L-glutamina jest wolnym aminokwasem, który występuje w najwyższym stężeniu w komórkach mięśniowych. Naturalne źródła białka, np. mleko, pszenica i soja, a także jako peptyd glutaminy w formie kapsułek. L-Glutamina wspomaga przyrost masy mięśni i przyśpiesza regenerację po treningu. Działanie glutaminy polega m.in. na zwiększeniu uwodnienia komórek, tzn. zwiększonym odkładaniu wody w komórce. Duża objętość komórki powoduje wysyłanie sygnałów anabolicznych i stymuluje syntezę białek i glikogenu. Intensywne obciążenie fizyczne zdecydowanie zwiększa zapotrzebowanie na glutaminę tak, że organizm nie jest w stanie wytworzyć jej w wystarczającej ilości. Glutamina może być zazwyczaj syntetyzowana z innych aminokwasów, z których tworzy się alfa-ketoglutaran, który później zmienia swoją strukturę i jest przekształcony w glutaminę. W wyniku treningu można stracić do 30 g glutaminy. Jeżeli ten deficyt nie zostanie szybko uzupełniony, dochodzi do drastycznego pogorszenia syntezy białek i dalszych "objawów przetrenowania" w rodzaju przedwczesnego zmęczenia, spadku wydolności itd. Suplementacja glutaminy przyśpiesza regenerację i stymuluje przyrost mięśni. Znaczenie tego aminokwasu, przy dłuższych obciążeniach siłowych i wytrzymałościowych, może nawet dorównać a nawet przewyższyć znaczenie BCAA's. Glutamina chroni białka, przeciwdziała oznakom przetrenowania oraz zwiększa odporność organizmu. Pobranie około 10 - 15 g glutaminy po intensywnym wysiłku zapewnia optymalną regenerację i maksymalny efekt treningu - jest to ważne szczególnie dla kulturystów. Kwas glutaminowy jest w pierwszej linii żródłem energii dla mózgu. Ma właściwość wiązania nadmiaru amoniaku i przekształcania go w "amortyzator" glutaminę. L-glutamina (przekształcana w mózgu w kwas glutaminowy) wspomaga zdolność koncentracji oraz pamięć długiego i krótkiego czasu. Może być zastosowana jako środek zwiększający wydolność podczas treningu lub jako pomoc w nauce.
Zalecane dawkowanie dla sportowców: 10 do 30 g L-glutaminy (w zależności od intensywności wysiłku) bezpośrednio po treningu.
Kreatyna (monohydrat kreatyny)
Kreatyna jest substancją podobną do białka, która składa się z trzech aminokwasów - metioniny, argininy i glicyny. Nazwa kreatyna pochodzi od greckiego "kreas" =mięso, ponieważ występuje głównie w czerwonym mięsie i tam została wykryta po raz pierwszy. Jedna łyżka stołowa monohydratu kreatyny w proszku zawiera taką ilość kreatyny, jak 10 kg wołowiny. Dostępne na rynku suplementy żywności nie są jednak uzyskiwane z mięsa, lecz wytwarzane czysto syntetycznie z aminokwasów: glicyny, argininy i metioniny. Suplementacja kreatyny w dawce 10 - 30 g dziennie, przy stosowaniu powtarzalnej kuracji sześciotygodniowej, zwiększa zapasy energii w mięśniach i wpływa na wzrost siły i wytrzymałości siłowej. Kreatyna, podobnie jak glutamina, zwiększa uwodnienie komórek i wspomaga ponadto przyrost masy mięśni.
HMB
HMB jest pochodną aminokwasu rozgałęzionego - leucyny względnie jej pochodnej przemiany materii KIC. HMB występuje w niektórych artykułach spożywczych m.in. w grejfrutach i pewnych gatunkach suma. W organiźmie człowieka tworzy się jako pochodna aminokwasu leucyny. HMB oferowany jest jako suplement żywności w formie płynnej lub jako proszek. HMB stał się w ostatnich latach przedmiotem gruntownych badań medycznych. W jednym z przeprowadzonych testów, kulturyści stosujący HMB przez trzy tygodnie odnotowali trzykrotnie większe przyrosty masy i siły mięśni od grupy porównawczej, która miała ten sam program treningu i żywienia, ale nie stosowała tego suplementu. W kolejnym teście stwierdzono zdecydowanie większe przyrosty siły i masy mięśni w grupie, której członkowie stosowali 3 g HMB dziennie. Ponadto, u osób stosujących HMB nastąpiła zdecydowana redukcja tkanki tłuszczowej. Oba testy potwierdzają wyniki wcześniejszych badań na zwierzętach, u których w wyniku podawania HMB zmierzono średnio 20 - 30 procentowe przyrosty masy mięśni. HMB przeciwdziała prawdopodobnie drobnym urazom aparatu mięśniowego, które zmniejszają efekt treningu i minimalizuje proteolizę, tzn. redukcję białka mięśniowego po dużym obciążeniu fizycznym (działanie antykataboliczne).
Zalecane dawkowanie: 3g dziennie. HMB jest w sprzedaży głównie jako Ca-HMB w formie krystalicznej, która wykazuje jednak zdecydowanie mniejsze działanie niż czysty HM-Beta w formie płynnej.
Aminokwasy ogólnie
Aminokwasy są podstawowym budulcem białek. Występują w formie kwasów karboksylowych, w których atom wodoru zastępuje grupa aminokwasów (NH2). Metabolizm człowieka przetwarza 21 aminokwasów, z czego 8 określa się jako esencjalne, ponieważ nie mogą powstać z innych aminokwasów.
Występuje we wszystkich artykułach spożywczych zawierających białko: w mięsie, drobiu, rybach, jajkach, produktach mlecznych, ziemniakach, soji, roślinach strączkowych i innych artykułach spożywczych.
Najważniejszym aminokwasem jest metionina, która jest potrzebna do produkcji większości pozostałych aminokwasów. Z tego powodu nazywa się ją "dawcą grup metylowych". Dostarcza grupy metylowe, potrzebne do syntezy pozostałych aminokwasów, hormonów i innych ważnych części ciała. Glicyna trójmetylowa (3MG) tworzy trzy grupy metylowe i sprawuje funkcję biochemicznego katalizatora w wielu pośrednich procesach przemiany materii. Testy przeprowadzone na sportowcach wykazały, że suplementacja grupami metylowymi przyczynia się do wzrostu wytrzymałości organizmu. Od grup metylowych uzależnione są również witaminy i hormony. Istnieją obawy, że diety zawierające niewielką ilość białka, np. dieta wegetariańska, osób z alergią na białko czy osób starszych, dostarczają za mało "dawców metylu". Grupy metylowe, które zawarte są w 3MG lub w metioninie, są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i metabolicznych.
Lepszy dobry film niż słaby sex, Lepszy dobry sex niż dobry film....