Sam osobiście na sobie nie testowałem takich połączeń, ale podobno przy tak wspomożonej suplementaji kreatyną można zaobserwować lepsze przyrost siły i masy mięśni :).Chrom jest kofaktorem dla działania insuliny Chrom jest głównym elementem tzw. czynnika tolerancji glukozy (GTF), kofaktora działania insuliny. Ten aktywizuje system transportu insuliny, tak że kreatyna i inne składniki odżywcze mogą być lepiej i szybciej odtransportowane do komórek. Niedobór chromu utrudnia wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych! Obecnie dyskutuje się nawet, czy niedobór chromu nie jest odpowiedzialny za zachorowania na cukrzycę typ 2 i nasilającą się wraz z wiekiem nietolerancję glukozy. Zaopatrzenie organizmu w chrom często nie jest wystarczające. Zapotrzebowanie na chrom wynosi około 50-200 mcg dziennie, średnie spożycie wynosi natomiast tylko 40-70 mcg! U sportowców, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie, często występuje niedobór chromu. Należy więc zadbać o wystarczające spożycie chromu, w celu optymalizacji magazynowania kreatyny! Suplementy żywności zawierają chrom w łatwo dostępnej, organicznie związanej formie, pikolinianu chromu.Wanad z kolei ma posiadać działanie podobne do insuliny Wanad ma działać podobnie do insuliny względnie wzmacniać jej działanie. O mechanizmach odpowiedzialnych za to działanie wiadomo jednak niewiele. Przypuszcza się, że wanad stymuluje receptory insulinowe w mięśniach. Wanad jest dostępny w postaci siarczanu wanadu. Przypuszcza się, że następujące substancje również poprawiają działanie insuliny względnie mają podobne do niej działanie: molibden: substancja podobna do insuliny (porównywalna z wanadem); niacyna: podobnie do chromu jest elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten sposób wydaje się zajmować podobną pozycję do chromu i wanadu. Witaminy antyoksydacyjne A i E, jak również selen chronią insulinę i receptory inulinowe przed agresywnymi wolnymi rodnikami.
Więc co powiecie o tym?