SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

wartosci odzywcze produktow po obrobce

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 979

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jakie wartosci brac po uwage przy diecie tzn pisza na forum ze po obrobce zmienia sie tylko waga a bialko wegle i tluszcze zostaja takie same ale to nie prawda bo np w przypadku ryzu brazowego "sonko" jezeli surowy ma na 100g B: 7,10g W:76,80g T:1,90g a po ugotowaniu mimo iz wazy ok 300g to jednak wartosci ulegaja zmianie bo wynosza B:3,36g W:36,84g T:0,96g takze teraz nie wiem bo wiem ze jak mam jesc 100g piersi to 100g surowej ma byc ale do diety mam brac pod uwage bialko i wegle przed czy po ugotowaniu bo mysle ze po co wy na to?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
odp-SFD-pl SFD ODPOWIADA
Ekspert
Szacuny 302 Napisanych postów 8685 Wiek 41 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 28842
zazwyczaj oblicza się wartośc odzywczą produktów przed obróbką, po obróbce ze wzgledu na zmiany zawartosci wody - zawartosc kcal b/w/t się zmienia - co oczywiste

znając masą przed i po i wartość odżywczą przed obróbką, zgodnie z zasadami matematyki można obliczyć zawartosc w/w

w grę wchodzą jeszcze kwestia tzw strat - ale na forum są one pomijane

mozesz zaopatrzyc sie w dobry program dietetyczny

Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 51
ok rozumiem ale wlasnie chodzi o te straty ze one sa bardzo duze z tego co widze bo gdyby to bylo ok 5g maxymalnie na jakiejs wartosci odzywczej to ok ale w przypadku ryzu co podalem wyzej to ten sam ryz po ugotowaniu traci praktycznie rowna polowe wartosci, mniejsza roznica jest w przypadku piersi z kurczaka ktora surowa o wadze 100g ma ok 27-29g bialka a po ugotowaniu ma juz max 20 :/ ogolnie to postaram sie zaopatrzyc w jakis program zywieniowy ale wedlug was w ustalaniu diety powienienem brac pod uwage wartosci przed obrobka tak? czyli jak na obiad jem 100g ryzu czyli np mam wpiscac ze zjadlem ok 76g wegli tak? jak wy to robicie bo nie chce zwariowac? :P pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
odp-SFD-pl SFD ODPOWIADA
Ekspert
Szacuny 302 Napisanych postów 8685 Wiek 41 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 28842
peesher - pomyliły Ci się pojęcia

ryż nie traci wartości, tylko zwiększa swoją masę, spowodowane jest to faktem nasiąkania wodą, innymi słowy procentowy udział kcal się nie zmienia ale ilościowy nie. Jedna torebka ryżu ma tyle samo kcal przed i po ugotowaniu, Ale masa całkowita jest inna.

Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jak biegać na kondycję parady

Następny temat

powiększone węzły chłonne u dziecka-do jakiego lekarza się udać

WHEY premium