SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Guacamole - moc awokado

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4769

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 113 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3236
No więc za radą s.m.p.a. wrzucam fajny przepis na guacamole, czyli swoisty sos, pastę czy co tam na bazie awokado. Używany przeważnie do tortilli. Dociekliwych pochodzenia tego odsyłam do wyszukiwarki ;) No to jedziemy!

Guacamole
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
2 łyżeczki sosu tobasco/chilli lub świeża papryczka chilli
1 łyżka kolendry / natka pietruszki
1 pomidor
sól, pieprz do smaku

Kilka uwag:
1. Wybieramy tylko choć trochę miękkie awokado, twarde są zbyt twarde Po prostu ciężko się obiera i wyjmuje pestkę.
2. Do rozgniatania można użyć widelca, ale wtedy tym bardziej powinniśmy mieć miękkie awokado lub zaopatrzyć się w blender.
3. Najlepsza jest świeża kolendra, ale czasem ciężko ją dostać, więc używamy tej w paczuszkach. Wówczas dobrze jest ją zalać wrzątkiem i później rozgnieść - ja tak zrobiłem.
4. Z braku kolendry, choć bez niej nie wyobrażam sobie guacamole, można użyć natki pietruszki. Ja użyłem obydwu składników, pietruszka po prostu nadaje takiej "świeżości".
5. W zależności od upodobań można użyć papryczki chilli (różne odmiany) lub jak w przepisie tabasco czy innego sosu. Według mnie papryczka nadaje się bardziej z racji walorów smakowych, nie capi octem, wysoka zawartość wit. C itd.
6. Hardcore'owcy mogą użyć także jakiegoś ostrego sosu, jak to np. mam na zdjęciu. One akurat są ostrzejsze od tabasco od 12 do 100 razy, więc urywają dupę

No to zaczynamy:





Najpierw zalewamy kolendrę wrzątkiem i tak zostawiamy w garnuszku:





Obieramy awokado najlepiej skrobaczką i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy w kostkę:





Wszystkie pozostałe składniki także kroimy i wrzucamy do pojemnika:





Dolewamy soku z limonki:





Odcedzamy kolendrę, rozgniatamy ją i także wrzucamy ze wszystkim:









Teraz siejemy zniszczenie blenderem ;)
Dekorujemy i cieszymy oko !





Teraz najlepiej jest to wstawić do lodówki, żeby wszystko się przegryzło.

Uwaga ! Guacamole po pewnym czasie traci swój fajny zielony kolor na rzecz brązowego, więc albo należy wszystko wszamać albo po prostu po czasie wymieszać ;)

SMACZNEGO !


Na koniec jeszcze b/t/w:

Nie zważyłem, ale jedno awokado ma ok. 140g, więc 280g awokado daje nam:
Białko - 6g
Tłuszcze - 43g
Węglowodany - 12g
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 172 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3634
Nigdy nie robiłam z ziarenkami kolendry, trzeba spróbować. Fajny przepis, tylko avocado masz niedojrzałe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 113 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3236
Jedno awokado było dojrzałe, drugie po prostu wrzuciłem do koszyka no i w domu okazało się, że faktycznie jest niedojrzałe. W mojej mieścinie awokado znalazłem tylko w małym tesco, więc wyboru wielkiego nie miałem ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
avocado najlepiej wybierać łyżką ze skórki, nie obierać.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 1713 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 34542
Ja ostatnio próbowałam wg. tego przepisu:


ae muszę wypróbować też Twój, bo nigdy nie używałam suszonej kolendry.

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-10-07 15:48:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 113 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3236
"avocado najlepiej wybierać łyżką ze skórki, nie obierać."
Obierki na szczęście miałem cieniutkie, ale drugie awokado miałem zbyt twarde, żeby robić to łyżką. Niemniej jednak zapamietam !

kejt - za to ja nie użyłem do guacamole nigdy świeżej, albo mialem awokado i nie miałem kolendry albo było odwrotnie. Jakieś fatum Tak czy inaczej suszona kolendra po rozgnieceniu jest bardzo aromatyczna, więc warto jej użyć z braku świeżej.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC]Ser plesniowy ze szpinakiem i pomidorami

Następny temat

Budyń twarogowy.

WHEY premium