SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białka serwatkowe

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1296

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958388
Białka serwatkowe – proteiny pochodzenia mlecznego ( stanowią około 20% białka mleka), dostępne w postaci koncentratów, izolatów i hydrolizatów otrzymywane w procesie mikrofiltracji, a także ultrafiltracji i wymiany jonowej. Białka serwatkowe charakteryzują się bardzo wysoką wartością biologiczną, znacznym udziałem aminokwasów egzogennych w szczególności BCAA i lizyny. W skład niedenaturowanych protein serwatkowych wchodzą bioaktywne komponenty takie jak: beta-laktoglobuliny(36%); alfa laktoalbuminy (20%),immunoglobuliny(10%), albumina serum krwi(5%), laktoferyna(4%), transferryna(4%), proetozopeptony(20%), laktoperoksydaza (1%). W/w komponenty wykazywać mogą rozmaitą aktywność biologiczną, są rezerwuarem retinolu czy żelaza, a niektóre wykazują np. potencjał bakteriostatyczny.
Proteiny serwatkowe ze względu na znaczną zawartość EAA i BCAA, lekkostrawności i wysokie walory organoleptyczne zyskały sobie wyjątkową popularność w dietetyce i suplementacji sportowe, obecne na rynku zarówno w postaci czystych koncentratów, izolatów i hydrolizatów jak i jako składnik odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych, posiłków typu MRP.
Odżywki oparte o białka serwatkowe polecane są sportowcom wszystkich dyscyplin zarówno wyczynowym jak i amatorom, przede wszystkim entuzjastom sportów siłowych i sylwetkowych , jako uzupełnienie diety w wysokojakościowe białko.
Dawkowanie:

Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę, preferencyjnie około treningowo.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Białka mleka

Następny temat

Białko

WHEY premium