Każdy trening powoduje, że
okno anaboliczne się otwiera, chyba że nie ćwiczyliśmy zbyt intensywnie to przynajmniej się „uchyla”
Stwarza to niepowtarzalne warunki do rozwoju naszego umięśnienia. Lepsza synteza białek utrzymuję się do 24 godzin (i dłużej) po intensywnym treningu. Oczywiście jest wtedy dużo niższa, a
jej szczyt przypada na czas ok. 1 do 3 godzin po treningu. I właśnie te 3 godziny po treningu są dla nas kluczowe. Co więc zjeść/połknąć/zażyć żeby skorzystać z dobrodziejstw Okna Anabolicznego?
Schemat w uproszczeniu mógłby wyglądać na przykład tak:
- bezpośrednio po treningu 40-100gr węglowodanów o zróżnicowanym IG (do niedawna preferowano tylko te o wysokim IG dla spowodowania wyrzutu insuliny, powoli jedna odchodzi się od tego zwyczaju)
- do 30 minut po treningu spożycie ok. 20-50gr białka serwatkowego (może być izolat, ale i mix w tym przypadku będzie oka).
- ok. 45-60min później spożywamy normalny posiłek po treningowy.