Dostarczasz do organizmu duże ilości warzyw a wraz z nimi duże ilości wody, błonnika, substancji balastowy, które wpływają na masę kału. Spożywanie wraz z tym dużych ilości wody może powodować częste wizyty w ubikacji, jednakże aby oszacować czy ilość spożywanych napojów jest odpowiednia zwróć uwagę na barwę moczu. Jeżeli jest zbyt żółta, ilość płynów jest niewystarczająca a nerki muszą mocz zagęszczać, przeciwnie jeżeli barwa będzie zbyt jasna - pijesz zbyt mało wody.
Częste załatwianie się może świadczyć o wysokiej przemianie materii, jeżeli masz wysokie zapotrzebowanie kaloryczne, dużo ćwiczysz organizm wydala więcej produktów przemiany materii.
Średnio posiłek w żołądku przebywa 2-4 godziny, przechodzi następnie do jelit gdzie ulega trawieniu. Ostatnią częścią przewodu pokarmowego jest jelito grube, gdzie kał jest formowany i przetrzymywany. Kał tam znajdujący się w zależności od diety może zalegać tworząc kamienie kałowe i wytwarzając wtórne metabolity bądź regularnie być wydalanym na zewnątrz. W jelicie grubym obserwuje się głównie w poprzecznicy skurcze mięśniowe na długości 20cm powodujące przesunięcie masy kałowej. Pobudzeniem do skurczów jest obecność tzw. chymy ("papa" jedzenia z żołądka) w dwunastnicy powodując wizyty po pierwszym posiłku w ciągu dnia. Wydalany kał jest niestrawionym pokarmem zazwyczaj z dnia poprzedniego.
By zmniejszyć ilość wizyt w ubikacji, a jednocześnie
zwiększyć masę kału zwiększ objętość posiłków redukując ich liczbę.
Ilość błonnika jaką dostarczasz organizmowi znajduje się w normie zaleceń. Nie zmniejszaj jego wartości.
Kał jest to wydzielona z przewodu pokarmowego masa produktów spożywczych spożytych, które nie uległy strawieniu przez nasz układ pokarmowy. W kale znajdują się ponadto bakterie jelitowe, białka pochodzące z enzymów oraz złuszczonego nabłonka jelitowego i bakterii jelitowych. Ponadto w jego skład wchodzą barwniki kałowe, przekształcona bilirubina oraz biliwerdyna. Wraz z żółcią, wydzielany jest cholesterol, który również tą drogą jest wydalany z organizmu. Ilość kału może się różnić w zależności od diety, im więcej substancji balastowych, tym jego masa i objętość będzie większa.