Dietetyka jest to nauka zajmująca się zasadami żywienia oraz ich znaczeniem dla zdrowia. Dietetycy są osobami specjalizującymi się w ty dziale, i to właśnie oni ustanawiają coraz to nowsze diety, które są tematem tej pracy.
W ostatnich latach, a może i wiekach bardzo pogorszył się sposób żywienia populacji. Przyczynami jest ciągły pośpiech i niedostateczna wiedza na temat naszego organizmu. Pełnowartościowe posiłki ludzie zaczęli zastępować fast foodami, dotknięci ciągłym brakiem czasu, zapomnieli o sporcie i ruchu. Z tego też powodu dietetycy prześcigują się w wymyślaniu coraz to lepszych i efektywniejszych diet, które mają na celu przywrócenie nam wzorowej figury i świetnego stanu zdrowia. Dieta, ustalana jest między innymi w zależności od wieku, płci, rodzaju wykonywanej pracy, pory roku i stanu zdrowia. Poniżej napisze i krótko streszczę te najbardziej znane i polecane w dzisiejszych czasach diety:
-DIETA DLA CUKRZYKÓW, jak sama nazwa wskazuje jest ona wskazana,a nawet obowiązkowa szczególnie dla cukrzyków typu II. Cukrzyca jest choroba układu pokarmowego, a dokładniej trzustki. Polega na niedostatecznym wytwarzaniu insuliny do potrzeb naszego organizmu lub odrzucaniem jej przez układ. Glukoza w organizmie jest wykorzystywana głownie jako składnik energetyczny, a insulina ułatwia jej przedostawanie się do komórek, dlatego podczas tej choroby dochodzi do przecukrzenia i zaburzenia przemian cholesterolu i innych lipidów. Podstawami tej diety jest regularne spożywanie posiłków, utrzymywanie stałej masy ciała, spożywanie posiłków o dużej ilości błonnika, ograniczeniu spożycia tłuszczów, cukrów i soli.
-DIETA CAMBRIDGE, jak zapewnia producent dieta powoduje obniżenie cukru i cholesterolu we krwi, nie uszkadza mięśnia sercowego, poprawia cerę, włosy i paznokcie .Zalecana przez wielu lekarzy. Uzyskała zgodę ministra zdrowia i żywienia. Jest dietą niskokaloryczną polegająca na spożywaniu 3-4 posiłków składających się z specjalnego proszku rozcieńczonego w wodzie + minimum 2 litry wody dziennie. Jej minusem jest zbyt duży koszt pieniężny.
-DIETA PODSTAWOWA, czyli dieta oszczędzająca przewód pokarmowy, ogranicza się pokarmy powodujące zbyt duże wydzielanie soku żołądkowego, długo pozostające w przewodzie i nadmiernie go pobudzające. Wskazana przy stanach gorączkowych oraz podeszłym wieku.
DIETA BOGATOBIAŁKOWA, czyli taka o dużej zawartości białka w pożywieniu, ok. 1,3-1,5 grama na kilogram masy ciała. Zalecana m.in. do wyrównania marskości wątroby. Często stosowana przez osoby chcące przybrać na masie lub powiększyć swoje mięśnie np. kulturyści.
-DIETA NISKOBIAŁKOWA, o niskiej zawartości białka w przyjmowanym pokarmie 0.6-0.7 grama na kilogram masy ciała. Zalecana przy niewydolności nerek.
-DIETA GŁODÓWKOWA, inaczej oczyszczająca, polegająca na oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz innych zbędnych składników znajdujących się np. w jelitach. Polega na tym, że nic nie jemy , za to spożywamy sporo płynów np. woda, napary ziołowe. Trwa ona 1-3 dni i może być powtarzana co jakiś czas. Nie zalecana dla dorastającej młodzieży oraz ludzi z problemami zdrowotnymi. Powinna być przeprowadzana pod okiem lekarza.
-DIETA MICHAELA MONTIGNACA, ostatnio uważna za jedna z lepszych i bardziej skutecznych diet dla ludzi chcących zrzucić zbędne kilogramy i nie tylko. Szczególną uwagę zwraca się w niej na indeks glikemiczny, czyli poziom cukru we krwi po spożytym pokarmie. Wyklucza się w niej spożywanie cukrów, ogranicza spożywanie soli. Spożywanie produktów o jak najniższym indeksie, i tłuszczów dobrych jest w niej wskazane. Obala ona teorię kalorii.
-DIETA DR.ATKINSA, podobna do diety Kwaśniewskiego. Jest to dieta wysokotłuszczowa, w której ogranicza się spożywanie białek i węglowodanów. Zaznacza się tu szkodliwe działanie cukrów. Nie jest to jednak dieta, która można stosować na co dzień, gdyż dłużej stosowana może sprawić, że przyjmowane w dużych ilościach tłuszcze zaczną się magazynować w postaci tkanki tłuszczowej.
-DIETA 1200 CKAL, albo po prostu niskokaloryczna. Polega na zmniejszeniu przyjmowanych kalorii. Z dnia na dzień coraz mniej. Osobiście uważam, że nie jest odpowiednia. Występują zawroty głowy, mdłości i nudności, a organizm reaguje odwrotnie do zamierzonego celu. Mimo, iż początkowo można zauważyć ubytek wagi (jest to tylko woda) potem wraca z powrotem wraca do wyjściowych rozmiarów albo i większych (tak zwany efekt jo-jo).
-DIETA WEGETARIAŃSKA, polega na nie przyjmowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego (głównie mięso). Rozróżnia się parę typów: laktoovowegetarianizm (je się jaja i mleko), laktowegetarianizm (je się produty mleczne), ovowegetarianizm (je się jaja). Przyczyny bycia na tej diecie są różne. Mogą tu być przyczynami religia, własne poglądy i wiele innych. Nie zauważono szkodliwych skutków u stosujących, choć może wystąpić anemia lub inne choroby, ale tylko w przypadku nie urozmaicenia diety.
-DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA, stosowana głownie we Francji, Włoszech i Hiszpanii ze względu na dogodne warunki klimatyczne i geograficzne. Polega na spożywaniu dużej ilości owoców morza, warzyw, owoców. Odradza się spożywanie słodyczy, białego pieczywa i mięsa. Badania dowiodły, że ryby mają czynniki przyspieszające odchudzanie, zmniejszające ryzyko powstania chorób układu krążenia.
-DIETA ANTYCELLULITOWA,, głównie dla kobiet, gdyż z tą przypadłością zmaga się ok.80% kobiet. Dieta ta połączona z regularnymi ćwiczeniami przyczynia się do zmniejszenia tak zwanej ‘pomarańczowej skórki’. Oparta jest na pożywieniu zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-9.
-DIETA WEDŁUG GRUPY KRWI, są do diety, w których każdej grupie krwi są przypisane inne składniki, dzięki którym oczywiście nie tyjemy. Nie wiadomo nic na temat ich skuteczności. Szybko się nudzą, nie polecane.