Proponuję szybki, smaczny i wartościowy posiłek.
Składniki:
soczewica czerwona - 50 g
jaja całe - 1 szt (60 g)
siemię lniane zmielone - 2 łyżki kopiaste (15 g)
słonecznik łuskany - 2 łyżki (15 g)
przyprawy - wg uznania, ja dałam: papryka czerwona, kurkuma, pieprz
olej - do smażenia, ja daję kapkę oleju i rozsmarowuję chusteczką papierową
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy 7 min, odcedzamy - ja gotowałam chwilkę dłużej i się rozgotowała jak widać na zdjęciu, w niczym to jednak tu nie przeszkadza. Siemię lniane rozdrabniam - mielę w blenderze. Dodajemy do soczewicy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy widelcem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy bardzo krótko - do lekkiego zarumienienia - z obu stron. Najlepiej formować małe placuszki - łatwiej się je przewraca. Całkowity czas przygotowania: 10 min.
soczewica po ugotowaniu i odcedzeniu:
siemię lniane po zmieleniu - mielę blenderem:
masa wylana na patelnię:
smażenie 2-giej strony
Wartości:
nie liczę oleju
Pozdrawiam i smacznego.