SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta dla dziewczyny chorej na refluks przełykowo- żołądkowy

temat działu:

Dietetyka ogólna

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7886

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 34 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 664
Witam, moja dziewczyna dowiedziała się niedawno, że jest chora na refluks przełykowo żołądkowy(przepraszam jak przekręciłem). chciałbym przedstawić dietę, jaką dla niej ułożyłem, lekarz powiedział jej tylko co jej wolno a czego nie. prosiłbym o opinie bardzo mi na tym zależy :)


Śniadanie 6.20
30g (około 2 łyżek stołowych) płatków owsianych gotowanych na wodzie
100g twaróg chudy ( dla "smaku" posypać jedną małą łyżkę cukru)


Posiłek 8.45
kromka chleba żytniego + 2 plasterki(około 50g) chudej szynki drobiowej


Posiłek 10.30
jogurt naturalny Danone 180g + banan

Posiłek 12.20
kromka chleba żytniego + 2 plasterki(około 50g) chudej szynki drobiowej/polędwica wołowa chuda(3g tłuszczu/100g)


Posiłek 14.20
jogurt naturalny Danone 180g + banan

Obiad w domu 16.00
25g ryżu białego +100g pierś kurczaka/duszona lub gotowana cielęcina lub chuda wołowina

Kolacja 18.00
25g ryżu białego + 100g ryby(dorsz, mintaj)

jej waga to 54kg, dietę starałem się dobrać pod kątem spalania dlatego węgle i białko są w stosunku 1:1 a tłuszczy jak najmniej.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
W diecie osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy należy zminimalizować substancje, które pobudzają wydzielanie kwasu solnego.
Chleb żytni pełnoziarnisty może mechanicznie drażnić błonę śluzową żołądka, jednocześnie nasilając dolegliwości chorobowe.

Korzystne jest zwiększenie nieco białka, jednak ilości które podałeś wydają mi się zbyt duże. Rezygnacja z tłuszczu jest też dużym błędem. Hamują one wydzielanie kwasy solnego. Dobrze jest uwzględnić surowe tłuszcze dodawane do gotowych potraw (oliwa z oliwek i inne oleje, masło, śmietanka)

Zadbaj też w diecie o większą ilość warzyw, najlepiej w postaci rozdrobnionej i ugotowanej.
Musisz wziąć pod uwagę, że pewne jednostki chorobowe nie pozwolą na stosowanie typowo sportowych diet.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 34 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 664
no warzyw nie pisałem bo to oczywiste według mnie, że w każdym posiłku coś powinno być napewno ich nie pomijam :) a na co zamienić chleb pełnoziarnisty? jakie pieczywo jest alternatywą dla niego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Musisz obserwować, po jakich produktach najbardziej nasilają się dolegliwości. Jeśli chora nie będzie czuła się źle po danym produkcie, można w umiarkowanych ilościach go jadać.
Jeśli chodzi o pieczywo, to ewentualnie mógłby być to chleb graham lub pszenny, jakieś z mniejszą zawartością błonnika.
Z produktów węglowodanowych dobrym rozwiązaniem jest np. kasza jaglana/kukurydziana czy ryż parboiled/basmati. Są to produkty o całkiem wysokiej wartości odżywczej i nie powinny negatywnie wpływać na stan żołądka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 34 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 664
o właśnie kasza dzięki, że mi przypomniałeś nie wiedziałem właśnie co do kaszy dziękuje za pomoc :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Warzywa również umieszczasz w rozpisce diety do wglądu. Nie dajesz diety do sprawdzenia pod względem b/w/t - tylko pod względem wpływu na wydzielanie kwasu.

Uzupełnię tutaj wypowiedź przedmówcy: pieczywa razowe w ogóle bym wyeliminował, zawiera bowiem wiele substancji które mogą działać drażniąco na śluzówkę przewodu pokarmowego (między innymi lektyny, gluten). Podstawą jednak jest obserwacja. Ryż biały, paraboiled, basmati - jest opcją korzystną, podobnie jak ziemniaki i bataty (jesli mówimy o produktach skrobiowych).

Eksperymentalnie dobrze sprawdzały się bardzo niskowęglowodanowe diety, ale badania przeprowadzane były na osobach otyłych i może nie być przełożenia na Twoją dziewczynę...

Ale warto się zapoznać z publikacją:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16871438

Ważne też są takie szczegóły, jak:

- nie spożywanie nic na ok 2h przed snem

- spanie w pozycji z uniesioną górną częścią ciała (wyosko pod głową)

- zgodnie z treścią tej publikacji: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10445529 - korzystne jest spanie na lewym boku...

Ważne jest też wykluczenie podłoża alergicznego no i odpowiednie leczenie farmakologiczne.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta dla osoby chorej na refluks przełykowo- żołądkowy

Następny temat

kreatyna a antybiotyk pytanie >>

WHEY premium