Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
za ok 2,5 powinieneś dostać w biedronce
...
Napisał(a)
Cena makaronu jest różna ze względu na różnice w zastosowanych do jej produkcji składników jak i w zależności od przeprowadzonego procesu produkcyjnego. Makaronami bardziej odżywczymi będą te, wykonane z semoliny z pszenicy twardej - durum, mąki razowej. I takie makarony mogą kosztować od ~3zł wzwyż w zależności głównie od przeprowadzonego procesu suszenia oraz jakości substratów pierwotnych (semolina, pszenica). I tak te tańsze będą zazwyczaj zawierały tzw. pstrociny (białe i czarne kropki na makaronie - na białym dobrze widoczne) wynikające z porażenia zboża drobnoustrojami, złą jakością semoliny, jej nieodpowiedniemu rozdrobnieniu), będą bardziej kruche, łamliwe, podczas gotowania będzie większy krochmal. Dobre makarony to makarony już od średnio 6zł można znaleźć, których czas suszenia, dojrzewania po wyrobieniu ciasta i uformowaniu nitek jest odpowiednio długi by makaron mógł dojrzeć, by napięcia wewnętrzne się uformowały odpowiednio nadając samym kluskom odpowiednią twardość.
...
Napisał(a)
Tak owszem jednak nie każdy ma 6zł na dobrej jakości makaron. Poza tym kupując makaron w biedronce nie zauważałem nigdy pstrocin. Dlatego uważam że dla osób które mają ograniczony budżet (a na forum większość to młodzież która nie zarabia po 4tys zł miesięcznie) taki makaron bedzie odpowiedni. No ale to już wybór osobisty pozdr
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Jak nigdy pstrocin nie widziałeś? Na prawie każdym zwykłym makaronie są, nie wiem jakie makarony jesz ale przykładowo o dość dużym zbycie lubella również je ma. A makaron biały, o cenie przykładowo 10zł może być wykonany z pszenicy zwyczajnej Triticum vulgare, a cena będzie wyższa gdyż nie będzie taki makaron posiadał wad, jakie może posiadać makaron tańszy, nawet ten wykonany z pszenicy twardej, z mąki wysokoprocentowej.
...
Napisał(a)
Tak jak napisałem w tych które spozywałem (bo teraz raczej nie jadam makaronów) a były to głównie z biedronki nie widziałem bądź nie przywiązywałem do tego uwagi a to choćby z faktu że jak pisałem nie stać mnie na makarony za 10zł. Mimo wszystko poczytam o tych rodzajach pszenicy dzięki
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Te czarne kropki to owe pstrociny. Odnośnie pszenicy wykorzystywanej do produkcji makaronu, to wykorzystuje się do tego 2 jej typy.
Pszenica twarda wysokoglutenowa Triticum durum
Mąka makaronowa durum: typ 950, typ 1750, semolina.
oraz
Pszenica zwyczajna Triticum Vulgare, warunkowo musi zawierać duże ilości ziaren szklistych.
Mąka makaronowa zwyczajna typ 500.
...
Napisał(a)
Zapewnie chodzi Ci o makaron od babalskich?? Jest tani to kupuj w eko zywnosci nie ma nic super itp ale jest inny smak a cena dobra :D
SIŁA ! :D
Polecane artykuły