Cholesterol jest niepożądanym składnikiem produktów żywnościowych, ze względu na to, że przyczynia się do rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponieważ cholesterol jest związkiem bardzo słabo rozpuszczalnym w wodzie, we krwi człowieka transportowany jest w postaci chylomikronów, lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL), lipoprotein o pośredniej gęstości (IDL), lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), i lipoprotein o wysokie gęstości (HDL).
Wg "hipotezy lipidowej" wysoki poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol), a niski stosunek cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol), są skorelowane z ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Stąd też sugeruje się w taki sposób komponować posiłki by do zaburzeń relacji LDL - HDL nie doprowadzać. Jednym z elementów profilaktyki może być limitowanie spożywania cholesterolu z pokarmem. należy jednak zwrócić uwagę, iż w środowiskach naukowych nie ma zgodności zarówno co do wpływ cholesterolu zawartego w pokarmie na poziom poszczególnych lipoprotein we krwi, jak i też nie ma zgodności w kwestii słuszności samej "hipotezy lipidowej".
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy