SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Placuszki soczewicowe na czerwono_ by Zyrafka198

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2511

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 3597 Wiek 42 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24639
Placuszki soczewicowe na czerwono
Proponuję szybki, smaczny i wartościowy posiłek.




Składniki:
soczewica czerwona - 50 g
jaja całe - 1 szt (60 g)
siemię lniane zmielone - 2 łyżki kopiaste (15 g)
słonecznik łuskany - 2 łyżki (15 g)
przyprawy - wg uznania, ja dałam: papryka czerwona, kurkuma, pieprz
olej - do smażenia, ja daję kapkę oleju i rozsmarowuję chusteczką papierową





Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy 7 min, odcedzamy - ja gotowałam chwilkę dłużej i się rozgotowała jak widać na zdjęciu, w niczym to jednak tu nie przeszkadza. Siemię lniane rozdrabniam - mielę w blenderze. Dodajemy do soczewicy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy widelcem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy bardzo krótko - do lekkiego zarumienienia - z obu stron. Najlepiej formować małe placuszki - łatwiej się je przewraca. Całkowity czas przygotowania: 10 min.

soczewica po ugotowaniu i odcedzeniu:




siemię lniane po zmieleniu - mielę blenderem:




masa wylana na patelnię:



smażenie 2-giej strony




Wartości:



nie liczę oleju


Pozdrawiam i smacznego.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Fajny przepis.

Robiłam kiedyś podobne placuszki, tylko że bez słonecznika.
Muszę zrobić niedługo, bo naszła mnie ochota

Zmieniony przez - meraviglia w dniu 2011-08-11 08:41:26

Meraviglia!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ryż po afgańsku - z cynamonem, marchewką i rodzynkami.

Następny temat

Penne z kurczakiem w sosie z orzechami

WHEY premium