Szacuny
97
Napisanych postów
20120
Wiek
20 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
184405
Witam, mam pytanie z gatunku bardziej teoretycznych.
Nie mogłem znaleźć żadnych badań czy opracowań interesującego mnie tematu:
otóż ciekawią mnie różnice w ilości wydzielanej insuliny w kontakcie z różnymi formami białka.
Teoretycznie im szybciej wchłanialne, tym więcej insuliny.
Z tego, co przeczytałem wychodzi, że hydrolizat w tym aspekcie jest przed izolatem.
Jak to wygląda z aminokwasami? Czy one wywołują jakąkolwiek odpowiedź insulinową?
Szacuny
6
Napisanych postów
421
Wiek
36 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
11287
Ciekawe zagadnienie ale strasznie problematyczne. Niestety "czyste" białko nie ma wpływu na wydzielanie insuliny. Jedynie w przypadku glukoneogenezy białka. Piszę to z punktu widzenia cukrzyka. Często piszę się, że 10g węglowodanów powoduje wydzielanie insuliny podobną jak ilość białka/tłuszczu mająca 100 kcal, ale mało kto tym operuje bo to bardzo nieprecyzyjne informacje z racji, że nie wiadomo ile białka ulegnie przetworzeniu w materiał energetyczny...