SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Produkty zbożowe - Loren Cordain

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5065

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51574 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dział przeznaczony jest do umieszczania badań bądź publikacji naukowych i takowe tu się znajdują. Umieszczona przez Ciebie praca nie ma więc tutaj żadnej wartości - gdyż nawet nie ma możliwości sprawdzenia faktów w niej zamieszczonych gdyż brak jest umieszczonych w niej odnośników do odpowiednich badań, źródeł podawanych tam informacji. Można jedynie przebadać to szukając na własną rękę odpowiedzi.

Poza tym, nie obchodzi mnie Twoje podejście do "nałukowców" i badań przez nich prowadzonych, więc zbędne argumenty możesz sobie darować.

Na tym myślę możemy zakończyć wymianę myśli.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
bo po co komu badania?

wazniejsze jest to ze jakis psudo doktor pracujący dla firmy XXX (przewaznie) napisze jakies glupoty czy swoje przypuszczenia,albo wnioski po niby obserwacajch gdzie nie ma nic udokumentowane badaniami
i zwykle tez przypadkiem bywa tak ze reklamuje jakis produkt YYY owej firmy XXX,a na poparcie tego produktu ma jakies swoje durne niby wnioski wyciagniete nie wiadomo na czym
a w najlpeszym wypadku na obserwowniu ludzi chorych czy jakies inne extremum

btw-w tym przypadku osoby tam piszace nie maja zadnego stopnia z tego co widze
do tego zero badan na potwierdzenie tego co pisza - jak twierdza obalonego mitu

to tak samo jakby Heniek powiedzial Mietkowi ze chlanie 20lat jabola po 3litry/dzien nie jest szkodliwe

z reszta to ta sama strona gdzie pisza ze blonnik jest niezdrowy i czlowiek go powinien unikac
......... tak samo jak probiotykow
ale propaguja wysoko przetworzona zywnosc
bo przetworzone jest lepsze niz to co dala nam natura

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-07-19 01:38:56

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
st_ud - by zweryfikowac wiele bzdur zawartych w przytoczonym przez Ciebie artykule wystarczy wiedza z dziedziny nauk przyrodniczych z zakresu szkoły śreniej. Poza tym wapń nieorganiczny to np węglan wapnia, zawarty w wodach mineralnych, izotonikach i bardzo wielu suplementach witaminowo-mineralnych. Kwestii dotyczących "syntetycznych bakterii", "śmiercionosnej pasteryzacji" i im podobnych nie będę ttu w tym dziale rozwijał bo byłoby to trochę żenujące...

Spożywanie dużej ilości nabiału, w tym wysokoprzetworzonych produktów żywnościowych poddanych obróbce termicznej typu UHT może być niekorzystne dla zdrowia z wielu względów, ale to co jest wypisane w zamieszczonym przez Ciebie artykule stanowi swego rodzaju czary-mary. Sugeruję nie zawracać sobie głowy takimi powiastkami.

Twój sarkazm dotyczący źródeł z których proponujemy tutaj czerpać, jest zupełnie nie na miejscu. Opieranie swojej wiedzy i przekazywanych wiadomości na literaturze fachowej nie stanowi emenacji pustej egzaltacji pubmedem, a ma prozaiczne, pragmatyczne uzasadnienie. Informacje zwarte w w/w źrodłach są po prostu informacjami rzetelnymi. Ale cóż, każdy mierzy swoją miarą intencje i pobudki innych ludzi

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-07-19 17:17:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Djfafa - nie spotkałem się z tezą (ale nie analizowałem zagadnienia), że w krajach w których spożywa się dużo mleka - najczęściej występuje osteoporoza, ale nawet gdyby tak było, nie koniecznie oznaczałoby, że wysoka podaż mleka jest tego przyczyna. Niedobór wit D, spożywanie wysokiej ilości szczawianów czy innych substancji antyodżywczych które utrudniają wchłanianie wapnia, bądź też spożywanie dużej ilości kwasotwórczych pokarmów które nasilają wydalanie wapnia z moczem, czy nawet - niższa zdecydowanie aktywnośc fizyczna - wszystkie te czynniki zaleznie od nasilenia mogą mieć znaczenie nawet bardziej doniosłe niż konsumpcja mleka dla gęstości minerlanej kości.

W publikacjach wielu autorów produkty mleczne jawią się jako doścdobre źrodło wapnia a ich spozycie może być odwrotnie proporcjonalne do częstości wysepowania osteoporozy:

http://www.jacn.org/content/19/suppl_2/83S.full

http://www.epa.gov/ncer/childrenscenters/full_text/33647.pdf

publikacji jest więcej

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-07-19 17:26:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 30 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 479
A czy są jakieś badania dot. płatków owsianych - czy były zaliczone do tej grupy produktów zbożowych?

Niech moc będzie z Wami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51574 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pod uwagę wzięto nie tyle co poszczególne produkty, jednak opisywane są ogółem rośliny jak owies, pszenica i inne oraz pochodzące z nich produkty końcowe. Płatki owsiane nie rzuciły mi się w oczy. Jednakże, w artykule opisywane są otręby, gdzie konsumpcja 60g/dziennie w drastyczny sposób zmniejszyła stężenie witaminy D w przewodzie pokarmowym. Loren Cordain o tym pisze również w swoich publikacjach wysyłanych na adresy pocztowe.

"Nutritional scientists have known forever and a day that excessive consumption of whole grain cereals severely impairs vitamin D metabolism and can lead to the bone disease, rickets16. In fact, as far back as 1918, before vitamin D was discovered, a scientist in England by the name of Mellanby routinely induced experimental rickets in puppies by feeding them an oat diet17. Epidemiological studies of human populations consuming high levels of unleavened whole grain breads show vitamin D deficiency and rickets to be widespread 18-20. A study of radio-labeled vitamin D in humans consuming 60g of wheat bran daily for 30 days clearly demonstrated an enhanced elimination of vitamin D in the intestines21. "

Poza tym uwagę należy zwrócić rownież na lektyny.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-08-01 19:26:23
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

VPX - Meltdown

Następny temat

rHGH Plus

forma lato