SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Podudzia faszerowane ryżem

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8401

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862


Dziś danie absorbujące trochę więcej czasu w trakcie przygotowania. W założeniu miał to być posiłek który będzie zbilansowany w jednym, że tak powiem, kawałku. Posiłek łatwy do zjedzenia w nietypowych miejsca, lub dla tych którzy wstydzą się wiosłować widelcem np. w szkole, na uczelni czy np. w autobusie po treningu. I taki jest gdyż do jego skonsumowania nie potrzebne są sztućce. Można owinąć folię i bez większych problemów zjeść prawie jak batona.
Ponadto uważam osobiście że jest dość efektowny np. gdy zaprosimy gości. W kwestii faszerowania jest oczywiście pełna dowolność, mogą to być np. same warzywa odpowiednio przygotowane.
Do rzeczy.

- podudzia 12 dorodnych sztuk
- ryż 200g, basmati
- 2 jaja
- przyprawy (ja użyłem to co akurat miałem curry, papryka słodka, czosnek, pieprz i sól)

Ryż gotujemy na sypko, nie rozgotowujemy. Studzimy, przyprawiamy, dodajemy jaja mieszamy i mamy gotowy farsz.
Podudzia myjemy, wycinamy kość, faszerujemy, zawijamy w folię aluminiową, pieczemy około 45min w 220st.

Miałem na początku obawy czy uda mi się wcisnąć cały przygotowany farsz ale się udało. Ale trzeba dobrze upychać. W założeniach chciałem wepchnąć pół worka ryżu na trzy podudzia. Radzę wybrać duże sztuki.
Szczegóły na filmach, smacznego.

filetowanie




faszerowanie




W przybliżeniu na 100g
180kcal
B: 15g
T: 8.7g
W: 10.5g

W jednej porcji
W założeniu że jedno podudzie ma 100g mięsa a porcja to 3szt.
676kcal
B: 57g
T: 32.7g
W: 39.5g











Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 755 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11547
ładnie , ładnie pracochłonne to ? dużo czasu zajmuje zrobienie ? sog leci

http://www.sfd.pl/czaro_masa_wakacje-t929562.html

"Nikt nie będzie się śmiał z gościa który może przyj**ać"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
by basmati zrobić nie na sypko chyba trzeba być wybitnym beztalenciem w kuchni.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
czaroz95 jakieś 40 min bez pieczenia

Koniu, próbowałeś ten z Biedronki? Można
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 3009 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 54631
jak bedzie wiecej czasu to przetestuje tylko mam pytanko Wstawic do piekarnika owiniete w ta folie na ile? i czy przyprawiales same udko ?

Let's do IT

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
no masz w przepisie że na 45min
nie przyprawiałem w ogóle, tylko farsz, nie ma co robić miszmaszu smakowego i jest ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
grrubas
czaroz95 jakieś 40 min bez pieczenia

Koniu, próbowałeś ten z Biedronki? Można


nie, w biedronce dawno nie byłem, ładuję kupiec lub tą drugą popularną formę, nie pamiętam nazwy.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
Wersja z brokułami

Na 16 podudzi
- 700g brokułów
- 2 jaja
- 3 cebule
- 5-6 łyżek zmielonych płatków owsianych
- przyprawy

Niestety farsz nie jest tak zwarty jak ten z ryżem, nie nadają się już tak na wynos ale jako danie na talerz dla gości nadal trzyma fason.
U mnie nadal mocna pozycja na niedzielny obiad.










Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jagodowe szaleństwo

Następny temat

Mokry Murzynek

WHEY premium