4-Hydroksyizoleucyna - aminokwas insulinogenny
Insulina jest, obok hormonu wzrostu i testosteronu, jednym z najsilniejszych hormonów anabolicznych wytwarzanych w organizmie. Właściwe regulowanie poziomu insuliny, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, prowadzi do osiągnięcia sukcesu w kulturystyce i utrzymania optymalnego zdrowia.
Insulina pełni w organizmie wiele ważnych fizjologicznych funkcji m.in.: powoduje wnikanie glukozy do komórek mięśni i tkanki tłuszczowej, stymuluje pobieranie aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach BCAA (walina, izoleucyna, leucyna) i kreatyny przez tkankę mięśniową przez co faworyzuje syntezę białek i hamuje ich wewnątrzkomórkową degradację, stymuluje syntezę glikogenu wątrobowego i mięśniowego oraz hamuje jego rozpad, zubożający mięśnie w materiał energetyczny, inicjuje syntezę kwasów tłuszczowych oraz hamuje rozpad tkanki tłuszczowej. Ogólnie rzecz biorąc insulina sygnalizuje stan nasycenia organizmu substancjami odżywczymi i stymuluje ich gromadzenie.
Niewłaściwa dieta, obfitująca w nadmiar kalorii, cukrów prostych, wysokoprzetworzonej żywności, tłuszczów (szczególnie zwierzęcych) a uboga w antyoksydanty (witaminy A, C, E), chrom, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 (tłuszcz rybi, olej lniany), prowadzi do zaburzeń wydzielania oraz funkcjonowania insuliny. Nieprawidłowe działanie insuliny wywołuje osłabienie organizmu, irytację, nadmierny apetytem na słodycze. Tkanka mięśniowa i wątrobowa najszybciej tracą wrażliwość na insulinę przez co nadmiar glukozy dostaję się do tkanki tłuszczowej a dostatek kwasów tłuszczowych i glukozy prowadzi do znacznego magazynowania tłuszczu zapasowego. Niedobór „paliwa" w tkance mięśniowej jest przyczyną zahamowania wzrostu mięśni a także bardzo często ich degradacją. W trakcie robienia masy mięśniowej, dieta kulturysty obfituje w duże ilości „złych" węglowodanów co przyczynia się do znacznych przyrostów tkanki tłuszczowej. Jedynym rozwiązaniem jest dobieranie odpowiednich węglowodanów lub zastosowanie naturalnych substancji regulujących poziom insuliny w organizmie.
Cud natury - jak działa?
Jednym z takich „cudów" natury jest 4-hydroksyizoleucyna, izolowana i oczyszczona z nasion kozieradki pospolitej (Trigonella foenum-graecum L.), stosowanej od wieków przez medycynę ludową jako lek przeciwcukrzycowy. 4-Hydroksyizoleucyna jest bardzo osobliwym aminokwasem nie występującym w tkankach ssaków. Jej bardzo ciekawą i pożądaną właściwością jest to, że reguluje wydzielanie insuliny w zależności od stężenia glukozy we krwi. 4-Hydroksyizoleucyna pobudza trzustkę do produkcji odpowiedniej ilości insuliny (w zależności od stężenia glukozy we krwi) oraz chroni przed nadmiernym wydzielaniem tego hormonu w przypadku niewłaściwej diety. Nasz cudowny aminokwas działa jeszcze bardziej kompleksowo, gdyż silnie redukuje oporność komórek mięśniowych i wątrobowych na insulinę. Dzięki temu nasz organizm dużo lepiej wykorzystuje glukozę i inne składniki pokarmowe do regeneracji i naprawy uszkodzonych wywołanych intensywnym treningiem tkanek.
Gdzie znajdziemy 4-hydroksyizoleucynę?
4-Hydroksyizoleucyna została zastosowana m.in.
• w preparacie Fenuplast, gdzie połączenie saponin steroidowych podwyższających stężenie testosteronu we krwi oraz stymulatorów wydzielania insuliny (4-hydroksyizoleucyna) zapewnia dodatkowe pobudzenie przyrostów tkanki mięśniowej i tkanki łącznej.
• Kolejnym preparatem w którym zastosowaliśmy 4-hydroksyizoleucynę jest Createston. Kompletny zestaw składników pokarmowych (białek, węglowodanów) oraz silnych substancji anabolicznych (kreatyna, ryboza, inozyna, insulinogenne ektrakty roslinne, D-pinitol) i antykatabolicznych (aminokwasy BCAA, glutamina, tauryna) współdziała z 4-hydroksyizoleucyną w stymulacji regeneracji powysiłkowej i wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej.