Płatki są już poddane obróbce termicznej więc ich strawność powinna być wyższa, ryż jest surowy. Kapisz ?
...
Napisał(a)
Mówimy o mielonym surowym ryżu i mielonych płatkach błyskawicznych.
Płatki są już poddane obróbce termicznej więc ich strawność powinna być wyższa, ryż jest surowy. Kapisz ?
Płatki są już poddane obróbce termicznej więc ich strawność powinna być wyższa, ryż jest surowy. Kapisz ?
...
Napisał(a)
Mielony ryz jako ze jest mielony - w zetknieciu z woda automatycznie uzyskuje stan rowny temu jakby zostal poddany obrobce (z racji na to ze jest mielony to gotowanie jest zbedne, co napisalem juz wczesniej).
Gotowanie surowego ziarna to proces zmiekczenia i nawodnienia ziarna, zadne inne cuda tam nie zachodza. Mielonego nie trzeba zmiekczac bo chlonie wode od razu i uzyskuje identyczna forme jak ugotowane ziarno.
Kapisz?
Zmieniony przez - Releaser w dniu 2011-07-02 12:46:39
Gotowanie surowego ziarna to proces zmiekczenia i nawodnienia ziarna, zadne inne cuda tam nie zachodza. Mielonego nie trzeba zmiekczac bo chlonie wode od razu i uzyskuje identyczna forme jak ugotowane ziarno.
Kapisz?
Zmieniony przez - Releaser w dniu 2011-07-02 12:46:39
It's kind of fun to do the impossible.
...
Napisał(a)
Idąc tym tokiem myślenia to i z mąki można gainera zrobić. powodzenia
zaryzykował bym tylko po zalaniu wrzątkiem, ale wtedy zrobiła by sie papka - kleik o którym wcześniej pisałem
zaryzykował bym tylko po zalaniu wrzątkiem, ale wtedy zrobiła by sie papka - kleik o którym wcześniej pisałem
...
Napisał(a)
Idąc tym tokiem myślenia to i z mąki można gainera zrobić. powodzenia
wysuwajac takie stwierdzenia z toba niestety zrobic sie juz nic nie da
jezeli masz cos do powiedzenia to poprosze o jakis argument i rozwiniecie swojej
mysli, a nie glupie docinki podparte niczym
papka zrobilaby sie nawet po dolaniu zimnej wody tyle ze dluzej by to trwalo
papka sie jednak nie zrobi niezaleznie jakiej wody uzyje z racji na wage produktu (100g niecale 3 lyzki stolowe); a 100g i 300+ml wody to wciaz bardzo rzadka konsystencja. Papka by sie zrobila owszem ale po dodaniu malej ilosci wody
Zmieniony przez - Releaser w dniu 2011-07-02 14:19:46
wysuwajac takie stwierdzenia z toba niestety zrobic sie juz nic nie da
jezeli masz cos do powiedzenia to poprosze o jakis argument i rozwiniecie swojej
mysli, a nie glupie docinki podparte niczym
papka zrobilaby sie nawet po dolaniu zimnej wody tyle ze dluzej by to trwalo
papka sie jednak nie zrobi niezaleznie jakiej wody uzyje z racji na wage produktu (100g niecale 3 lyzki stolowe); a 100g i 300+ml wody to wciaz bardzo rzadka konsystencja. Papka by sie zrobila owszem ale po dodaniu malej ilosci wody
Zmieniony przez - Releaser w dniu 2011-07-02 14:19:46
It's kind of fun to do the impossible.
...
Napisał(a)
w swojej karierze wypiłem ok 25 kg mielonych płatków owsianych, porcja 70g + 400 ml wody - trzeba szybko pić bo po 5 min robi się papka. Problemów ze strawnością żadnych nie miałem. Mielonego ryżu używałem tylko do panierki, nigdy nie piłem.
Niestety nie mogę sobie wyobrazić 70g mąki zmieszanej z wodą i efektów po takim szejku.
Ryżu napewno spróbuje i zdam relację.
Niestety nie mogę sobie wyobrazić 70g mąki zmieszanej z wodą i efektów po takim szejku.
Ryżu napewno spróbuje i zdam relację.
...
Napisał(a)
ale dlaczego nie mozesz, co Cie tak w tym dziwi? Czarno na bialym opisalem Ci istote gotowania ryzu jak i sam produkt o ktorym jest ten temat, skoro jestes takim doswiadczonym zawodnikiem i prowadzisz tak wnikliwe statystyki to uzywajac wyobrazni sam
powinienes do tego dojsc, ja 'rozrysowalem' Ci to jak malemu dziecku opisujac najmniejszcze szczegoly i rozwiewajac kazda twa watpliwosc.
Mielony ryz tez trzeba szybko pic zanim specznieje, papka nigdy nie bedzie jednak tak gesta gdyz 100g tego ryzu to objetosciowo 1/3 mielonych platkow. Jak dodasz 3 x tyle wody co zawsze do swoich platkow to tez papka sie nie zrobi..
powinienes do tego dojsc, ja 'rozrysowalem' Ci to jak malemu dziecku opisujac najmniejszcze szczegoly i rozwiewajac kazda twa watpliwosc.
Mielony ryz tez trzeba szybko pic zanim specznieje, papka nigdy nie bedzie jednak tak gesta gdyz 100g tego ryzu to objetosciowo 1/3 mielonych platkow. Jak dodasz 3 x tyle wody co zawsze do swoich platkow to tez papka sie nie zrobi..
It's kind of fun to do the impossible.
...
Napisał(a)
Najprawdopodobniej jest to mielony ryz bialy, czyli juz sporo przetworzony i jeszcze poddany kolejnemu procesowi mielenia. Na pewno jego jakosc nie bedzie najlepsza. Jak chcesz mozesz przetestowac na sobie i zobaczysz jak reaguje Twoj uklad trawienny, ale jako glowne zrodlo bym go nie zaliczal.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
ok przyznam ze zroilem experyment, zalalem 2 pojemniki z tym ryzem jeden wrzatkiem a drugi zimna woda, musze przyznac ze ten z wrzatkiem stworzyl gestsza papke niz sadzilem, tamten z zimna tez chlonie ale coprawda nie az tak jak ten drugi wrzatek. Teraz pytanie czy to co nasiaknie zimma woda wystarczy by sie to normalnie wchlonelo i zostalo spozytkowane..?
It's kind of fun to do the impossible.
...
Napisał(a)
Ciezko okreslic. Mysle, ze nie bedzie problemow. Zjedz i napisz jak zareagowal Twoj uklad trawienny
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ok, stwierdzam ze nie odnotowalem zadnych nieporzadanych reakcji trawieniowych takze mysle ze smialo moge zaliczyc ten zestaw jako uzupelnienie wegli w diecie.
It's kind of fun to do the impossible.
Polecane artykuły