z ornityny po przyłączeniu przez nią grupy karbamoilowej w reakcji katalizowanej przez enzym karbamoilotransferazę ornitynową. Pełni kluczową rolę w cyklu mocznikowym (obok ornityny i argininy), którego przebieg został przedstawiony przy okazji opisu biologicznej roli ornityny (patrz -> ornityna). Istotne jest, że odpowiednia dostępność cytruliny jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu cyklu mocznikowego, a sprawny jego przebieg umożliwia eliminację ubocznego produktu metabolizmu aminokwasów - amoniaku, co nabiera dodatkowego znaczenia na dietach wysokobiałkowych. Cytrulina jest także prekursorem argininy, aminokwasu z którego powstaje tlenek azotu, a także metabolitem przemian zachodzących z jej udziałem. Tak więc jej potencjał i możliwość zastosowania w suplementacji diety są dość szerokie.
Cytrulina naturalnie występuje w żywności, np. w arbuzach. W postaci suplementu najczęściej występującą postacią tego aminokwasy jest jabłczan cytruliny, dostępny zarówno w postaci monopreparatów, jak i jako składnik złożonych stacków keratynowych, no-boosterów i innych.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
od 3 – 8g na dobę w dawkach podzielonych.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy