SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Badanie nt. zakwaszenia.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 858

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2561 Napisanych postów 5103 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 78219
Witam!
W ostatnim Muscular Development przeczytałem, że : badano Koreańskich kulturystów jedzących 4,3 gramy białka na kg/mc. Dowiedziono że taka ilość nie prowadzi do kwasicy organizmu jednak wpływa na utratę wapnia, potasu i fosforu. Należy zatem przyjmować te minerały.

To co z wielką ilością warzyw które powinniśmy jeść w dosyć dużych ilościach? Fakt, tam są minerały ale dużo łatwiej i taniej byłby zaopatrzyć się w suplementy?

Może głupie pytanie, ale kurde te warzywa szczególnie w zimie są mega drogie... :/ Pewnie podacie mi zaraz jakieś tanie przykłady i tak pomimo tego to chyba najdroższa część mojej diety.

Pozdrawiam!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 394 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 21935
Takie ilości białka są całkowicie bezpieczne, ba podobno nawet zalecane przez światowe RDA. [3,5-4,4g]

Sam mam w swojej diecie mam ok. 3,7g białka pełnowartościowego, ponad 4g licząc z roślinnym. Jednakże jedynym warunkiem jest spożywanie odpowiedniej ilości naljepiej _zielonych warzyw_, w moim przypadku jest to ok. kilogram zieleniny dziennie.

Brak warzyw = brak teścia, zakwaszenie organizmu.
Te maksymalne 2-2,5g białka to mit który krzewi w polskim internecie od lat.

Aha, i dobra sportowa dieta kosztuje. Waże 92kg, mieszkam z dziewczyną która też ćwiczy i na same jedzenie wydaje teraz około 1200 zł miesięcznie.



Zmieniony przez - Sayeru16 w dniu 2011-11-08 13:00:46

Na serio.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Dowiedziono że taka ilość nie prowadzi do kwasicy organizmu jednak wpływa na utratę wapnia, potasu i fosforu. Należy zatem przyjmować te minerały. - ubytek w/w skłąników mineralny wynika właśnie z zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej i ją pogłębia. Kolejny raz już przy okazji tego zagadnienia przypominam, że wywołanie wysokobiałkową dietą klasycznej kwasicy metabolicznej (która jest stanem zagrażającym życiu) jest nierealne u osób zdrowych. Poprzez niewłaściwy dobór pokarmów doprowadzamy do tzw przewlekłej, łagodnej kwasicy utajonej. Tutaj wyjaśniam różnicę:

https://www.sfd.pl/Modelowa_dieta_sportowa,_a_równowaga_kwasowo_zasadowa_organizmu-t678651-s7.html

A tutaj artykuł:

https://www.sfd.pl/Modelowa_dieta_sportowa,_a_równowaga_kwasowo_zasadowa_organizmu-t678651.html


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-08 13:28:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Sayeru16 - piszesz już takie bzdury, że się czytać tego nie da. Kto niby zaleca spożycie 3,5-4,4g białka na kg masy ciała jako "RDA"? Zapoznaj się też może z fizjologicznymi podstawami ustalania zapotrzebowania na białko zanim zaczniesz pisać o "internetowych mitach". Poczytaj książki do żywienia człowieka, zajrzyj sobie na pubmed etc zanim dokonasz kolejnej autokompromitacji.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2561 Napisanych postów 5103 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 78219
faftaq ja znam treść tych artykułów, myślałem poprostu że jest jakaś nowina lub badanie który jest znany nielicznym i który zwojuje fora sportowe.
Rozsądnie trzymać sie starych i sprawdzonych zasad jedząc wiele warzyw
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Warto sobie zapamiętać, że terminu "kwasica" używa się obiegowo często w kontekście wpływu składników pokarmowych na równowagę kwasowo-zasadową organizmu (ja wolę mówić o zaburzeniu równowagi niż używać tego terminu). Nie należy go traktować dosłownie. Wtedy zagadnienie to stanie się bardziej przejrzyste.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-08 13:52:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2561 Napisanych postów 5103 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 78219
Być może w tym tkwi szczegół tego badania, bo właśnie tam typowo określone jest mianem kwasicy a ja potocznie w ten sposób (pewnie nie tylko ja) określam właśnie stosunek kwasowo - zasadowy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 455 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3490
czy spore ilosci bialka pelnowartosciowego ok.2g na KMC moga miec znaczacy wplyw na jakosc skory tj.wyskakiwanie roznego rodzaju syfow,pryszczy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
chudy522 - jest to osobne zagadnienie. Niekorzystny wpływ na stan skór (występowanie zmian zapalnych zwanych pryszczami), ma wysoki udzial białek mlecznych (serwatkowe, kazeinowe), ze względu na ich wpływ na poziom IGF-1 oraz przede wszystkim ładunek glikemiczny żywności. Spożywanie wysokoglikemicznych produktów zywnościowych sprzyja wahaniom poziomu wolnych androgenów w tym metabolitów testosteronu takich jak DHT.

A dieta wysokobiałkowa nie koniecznie musi prowadzić do pogorszenia stanu skóry.

tomaszS - dlatego właśnie staram się podkreślać tę różnicę

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-08 15:26:35
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Źródło białka a skaza białkowa

Następny temat

Konkret Masa Bez Zalewania

WHEY premium