SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

stek wolowy jak to zrobic

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11643

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 867 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6698
grubas chyba cos ci sie musialo pomylic po 2,5 min stek jest nadal surowy az krew wyplywa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Musi byc w miare cienki.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 58 Wiek 12 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1213
saly26: Teoretycznie stek wołowy powinien być pół-krwisty, wysmażony na podeszwę to profanacja.

Ja smażę 2-3 minut z każdej strony (2 minuty, jeśli jest cieńszy, 3 przy grubszym), na maksymalnie rozgrzanej patelni.

Podstawowym błędem przy przygotowywaniu steka jest solenie przed usmażeniem - najlepiej doprawić wołowinę tylko pieprzem, usmażyć, a dopiero po usmażeniu dosolić do smaku. W przeciwnym wypadku często wychodzi gumowa podeszwa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
grubas chyba cos ci sie musialo pomylic po 2,5 min stek jest nadal surowy az krew wyplywa

z pewnością nie, to ty musiałeś coś źle zrobić, może patelnia nie była w pełni rzgrzana albo stek był rzeczywiście za gruby.
Robiłem tak 100 razy i zawsze jest ok. A to że coś tam z niego wypływa to normalne, tak ma być ;)
Jak zrobisz go za długo to będziesz żuł godzinę go

Jak jest gruby to możesz w trakcie smażenia przykryć, lepiej się robi w środku wtedy



Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-25 14:13:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1104 Wiek 43 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21991
Ja steki robię tak - przepis mojego kumpla, wychodzi extra:

polędwica wołowa, oporządzić z białego dokoła, krojona bardzo grubo - z 8cm, każdy kawałek obić kilka razy z piąchy, żeby zbić, bez przypraw niemalże, tylko dużo pieprzu i sól morska (grudy, nie pył, żeby nie stwardniała). Podsmażyć na patelni (grillowa najlepsza) po ok minucie z każdej strony i do pieca (180stopni) na 15-20 minut.

Na patelni zostaje tłuszcz i soki, do tego przed wyjęciem z 5 minut odlewasz to co sie wytopiło z pieczenia w piecu i na patelni dodajesz ze 100ml wina czerwonego i ze 100ml bulionu wołowego plus ulubione zioła, wyjmujesz miecho i odstawiasz na 5 minut niech odpocznie, a na patelni sos redukujesz na duzym ogniu caly czas az bedzie polowa objętości.

Smacznego!

Zmieniony przez - Plewer w dniu 2011-07-25 14:36:44
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase 90 kg

Następny temat

Pomoc w zrzuceniu dla aktywengo sportowaca

WHEY premium