...
Napisał(a)
jakie wartosci brac po uwage przy diecie tzn pisza na forum ze po obrobce zmienia sie tylko waga a bialko wegle i tluszcze zostaja takie same ale to nie prawda bo np w przypadku ryzu brazowego "sonko" jezeli surowy ma na 100g B: 7,10g W:76,80g T:1,90g a po ugotowaniu mimo iz wazy ok 300g to jednak wartosci ulegaja zmianie bo wynosza B:3,36g W:36,84g T:0,96g takze teraz nie wiem bo wiem ze jak mam jesc 100g piersi to 100g surowej ma byc ale do diety mam brac pod uwage bialko i wegle przed czy po ugotowaniu bo mysle ze po co wy na to?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
zazwyczaj oblicza się wartośc odzywczą produktów przed obróbką, po obróbce ze wzgledu na zmiany zawartosci wody - zawartosc kcal b/w/t się zmienia - co oczywiste
znając masą przed i po i wartość odżywczą przed obróbką, zgodnie z zasadami matematyki można obliczyć zawartosc w/w
w grę wchodzą jeszcze kwestia tzw strat - ale na forum są one pomijane
mozesz zaopatrzyc sie w dobry program dietetyczny
znając masą przed i po i wartość odżywczą przed obróbką, zgodnie z zasadami matematyki można obliczyć zawartosc w/w
w grę wchodzą jeszcze kwestia tzw strat - ale na forum są one pomijane
mozesz zaopatrzyc sie w dobry program dietetyczny
Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany
...
Napisał(a)
ok rozumiem ale wlasnie chodzi o te straty ze one sa bardzo duze z tego co widze bo gdyby to bylo ok 5g maxymalnie na jakiejs wartosci odzywczej to ok ale w przypadku ryzu co podalem wyzej to ten sam ryz po ugotowaniu traci praktycznie rowna polowe wartosci, mniejsza roznica jest w przypadku piersi z kurczaka ktora surowa o wadze 100g ma ok 27-29g bialka a po ugotowaniu ma juz max 20 :/ ogolnie to postaram sie zaopatrzyc w jakis program zywieniowy ale wedlug was w ustalaniu diety powienienem brac pod uwage wartosci przed obrobka tak? czyli jak na obiad jem 100g ryzu czyli np mam wpiscac ze zjadlem ok 76g wegli tak? jak wy to robicie bo nie chce zwariowac? :P pozdrawiam
...
Napisał(a)
peesher - pomyliły Ci się pojęcia
ryż nie traci wartości, tylko zwiększa swoją masę, spowodowane jest to faktem nasiąkania wodą, innymi słowy procentowy udział kcal się nie zmienia ale ilościowy nie. Jedna torebka ryżu ma tyle samo kcal przed i po ugotowaniu, Ale masa całkowita jest inna.
ryż nie traci wartości, tylko zwiększa swoją masę, spowodowane jest to faktem nasiąkania wodą, innymi słowy procentowy udział kcal się nie zmienia ale ilościowy nie. Jedna torebka ryżu ma tyle samo kcal przed i po ugotowaniu, Ale masa całkowita jest inna.
Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany
Poprzedni temat
jak biegać na kondycję parady
Polecane artykuły