SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WITAMINY! bY MadejOo

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2249

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 186 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1015
Witam, ze wzgledu na sporo pytania odnosnie witaminek iyp. pomyslalem, ze zaloze ten trmat i rozwiklam czyjes problemy i rozmyslania

A wiec zaczynamy:

Witaminy rozpuszczalne w tluszczach:

Wit. A -
# Glowne funkcje w organizmie:
Warunkuje prawidlowy wzrost i rozwoj organizmu, bierze udzial w procesie widzenia, jest zwiazana z praidlowym funkcjonowaniem tkanki nablonkowej, zwieksza odpornosc organizmu na choroby zakazne.
# Skutki niedoboru:
Niedowidzenie o zmroku tzw. kurza slepota, zmiany w nablonku skory (łuszczenie), nadmierne rogowacenie nablonka rogowki, zmniejszona odpornosc na zakazenia.
# Glowne zrodla:
Watroba, warzywa o barwie zoltej lub pomaranczowej oraz zielonej, tran, żółtko jaja, maslo, smietana, tluste ryby.

Wit. D-
#Glowne funkcje w organizmie:
Reugulukqc gospodarke wapniowo-fosforanową organizmu, zapewnia prawidlowy wzrost i utrzymanie wlasciwej struktury kosci.
# Skutki niedoboru:
Deformacja kosci u nimowląt i malych dzieci, u starszych osob odwapnienie kosci.
# Glowne zrodla:
Pierwesze zrodlo stanowia produkty spozywcze, np. soltko jaja, watroba, pelne mleko, maslo. Drugie zdrodlo stanowi synteza tej witaminy z cholesterolu znajdujacego sie w skorze czlowieka, pod wplywem dzialania promieni ultrafioletowych.

Wit. E-
#Glowne funkcje w organizmie:
Jej funkcja nie jest poznana. Zmniejsza intensywnosv utleniania ninasyconych kwasoq tluszczoych i witaminy A.
# Skutki niedoboru:
Zaburzenia w funkcjonowaniu m.in. blon komorkowych i przebigu procesow rozrodczych, spoodowan ziekszonym utlenianiem nienasyconych kwasow tluszczowych.
# Glowne zdrodla:
Watroba, jaja, ryby, ziarna zbóż, olej jadalne.

Wit. K -
# Glowne funkcje w organizmie:
Uczestniczy w krzepnieciu krwi.
# Skutki niedoboru:
Dluzszy czas krzepniecia krwi.
# Glowne zrodla:
Kapusta, szpinak, watroba. Jest ponadto wytwarzana przez bakterie jelitowe

ROZPUSZCZALNE W WODZIE;
Wit. C -
# Glowne funkcje w organizmie:
Niezbedna di prawidlowego rozwoju chrzastki, kosci, zebow, konieczna do przemian aminokwasowych, przyspiesza gojnie ran, zwieksza odpornosc oganizmu.
# Skutki niedoboru:
Szkorbut (gnilec) objawiajacy sie glownie sklonnoscia do wybroczyn w skorze i sluzowkach, krwawieniem.z.nosa i owrzodzeniem dziąseł, a nawet wypadaniem.zebow.
# Glowne zrodla:
Ooce cytrusowe, owoce roslin jagodowych np. Czarna porzeczka, kapusta, szpinak, natka pietruszki, ziemniaki papryka, salata, truskawki.

Wit. B1 -
# Glowne funkcje w organizmie:
Skladnik enzymow bioracych udzial w metabolizmie weglowodanow i aminokwasow, niezbedna do prawidlowej gospodarki organizmu.
# Skutki niedoboru:
Choroba beri-beri (m.in. nieprawidlowosci w funkcjonowaniu ukladu nerwowego i watroby, oslabienie miesnia sercowego.
# Glowne zrodla:
Otreby, chleb razowy, rosliny straczkowe, mleko, zółtko jaja, drożdże, mieso wieprzowe, watroba, suszone sliwki.

Wit. B2:
# Glowne zrodla w organizmie:
Skladnik enzymow odgrywajacych wazna role w procesie oddychania komorkowego, niezbedna doprawidlowego rozwoju i wzrostu mlodych organizmow.
# Skutki niedoboru:
Pękanie skory warg, kącików ust, uposledzenie ostrosci wzroku, zanik nablonka i stany zapalne jezyka, zmniejszenie sprwnosci umyslowej.
# Glowne zrodla:
Watroba, mieso, jaja, mleko, sery.

Wit. B6 -
# Glowne funkcje w organizmie:
Zwiazana z przemianą aminokwasow.
# Skutki niedoboru:
Stany zapalne skory, zaburzenia przemiany bialek.
# Glowne zrodla:
Watroba, mieso, ziarna zboż, rosliny strączkowe, takze wytwarzana przez bakterie jelitowe.

Wit. B11
# Glowne funkcje w organizme:
Zwiazana z biosyntezą kwasow nukleinowych oraz dojrzewaniem kreinek czerwonych.
# Skutki niedoboru:
Niedokrwistosc (anemia), zaburzenia czynnosci przewodu pokarmowego, zahamowanie wzrostu, wypadanie wlosow.
# Glowne zrodla:
Ziarna, zbóż, drozdze, watroba, zielone jarzyny. Jest takze wytwarzana przez bakterie jelitowe.

Wit. B12 -
# Glowne funkcje w organizmie:
Warunkuje przemiany bialek, tluszczow, weglowodanow i kwasow nukleinowych.
# Skutki niedoboru:
Nedokrwistosc, zaburznia wzroku.
# Glowne zrodla:
Watroba, nerki, mieso, mlko, jaja.

Wit. PP:
# Glowne zrodla w organizmie:
Skladnik enzymow bioracych udzial w oddychaniu komorkowym.
# Skutki niedoboru:
Pelagra (zmiany skorne, zaburznia czynnosci przewodu pokarmowego, zaburzenia psychiczne, oslabienie miesni, zmeczenie).
# Glwne zdrodla:
Watroba, mieso, mlrko, drozdze, zilone jarzyny, zboze.

Wit. H -
# Glowne funkcje w organizmie:
Skladnik enzymow uczestniczacych w procesie wiazania dwutlenku wegla.
# Skutki niedoboru:
Wypadanie wlosow, zmiany skorne.
# Glowne zrodla:
Watroba, drozdze, mleko, zoltko jaja. Jest rowniez wytwarzana przez bakterie jelitowe.

Kwas pantotenowy -
# Glowne funkcje w organizmie:
Skadnik enzymow bioracych udzial w.metabolizmie komorkowym.
# Skuki niedoboru:
Zahamowanie wzrostu, niedoczynnosc nadnerczy, wzmoznona pobudliwosc nerwowa, zaburzenia snu, zaburzenia czynnosci przewodu pokarmowego.
# Glowne zdrodla:
Drozdze, watroba, jaja. Rowniez wytwarzna przez bakterie jelitowe.


Wit. P -
# Glowne funkcje w organizmie:
Grupa zwiazkow o zblizonej budowie i dzialaniu biologicznym. Wraz z witamina C przeciwdziaja powstawaniu szkorbutu. Zmniejszaja kruchosc nsczyn krwionosnych.
# Skutki niedoboru:
Kruchosc naczyn wlosowatych.
# Glowne zrodla:
Szpinak, salata, kapusta, czarne porzeczki, jablka, winogrona.

MAKROELEMENTY;
Wapn -
# Glowne funkcje w organizmie:
Umozliwia funkcjonowanie ukladu nerwowego i miesni oraz krzepniecie krwi, wchodzi w sklad kosci i zebow.
# Uwagi:
Niedobor powoduje odwapnienie i znieksztalcnie kośćca, psucie sie zebow. Dlugotrwale niedobory wapnia moga prowadzic do zahamowania wzrostu oraz powodowac nadmierna pobudliwosc.
# Glowne zrodla:
Mleko i produkty mleczne, warzywa lisciaste.

Fosfor -
Glowne funkcje w organizmie:
Gloy skladnik mineralny kośćca (jako fosforan wapnia), odgrywa wazna role przenoszeniu i magazynowaniu energii (ATP), jest skladnikiem kwasow nuklinowych.
# Uwagi -
Pelni wiecej funkcji niz jakikolwiek inny pierwiastek. Jefo niedobory naleza do zadkosci.
# Glowne zrodla:
Fosfor i wapn wystepuja zazwyczaj w tych samych produktach. Rozpowszechniony w produktach Spozywczych.

Magnez -
# Glowne funkcje w organizmie:
Zwiazany z funkcjonowaniem ukladu miesniowego i nerwowego, skadnik wielu enzymow,
Niezbedny do budowy kosci, zebow, komorek (duze ilosci magnezu zawierają miesnie). Odgrywa wazna role w przemianie weglowodanow, gospodarce fosforem.
# Uwagi:
Szeroko rozpowszechniony w produktach spozyczych, stad dzienne zpotrzebowanie jest w pelni pokrywane.
# Glowne zrodla:
Najwieksze ilosci w produktach roslinnych (stanowi skladnik chlorofilu).

Siarka -
# Glowne funkcje w organizmie:
Skladnik biqlek budulcowych i regulacyjnych niezbednych do prawidowego funkcjonowania organizmu (hormony, enzymy oraz witaminy).
# Uwagi:
Duze ilosfi siaki zawieraja paznokcie, wlosy, skora.
# Glowne zrodla:
Pokarmy o duzej zawartosci bialek np. Mieso, rosliny straczkowe.

Chlor -
# Glowne funkcje w organizmie:
Odpowiedzialny m.in za utrzymanie rownoagi plynow ustrojowych.
# Uwagi:
Przyjmowany postaci chlorku sodu.
# Glowne zrodla:
Obecny w naturalnych pokarmach, rowniez w soli kuchennek.

Sod i Potas -
# Glowne funkcje w organizmie:
Biora udzial m.in. w cregulacji gospodarki wodnej organizmu. Sod przyczynia sie do zatrzymywania wody w organizmie, a potas do jej wydalania.
# Uwagi:
Di niedoborow dochodzi w wypadku nieprawidlowego wchlaniania albo nadmiernegi wydalania. Nadmiar sodu moze byc przyczyna nadcisnienia
# Glowne zrodla:
Obecna w naturalnych pokarmach. Zrodlrm sodu jest rowniez sol kuchenna (chlorek sodu.

MIKROELRMENTY:
Żelazo:
# Glowne funkcje w organizmie:
Wchodzi w sklad wielu waznych enzymow zwiazanych z procesem oddychania komorkowego, hemoglobiny.
# Uwagi:
Pierwiastek, ktorego najczesciej brakuje w diecie. Niedobor powoduje niedokrwistosc (anemię).
# Glowne zrodla:
Watroba, ryby, mieso, jaja, owoce, warzywa lisciaste.

Jod -
# Glowne funkcje w organizmie:
Jako skladnik hormonow tarczycy ma znaczacy wplyw na przebieg procesow przemiany materii.
# Uwagi -
Skutkiem niedoboru jest m.in. przerost tarczycy, tzw. wole, niedoczynnosc tarczycy, sennosc, ociężalość.
# Glwne zrodla:
Zaartos jodu w produktach spozywczych znacznie sie waha zaleznie od regionu - jest zwiazane z zawartoscia jodu w glebie. Progilaktycznie spozywa sie sol kuchenna wzbogaconą w jod.

Miedź -
# Glowne funkcje w organizmie:
Skladnik wielu enzymow, odgrywa rowniez istotna role w syntezue hemoglobiny.
# Uwagi:
Jst obecna w wielu produktach spozywczych. Jej niedobory w organizmie sa rzadkie.
# Glowne zrodla:
Watroba, jaja, ryby, maka pszenna z calego ziarna, fasola.

Cynk -
# Glowne funkcje w organizmie:
Skladnik wielu enzymow, odgrywa role w trawieniu bialek.
# Uwagi:
Uzywany w leczeniu ran i stanow zapalnych.
# Glowne zrodla:
Obecny w roznych rodzajach pokarmu.

Mangan -
# Glowne funkcje w orgwnizmie:
Aktywuje wiele enzymow.
# Uwagi:
Jego niedobory są rzadkoscią.
# Glowne zrodla:
Pomidory, sliwki, winogrona, buraki, fasola, czarne jagody, serce, watroba, nerki.

Kobalt -
# Glowne funkcje w organizmie:
Jest skadnikiem witaminy B12 - niezbednej w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
# Uwagi:
Scisly wegatrianizm moze powodowac niedobor tego pierwiastka.
# Glowne zrodla:
Mieso i nabial.

Fluor -
# Glowne funkcje w organizmie:
Skladnik kosci i zebow.
# Uwagi:
Wplywa na wytrzymalosc zebiw i odpornosc na prochnice.
# Glowne zrodla:
Ryby, watroba

Makroelementy - sa pierwiastkami, ktorych organizm potrzebuje w dosc duzych ilosciach.

Mikroelementy - sa pierwiastkami wystepujacymi w organizmie w sladowych ilosciach.

Te skladniki, ktore nie zostaly wykorzystane przez,organizm, sa wydalana z moczem i kałem.

Mysle, ze tym artukulem rozjasnilem wątpluwosci, co do tych czesto zapominanych skladnikach odzywczych.

Niedlugo zrobie jeszcze choroby.

-----------------------------------------
Moze moglbym prosic moderatora o podwieszenie tego tematu??
POZDRAWIAM!!!

))

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Wątpię aby został podwieszony, podwiesza się ważne tematy i merytoryczne, w maju się zarejestrowałeś i już chcesz aby Twoje tematy podwieszać, nie podałeś nawet źródła informacji, pewnie copy paste.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 186 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1015
zrodlo to mam z ksiązki, oraz z,mojej wiedzy

pozdrawiam

))

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Witaminy i Minerały

[https://www.sfd.pl/temat50728/] - Kompendium witamin i minerałów
[https://www.sfd.pl/temat224566] - Witaminy, pierwiastki
[https://www.sfd.pl/temat187932] - Różnice między witaminami naturalnymi a syntetycznymi
[https://www.sfd.pl/temat239093] - witamin, minerałów - czar !
[https://www.sfd.pl/temat244859] - magnez - minerał niezbędny !
[https://www.sfd.pl/temat247777] - Pierwiastki, ich źródła
[https://www.sfd.pl/temat494981] - Witamina B12 - reduktor degeneracji tkanki mózgowej
[https://www.sfd.pl/temat727710] - Witamina E - przeciwutleniacz

proszę czytać zanim .... piszcie

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 150 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3452
Patrze ze jajka zawieraja bardzo duzo witamin i mineralow. Jesli jem mniej wiecej 3 jajka dziennie to czy moje zapotrzebowanie na witaminy i mineraly bedzie odpowiednie? Oczyeiscie jem nie tylko jajka :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 6924 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 117946
Twoje zapotrzebowanie będzie uzaleznione, chociazby, od aktywnosci fizycznej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 186 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1015
smokeN :raczej te 3 jajka nie zadpokoją dziennegp apotrzebowania na mineraly

poxdro

Zmieniony przez - madejOo w dniu 2011-05-18 21:45:22

))

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
"Oczyeiscie jem nie tylko jajka :)" musisz zobaczyć jak kształtują sie inne minerały.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta - ocena

Następny temat

Osłabiona odporność

WHEY premium