Substancja ta w niewielkich ilościach syntetyzowana jest przez organizm. W produktach żywnościowych duże ilości ALA znajdują się między innymi w brokułach, wątróbce, drożdżach oraz szpinaku. W medycynie zaleca się stosowanie kwasu alfa-liponowego w profilaktyce neuropatii cukrzycowej. Posiada również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając między innymi powstawaniu zmian miażdżycowych.
W suplementacji sportowej wykorzystuje się zarówno antyoksydacyjne właściwości ALA, jak i jego wpływ na gospodarkę insulinową. Kwas alfa- liponowy nasilać może magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej oraz wątrobie, zwiększać przyswajalność substancji odżywczych, a także usprawniać transport kreatyny – wykazano, że substancja ta uwrażliwia tkanki na działanie insuliny i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
ALA wchodzi w skład preparatów witaminowych, aminokwasowych, keratynowych, no-boosterów, a także tzw. insulinomimetyków oraz dostępny jest w postaci monopreparatów.
Dawkowanie:
Brak precyzyjnych wytycznych
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy