SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

(LC) Placki selerowe z sosem

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4394

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Użyłam:

Placki
- 400 g selera korzeniowego
- 2 jaja
- 100 g śmietany (2 łyżki)
- ćwiartka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy

- 30 g oleju do smażenia


Sos
- 250 g piersi z kurczaka
- cebula
- spora marchewka
- papryka
- pomidor


Wykonanie:
Pierś (lub inne mięso) kroimy w kostkę, doprawiamy (u mnie curry, papryka słodka i ostra, czosnek, sól) i obsmażamy (u mnie na teflonie bez oleju). Jak się zrumieni dorzucamy ciachnięte grubo pieczarki i chwilę razem przesmażamy. Przekładamy na chwilę na talerz.





Na patelnię trzemy na grubych oczkach marchew i kroimy cebulę.
Chwilę podgrzewamy i podlewamy lekko wodą, dusimy.





Jak warzywa zmiękną blendujemy (uwaga bo pryska marchewką) - można na całkiem gładki krem lub zostawić trochę wiórków żeby było czuć pod zębem. Ogólnie zamiast wody z warzywami mamy dostać gęsty sos. Do sosu dorzucamy paprykę i pomidora skrojone w kostkę, chwilę smażymy i dorzucamy mięso z pieczarkami. Doprawiamy jak lubimy (chilli, czosnek...).

Seler i cebulę trzemy na małych oczkach. Dodajemy śmietanę, jajka i przyprawy (u mnie na ostro, bo seler jest słodkawy i chciałam to przełamać, więc: sól, pieprz, chilli i czosnek).





Można też dodać starty drobno ser żółty lub mąkę (np. zmielone płatki owsiane), wówczas placki powinny być łatwiejsze w przewracaniu - z samego selera są kruche, delikatne i łamliwe.
Mieszamy i od razu smażymy. Łatwiej na tłuszczu (można próbować na teflonie bez, ale placuszki są dość trudne w "obsłudze").
Kładziemy raczej małe, bo są łamliwe i małe łatwiej przewrócić.





Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kładziemy na talerz, na placki farsz. Można tak zostawić lub przykryć kolejną porcją placków.

Z podanych składników wychodzi 12 małych placuszków.


Na zdjęciach widać 3 placki, na nich pół farszu z przepisu i kolejne 3 placki na farszu. Czyli z całości wyszło 2 takie talerze.










Całość dania (bez liczenia warzyw):

12 placuszków - 587 kcal, 16B, 56T, 6W
farsz (kurczak) - 248 kcal, 54B, 3T, 0W
razem - 835 kcal, 70B, 59T, 6W

Połowa, czyli porcja widoczna na talerzu - 417 kcal, 35B, 30T, 3W

I dla tych, którzy liczą warzywa:





Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2011-08-28 23:35:55
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 26831 Wiek 18 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283202
Zapowiada się bosko! :)

A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 119
Proponuję śmietanę zastąpić jogurtem 0% . :) Teoretycznie wtedy danie powinno być bardziej kwaśne, ale przy tej ilości składników nie da się tego odczuć.

Gdy Ty Się Op*****lasz Ktoś Inny Trenuje Żeby Skopać Ci Dupę

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 590 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 9122
zrobiłam właśnie,są cudowne- rozpływają się w ustach a sos wyśmienity chociaż nie dałam pieczarek bo nie miałam
sog!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Supremo89 dzięki, ale nie, na co mi ta chemia? Ja się tłuszczu na LC nie boję. Pierś i śmietana 16% bo akurat to miałam w lodówce, ale jakbym miała tłustsze mięcho i śmietanę 18% (30% też nie jest mi straszna ) to bym dała

werzgr fajnie, że smakowały
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 253
Petara w śród dań :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 897
Placki bomba! Bardzo delikatne w smaku mimo tego, że dałam całą cebulę. Następnym razem spróbuję usmażyć na suchej patelni. Dzięki Tobie shrimp2 na nowo odkryłam selera :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

potreningowy chłodny posiłek na upalne dni

Następny temat

placek kulturystyczny

WHEY premium