem. I leki przeciwlękowe, i alkohol, w większych dawkach sprowadzają najpierw euforię, potem upojenie i w końcu zamroczenie. Natomiast tauryna, nawet monstrualnie przedawkowana, zatrzymuje się ostatecznie na zniesieniu lęku i wydłużeniu czuwania. Z tego właśnie powodu, napoje kofeinowo - taurynowe szczególnie upodobali sobie kierowcy oraz sportowcy z dyscyplin ekstremalnych.
W sportach siłowych, jedna - dwie butelki, przed treningiem, znacząco zwiększają możliwości wysiłkowe, bo pobudzają psychoruchowo i ożywiają wiarę we własne siły.

Praktyka.

Na zakończenie, w oparciu o dane z literatury, przygotowałem kilka schematów wspomagania tauryną, dostosowanych, jak sądzę, do Waszych, indywidualnych potrzeb.
To będą oczywiście, tylko przykłady. Liczę, że Wy, sami wykażecie tu dużo inwencji. Jednakże, wprowadzając taurynę do własnego programu wspomagania, warto pamiętać o trzech sprawach...
Tauryna i glutamina wprowadzają do organizmu bardzo wysokie porcje azotu, co pozostając niezwykle korzystne dla rozwoju muskulatury, może chwilowo osłabiać zdolność do wysiłków aerobowych, z uwagi na znaczne obciążenie azotem. Jeżeli więc planujecie na treningu ćwiczenia aerobowe, lub trenujecie sport z elementami wytrzymałościowymi, lepiej porcje tauryny i glutaminy przyjmować po treningu.
Tauryna wydłuża czas czuwania. Wprawdzie jest to tzw. czuwanie spokojne, które nie powinno utrudniać zasypiania, jednak, w praktyce, różnie to może być... Dla tego też, lepiej nie brać zbyt wysokich porcji tauryny przed snem, a już na pewno, nie z kofeiną!
Tauryna ułatwia wchłanianie kreatyny, poprzez stymulację uwalniania insuliny. Jest to jednak, jedynie jej "uboczny efekt działania". W żadnym wypadku nie można postrzegać tauryny, wyłącznie jako transportera kreatyny, bo to przede wszystkim znakomity antykatabolik i anabolik!!!

autor: mgr farm. Sławomir Ambroziak.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 213 Napisanych postów 22991 Wiek 12 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 173464
Nie, nie możesz.

W tym wieku stymulanty to rzecz zbędna.

"That's not normal because we don't want to be normal.
Normality is what weak people call living. I call it death."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

co zrobic zeby urosnac

Następny temat

entezopatia w przyczepie ścięgna czworogłowego uda od podstawy rzepki

WHEY premium