SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Witamina D

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 7381

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51561 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witaminami nazywamy związki, które dla organizmu są egzogenne, a są mu niezbędne do życia. Nazwa pochodzi od pierwszego związku wyizolowanego w 1912 roku przez biochemika Krzysztofa Funk’a, który był aminą.

Jedną z witamin lipofilnych jest witamina D. Do grupy tej należy każdy związek wykazujący działanie przeciwkrzywiczne. Obecnie takich związków jest dziesięć, z czego największą aktywność wykazuje witamina D2 (Ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Zapotrzebowanie na witaminę D jest głównie zaspokajane przez promienie słoneczne, zbyt duże napromieniowanie prowadzi zaś do powstania nieaktywnych toksysteroli i suprasteroli. [1].



Ze względu na małą ilość fortyfikowanych produktów spożywczych tą witaminą, małą ilość produktów w których ta witamina występuje naturalnie i odpowiednio niewielkie ich ilości jadane przez człowieka, konieczność stosowania niewielkich dawek w fortyfikacji w obawie przed hiperwitaminozą, zmuszeni jesteśmy skupić uwagę na to, by ilość promieni słonecznych oraz ilość witaminy D w żywności była dostarczana w odpowiednich ilościach.

Zachęcam do przeczytania pracy wydanej w 2008 w „The American Journal of Clinical Nutrition”[2] opisującej konsekwencje zdrowotne niedoboru witaminy D. W pracy opisano źródła witaminy, jej metabolizm i mechanizm aktywności biologicznej, powody niedoboru oraz zalecenia mające na celu chronić przed niedoborem oraz w leczeniu niedoboru witaminy D.

Obecnie niedobory tych związków rozpoznawane są jako pandemia, w szczególności dotykającą kraje Europy Północnej. Na niedobory narażeni są w dużym stopniu emigranci Afryki Subsaharyjskiej, ludzie wystawiani na niewielkie ilości słońca, ludzie z chorobami mogącymi wchodzić w konflikt z metabolizmem witaminy D oraz ludzie z problemami trawienia tłuszczy oraz ich przyswajania.

1. Praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E.Sikorskiego. Chemia Żywności tom 3 odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. WNT. (1994, 2007).
2. Michael F Holick and Tai C Chen. (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr April 2008 vol. 87 no. 4 1080S-1086S.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-10-22 18:18:16
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ja moge dorzucic to:
https://www.sfd.pl/Witamina_D__a_poziom_testosteronu-t789333.html 

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Staki

Następny temat

pomoc!!

WHEY premium