Do tej potrawy będziecie potrzebować:
100g makaronu Penne (rurki)
100g piersi z kurczaka
30g orzechów włoskich (garść)- zemleć w maszynce
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu do makaronów (ja użyłem bolońskiego Łowicza)
przyprawy: kebab/gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka
orientacyjny czas przygotowania: 25 minut
1. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy (na oko, całość dokładnie mieszamy i łączymy z pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
2. W/w mieszankę należy przesmażyć na patelni, i dodać ok. 2 łyżek sosu wedle własnego gustu (ja dałem boloński, czasem daję tao tao, meksykański itd). Do wszystkiego wsypujemy zmielone (nie muszą być dokładnie) orzechy włoskie, których zadaniem jest zagęszczenie sosu/oliwy
3. Do wszystkiego na patelnie dorzucamy makaron Penne ugotowany al'dente i dokładnie mieszamy
4. A tak o to wygląda gotowe danie z dekoracją SMACZNEGO!
WARTOŚCI (przybliżone):
B - 44
W - 81
T - 45 (jak dacie 1 łyżkę oliwy z oliwek będzie ok 32g tłuszczu w potrawie)
wartość energetyczna - 932 kcal (z 1 łyżka oliwy - 817 kcal)
p.s. starałem się jak mogłem z wyliczaniem :) pozdrawiam
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-08-13 21:23:47