...
Napisał(a)
Tak myslalem do niedawna, bo w 100g ma niby 20g bialka. Kolega jednak ostatnio powiedzial mi, ze twarog ma bardzo slaby profil aminokwasowy i nie jest dobrym zrodlem bialka. Jak to jest?
...
Napisał(a)
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji.
Plusy:
Nabiał od lat jest uważany za podstawowy składnik zbilansowanej diety, zawiera łatwo przyswajalne przez organizm białko o składzie aminokwasów, które są wykorzystywane do syntezy hormonów i enzymów, a także regeneracji komórek. Białko serwatkowe z mleka jest najczęściej stosowanym źródłem białka w odżywkach białkowych dla sportowców, co potwierdza jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Nabiał zawiera również zdrowe tłuszcze, sole mineralne i witaminy, takie jak: A, B2, B12, D, które mają działanie prozdrowotne.
Jednym ze składników mleka jest wapń, chociaż nabiał nie jest jego najlepszym źródłem, jest jednym z głównych źródeł tego składnika we współczesnej diecie większości ludzi. Udział produktów mlecznych w odpowiedniej ilości może mieć pozytywny wpływ. Wiele badań wskazuje na to, iż obecność wapnia w pożywieniu zmniejsza wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego.
Minusy:
Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na nietolerancję laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy wywołując problemy gastryczne. Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten.
Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, obniżać przyswajalność żelaza oraz obniża mocno odporność.
Kolejnym aspektem są zaburzenia hormonalne, które mogą mieć związek ze zbyt dużym spożyciem nabiału, w którym znajduje się estrogen i progesteron.
Spożycie mleka przez mężczyzn wiąże się ze wzrostem poziomu estronu i progesteronu, przyczyniając się do spadku testosteronu i hormonów pomocniczych.
Jednakże hormony zawarte w mleku mają niekorzystny wpływ nie tylko na mężczyzn. Niektóre źródła wskazują na to, że mleko (w szczególności przemysłowe) może przyczyniać się do niepłodności i chorób kobiecych narządów m.in. raka jajników.
Przetwory mleczne w diecie mogą mieć pozytywny wpływ, jednakże tylko te pochodzące z dobrych, naturalnych źródeł. Całkowite wykluczanie nabiału z diety, jeżeli nie jest się uczulonym na któryś z jego składników, nie jest dobrym pomysłem, ponieważ odbieramy sobie świetne źródło wielu prozdrowotnych składników. Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy.
Plusy:
Nabiał od lat jest uważany za podstawowy składnik zbilansowanej diety, zawiera łatwo przyswajalne przez organizm białko o składzie aminokwasów, które są wykorzystywane do syntezy hormonów i enzymów, a także regeneracji komórek. Białko serwatkowe z mleka jest najczęściej stosowanym źródłem białka w odżywkach białkowych dla sportowców, co potwierdza jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Nabiał zawiera również zdrowe tłuszcze, sole mineralne i witaminy, takie jak: A, B2, B12, D, które mają działanie prozdrowotne.
Jednym ze składników mleka jest wapń, chociaż nabiał nie jest jego najlepszym źródłem, jest jednym z głównych źródeł tego składnika we współczesnej diecie większości ludzi. Udział produktów mlecznych w odpowiedniej ilości może mieć pozytywny wpływ. Wiele badań wskazuje na to, iż obecność wapnia w pożywieniu zmniejsza wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego.
Minusy:
Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na nietolerancję laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy wywołując problemy gastryczne. Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten.
Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, obniżać przyswajalność żelaza oraz obniża mocno odporność.
Kolejnym aspektem są zaburzenia hormonalne, które mogą mieć związek ze zbyt dużym spożyciem nabiału, w którym znajduje się estrogen i progesteron.
Spożycie mleka przez mężczyzn wiąże się ze wzrostem poziomu estronu i progesteronu, przyczyniając się do spadku testosteronu i hormonów pomocniczych.
Jednakże hormony zawarte w mleku mają niekorzystny wpływ nie tylko na mężczyzn. Niektóre źródła wskazują na to, że mleko (w szczególności przemysłowe) może przyczyniać się do niepłodności i chorób kobiecych narządów m.in. raka jajników.
Przetwory mleczne w diecie mogą mieć pozytywny wpływ, jednakże tylko te pochodzące z dobrych, naturalnych źródeł. Całkowite wykluczanie nabiału z diety, jeżeli nie jest się uczulonym na któryś z jego składników, nie jest dobrym pomysłem, ponieważ odbieramy sobie świetne źródło wielu prozdrowotnych składników. Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
ser bialy jest bialkiem pelnowatosciowym i zawiera wszystkie aminokwasy, te egzogenne takze wiec szamaj smialo
...
Napisał(a)
Własnie o te egzogenne chodzi
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Ser biały jest produktem wytworzonym z mleka. Mleko, jak dalej ser są bardzo dobrym źródłem białek pełnowartościowych. Kazeina, jest białek również wzorcowym, podobnie jak białka całego jaja kurzego. Dobrym więc rozwiązaniem jest spożywanie sera białego jako źródła białka. Niestety wadą jest to, iż ser biały nie może stanowić źródła wapnia w diecie, ze względu na jego wymywanie z serwatką. Wapń ma działanie alkalizujące, więc dodatkowo ser działa zakwaszajaco.
...
Napisał(a)
dlatego trzeba pamietać o wapniu no i witaminie D w diecie to na pewno. Wększość osób ma na pewno niedobory.
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
w połączeniu z produktami zbożowymi obleci.
pzdr/
pzdr/
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
Polecane artykuły