...
Napisał(a)
Czy oksycholesterol jest faktycznie groźny ? Czy jedzenie pieczonego lub smażonego bez tłuszczu mięsa zalewa organizm oksycholesterolem ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Cholesterol zawarty w spożywanym przez nas mięsie, jajach i innych produktach jest czysty, dopóki nie zostanie poddany gotowaniu lub innemu procesowi przetwarzania. Wtedy część czystego cholesterolu przekształca się w oksycholesterol. Ten niebezpieczny oksycholesterol zawierają na przykład mrożone produkty spożywcze, mleko w proszku i niestety sproszkowane jaja. Jest jeszcze jedno źródło oksycholesterolu wewnątrz organizmu - homocysteina, aminokwas powstający z metioniny. Umożliwia ona tworzenie się tej groźnej substancji wewnątrz komórek w tętnicach, powodując powstawanie płytek miażdżycowych i zakrzepów. Nie wystarczy po prostu unikać produktów zawierających oksycholesterol, choć oczywiście powinno się je przynajmniej ograniczyć w codziennej diecie. Trzeba mieć także niski poziom homocysteiny we krwi, aby w organizmie powstało mniej oksycholesterolu. Nadmiar żelaza zwiększa zdolność homocysteiny do tworzenia oksycholesterolu w tętnicach. Badania z Finlandii sugerują, że zbyt duża ilość żelaza zmagazynowanego w organizmie może przyspieszyć rozwój miażdżycy i choroby wieńcowej. Preparatów żelaza nie powinni przyjmować mężczyźni i kobiety po menopauzie mający prawidłowy poziom żelaza. Utrzymywanie niskiego poziomu homocysteiny jest możliwe przy odpowiednim zaopatrzeniu organizmu w: witaminę B6 (pirydoksyna), witaminę B12 (cyjanokobalamina), kwas foliowy (folacyna). Liczne badania wskazują na jej niedobór w codziennej diecie, szczególnie gdy spożywamy żywność przetworzoną, niepełnowartościową, mało warzyw i owoców. Obniżenie poziomu homocysteiny ma też miejsce w przypadku pobierania zwiększonych dawek witaminy E, C, beta - karotenu, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Oksycholesterol znajduje się również w potrawach smażonych. Kiedy smażymy kurczaka w oleju, część cholesterolu przekształca się w oksycholesterol. Jeżeli tego oleju nie wylewa się po każdym smażeniu, a smaży się w nim na przykład frytki, to gromadzi się w nim coraz więcej oksycholesterolu. Składnik ten istnieje w mleku sproszkowanym, natomiast masło może go zawierać tylko wtedy, gdy jest przez dłuższy czas wystawione na działanie wysokich temperatur, bo wtedy tlen z otoczenia zaczyna łączyć się z cholesterolem. Natomiast świeże białko jaj, masło i mleko oraz potrawy smażone na świeżej oliwie z oliwek na pewno nie zagrażają sercu.
Oksycholesterol jest jedynym rodzajem cholesterolu, który może spowodować uszkodzenie tętnic
Najniebezpieczniejsze odmiany tłuszczu noszą nazwę transizomerów i występują w olejach uwodornionych. Gotowe kanapki, krakersy, ciasteczka, sosy sałatkowe, bite śmietanki, cukierki, a nawet lody zawierają nieznane ilości takich właśnie częściowo uwodornionych olejów.
Transizomery uszkadzają błony komórkowe w ustroju i upośledzają funkcje komórek, co pośrednio przyczynia się do stwardnienia tętnic. Do najbardziej niebezpiecznych tłuszczów należy margaryna, bo składa się z mieszaniny tłuszczów nasyconych i transizomerów.
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-06-28 14:24:21
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-06-28 14:25:32
Oksycholesterol znajduje się również w potrawach smażonych. Kiedy smażymy kurczaka w oleju, część cholesterolu przekształca się w oksycholesterol. Jeżeli tego oleju nie wylewa się po każdym smażeniu, a smaży się w nim na przykład frytki, to gromadzi się w nim coraz więcej oksycholesterolu. Składnik ten istnieje w mleku sproszkowanym, natomiast masło może go zawierać tylko wtedy, gdy jest przez dłuższy czas wystawione na działanie wysokich temperatur, bo wtedy tlen z otoczenia zaczyna łączyć się z cholesterolem. Natomiast świeże białko jaj, masło i mleko oraz potrawy smażone na świeżej oliwie z oliwek na pewno nie zagrażają sercu.
Oksycholesterol jest jedynym rodzajem cholesterolu, który może spowodować uszkodzenie tętnic
Najniebezpieczniejsze odmiany tłuszczu noszą nazwę transizomerów i występują w olejach uwodornionych. Gotowe kanapki, krakersy, ciasteczka, sosy sałatkowe, bite śmietanki, cukierki, a nawet lody zawierają nieznane ilości takich właśnie częściowo uwodornionych olejów.
Transizomery uszkadzają błony komórkowe w ustroju i upośledzają funkcje komórek, co pośrednio przyczynia się do stwardnienia tętnic. Do najbardziej niebezpiecznych tłuszczów należy margaryna, bo składa się z mieszaniny tłuszczów nasyconych i transizomerów.
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-06-28 14:24:21
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-06-28 14:25:32
Stop wishing start doing
Polecane artykuły