SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oksycholesterol - s.m.p.a zajrzyj

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2059

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 445
Czy oksycholesterol jest faktycznie groźny ? Czy jedzenie pieczonego lub smażonego bez tłuszczu mięsa zalewa organizm oksycholesterolem ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
Cholesterol zawarty w spożywanym przez nas mięsie, jajach i innych produktach jest czysty, dopóki nie zostanie poddany gotowaniu lub innemu procesowi przetwarzania. Wtedy część czystego cholesterolu przekształca się w oksycholesterol. Ten niebezpieczny oksycholesterol zawierają na przykład mrożone produkty spożywcze, mleko w proszku i niestety sproszkowane jaja. Jest jeszcze jedno źródło oksycholesterolu wewnątrz organizmu - homocysteina, aminokwas powstający z metioniny. Umożliwia ona tworzenie się tej groźnej substancji wewnątrz komórek w tętnicach, powodując powstawanie płytek miażdżycowych i zakrzepów. Nie wystarczy po prostu unikać produktów zawierających oksycholesterol, choć oczywiście powinno się je przynajmniej ograniczyć w codziennej diecie. Trzeba mieć także niski poziom homocysteiny we krwi, aby w organizmie powstało mniej oksycholesterolu. Nadmiar żelaza zwiększa zdolność homocysteiny do tworzenia oksycholesterolu w tętnicach. Badania z Finlandii sugerują, że zbyt duża ilość żelaza zmagazynowanego w organizmie może przyspieszyć rozwój miażdżycy i choroby wieńcowej. Preparatów żelaza nie powinni przyjmować mężczyźni i kobiety po menopauzie mający prawidłowy poziom żelaza. Utrzymywanie niskiego poziomu homocysteiny jest możliwe przy odpowiednim zaopatrzeniu organizmu w: witaminę B6 (pirydoksyna), witaminę B12 (cyjanokobalamina), kwas foliowy (folacyna). Liczne badania wskazują na jej niedobór w codziennej diecie, szczególnie gdy spożywamy żywność przetworzoną, niepełnowartościową, mało warzyw i owoców. Obniżenie poziomu homocysteiny ma też miejsce w przypadku pobierania zwiększonych dawek witaminy E, C, beta - karotenu, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Oksycholesterol znajduje się również w potrawach smażonych. Kiedy smażymy kurczaka w oleju, część cholesterolu przekształca się w oksycholesterol. Jeżeli tego oleju nie wylewa się po każdym smażeniu, a smaży się w nim na przykład frytki, to gromadzi się w nim coraz więcej oksycholesterolu. Składnik ten istnieje w mleku sproszkowanym, natomiast masło może go zawierać tylko wtedy, gdy jest przez dłuższy czas wystawione na działanie wysokich temperatur, bo wtedy tlen z otoczenia zaczyna łączyć się z cholesterolem. Natomiast świeże białko jaj, masło i mleko oraz potrawy smażone na świeżej oliwie z oliwek na pewno nie zagrażają sercu.
Oksycholesterol jest jedynym rodzajem cholesterolu, który może spowodować uszkodzenie tętnic
Najniebezpieczniejsze odmiany tłuszczu noszą nazwę transizomerów i występują w olejach uwodornionych. Gotowe kanapki, krakersy, ciasteczka, sosy sałatkowe, bite śmietanki, cukierki, a nawet lody zawierają nieznane ilości takich właśnie częściowo uwodornionych olejów.
Transizomery uszkadzają błony komórkowe w ustroju i upośledzają funkcje komórek, co pośrednio przyczynia się do stwardnienia tętnic. Do najbardziej niebezpiecznych tłuszczów należy margaryna, bo składa się z mieszaniny tłuszczów nasyconych i transizomerów.

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-06-28 14:24:21

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-06-28 14:25:32

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
Mówimy o HDL i LDL?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masa na Low Carb

Następny temat

Dieta na masę 80 kg. do oceny

WHEY premium