Szacuny
15
Napisanych postów
580
Wiek
30 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
14495
Ide kupic nektarynki bo sa tanie
i bede chcial to mrozic. 1 stzuke dwa dni temu umylem wysuszylem i wlozylem do zamrazarki na nastepny dzien odmrozilem i byla dobra zjadliwa ;)
Ale dziś czytalem na necie ze najlepiej byloby jakby zanurzyc je w witaminie C i pokroic i dopiero pomrozic. Co o tym myslicie ?
Wiecie moze jak najlepiej to zrobic zeby za pare miechow bylo zjadliwe ?
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Krojenie warzyw czy owoców powoduje straty w witaminach oraz minerałach przy wycieku soku oraz poddawania produktu działaniu takich czynników jak promienie słoneczne, tlen atmosferyczny. Krojenie jest więc złym pomysłem. Mrożenie produktów również doprowadza do strat, jednakże jeżeli przeprowadzi się to w sposób odpowiedni, straty te będą mniejsze - zamroź swoje owoce szybko, w dość niskiej temperaturze. Nie doprowadzaj do zmian temperatur w zamrażarce. By zmniejszyć podatność owocu na suszenie sublimacyjne, możesz przeprowadzić glazurowanie.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Przemyj, nie wycieraj i włóż do zamrażarki. Przy odpowiedniej temperaturze, jeżeli nie będzie dużych wahań straty będą mniejsze, a krzywa spadku jakości w zależności od czasu będzie stabilniejsza. Jeśli chcesz zwiększyć antyoksydacyjny potencjał owocu to możesz je pomoczyć.
Szacuny
15
Napisanych postów
580
Wiek
30 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
14495
jesli chodzi o witaminy i mineraly to mam na to wy****** , glownie chodzi mi o smak zeby jesc te 2 nektaryny dziennie do owsianki z woda na sniadanie w zime :)
lap soga.
Zmieniony przez - Tyrolex22 w dniu 2011-07-14 19:43:26