...
a co do diety, przez pewien czas stosowałem specjalną dietę dla diabetyków jednak zrezygnowałem...w mojej sytuacji myślę o powrocie do niej tutaj opis:
Plan żywieniowy może składać się z węglowodanów (50-60%), białka (10-15%) oraz tłuszczy (30%).
Głównym źródłem węglowodanów powinny być: mleko i jego produkty, czyli kefir, twaróg, jogurt, oraz pełnoziarniste pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, ryż nieczyszczony i makarony. Warzywa zawierające dużą ilość węglowodanów: ziemniaki, kukurydza oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica). Do kalorycznych węglowodanów zalicza się: buraki, marchew, seler i brukselkę. Dieta może zawierać takie warzywa jak: ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi i kapusta pekińska. W diecie cukrzycowej spożycie warzyw wynosi 350 – 500 g na dobę. W diecie dla cukrzyków należy uwzględnić owoce, niewiele kalorii zawierają arbuzy i grejpfruty, do kalorycznych owoców zalicza się: śliwki, winogron i banany. Do menu możemy dodać także pomarańcze, truskawki, mandarynki, jabłka. Możemy je spożywać w ilości 200 – 300 g na dobę. Kolejnym składnikiem odżywczym diety cukrzycowej są białka. Dobrym źródłem są chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina), mięso z kurczaka i indyka (bez skóry), ryby morskie, mleko i jego przetwory (odtłuszczone). Spożycie tłuszczy nie powinno przekroczyć 300 g na dobę, menu może zawierać tłuszcze pochodzenia roślinnego: oleje, oliwę z oliwek, margaryny miękkie. Uważać należy na produkty bogate w cholesterol m.in. podroby, masło, śmietanka kremowa, uważać należy również na tłuszcze zawarte w serach, mleku i tłustych mięsach.
Wskazane jest picie wody mineralnej, soków pomidorowych, kawy i herbaty (nie należy ich słodzić). Zapomnieć należy o coca coli oraz napojach słodzonych. Wrogiem diety cukrzycowej jest alkohol, jeżeli nie ma przeciwwskazań do spożywania alkoholu wynikających z ogólnego stanu zdrowia należy pić go z umiarem. Nie powinno się używać produktów, które zawierają dużo cukrów prostych: miód, czekolada, słodycze i ciasta. Należy ograniczyć stosowanie soli, którą można zastąpić ziołami, cytryną itp.