SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Alternatywa dla suchej kury - duszony indyk.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4456

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17221
Jak ktoś ma dość jedzenia w kółko piersi, która smakuje czasem jak wióry, to zachęcam do upichcenia takiego oto dania. Mięso które wybrałem to udziec z indyka bez kości. Jest bardzo delikatny, nie suchy i nie da się go, że tak powiem "kulinarnie" zepsuć, zawsze wyjdzie To jedziem:

Skład

400g mięsa z udźca indyczego bez kości
cebula
łyżka smalcu
300 ml wody
przyprawki: sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek w proszku (lepiej świeży, ale nie miałem)





Kroimy mięso i cebulę w kochę (trudne, nie? ).





Zapalamy ogień pod garnkiem (ja mam żeliwny, eko power!) i wrzucamy do niego indyka.





Dorzucamy łyżkę smalcu i mieszamy.





Teraz najtrudniejsze zdanie...


trzeba zagotować trochę wody w garnczku





Póki woda zawre, doprawiamy mięso przyprawami, oprócz soli.





Jak woda zawre, podlewamy mięso, przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu około 20 minut.





Po dwudziestu minutach doprawiamy solą i dusimy jeszcze około 15. I gotowe. Jak wyjdzie za wodniste, to odkrywamy i redukujemy, full ogień, 2-3 minuty i woda odparuje. Mi najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Jak ktoś się boi smalcu, to można dać inny tłuszcz, ale ze smalcem smakuje najlepiej. Poza tym, można dać smalcu więcej i na LC jak znalazł. Można tuningować, dodawać pokrojone w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, pieczarki, czy co kto lubi, ja pokazałem bazę.


BTW dla mojej wersji:

T: 16
WW: 3
B: 38

Smacznego.

Zmieniony przez - st_ud w dniu 2011-03-23 20:26:18
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3704 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10020
Idze idze

wypróbuje

100 % satysfakcji

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
Dobra, miałem robić coś innego ale niech ci będzie, a wogóle to wygląda jakbyś w nocniku gotował

Nawiązując do tematu: coraz częściej stosuję mięso z udźców indyczych i również uważam że jest ono świetną alternatywą dla kurzych piersi. Uważam też że jest smaczniejsze niż wieprzowina.

1 kg mięsa z udźca indyczego bez kości
ogórki konserwowe
mrożona mieszanka warzywna
sól czosnkowa
dużo pieprzu
dużo majeranku
dużo papryki słodkiej
trochę przyprawy do żeberek
trochę cząbru
pół słoiczka koncentratu

Mięso poddusić w sosie własnym do zredukowania (10-15 min) dolać sporo gorącej wody, dodać przyprawy i warzywa i dusić 30min. 5 min przed końcem dodać koncentrat pomidorowy.



















...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17221
Ten to pojechał teraz Smacznie to wygląda, nie powiem

Jaki nocnik, to żeliwny garnek, ekologia power

Zmieniony przez - st_ud w dniu 2011-03-24 20:07:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3704 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10020
Nooo too się nazywa żarełko a nie to co z tego nocnika

100 % satysfakcji

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ja jem indyka od dłuższego czasu, kurak mi sie znudził, a przepis napewno wypróbuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 351 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11428
st_ud
smalec mam dodać ? fora pomyliłeś

Ból przemija, chwała trwa wiecznie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17221
Co złego jest w smalcu? Tylko proszę, nie mów żadnych bajek o cholesterolu

Zmieniony przez - st_ud w dniu 2011-03-24 22:12:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jedzonko dobre ale ja to przeważnie robie z wołowiny. A przedstawia się następująco:





Zdjęcie robione telefonem wiec nie oddaje całego piękna, w realu wyglada lepiej, ale muszę przyznać że smaczne to jest
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

GRRUBAS PRZESADZIŁEŚ JUŻ Z TYM BRZUCHEM...

Następny temat

Udziec wołowy duszony w czerwonym winie

WHEY premium