Szacuny
11373
Napisanych postów
72640
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
958107
L-glutamina – jeden z 22 aminokwasów budujących białka, klasyfikowana jako aminokwas endogenny, aczkolwiek w niektórych sytuacjach i stanach fizjologicznych wewnątrzustrojowa synteza może być uznawana za niewystarczającą. Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego, z którego powstaje w organizmie ludzkim (syntetyzowana może być też z kilku innych aminokwasów). Glutamina bierze udział w syntezie białek, a także w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i usuwaniu amoniaku. Stanowić też może substrat do produkcji glukozy w procesie glukoneogenezy, a więc w wypadku niedostatecznej dostępności innych substratów energetycznych pobierana jest (wraz z alaniną) z tkanki mięśniowej. Aminokwas ten ma także duże znaczenia dla odpowiedniego funkcjonowania układów: odpornościowego i pokarmowego, stąd też wielu producentów poleca stosowanie preparatów zawierających glutaminę w przypadku obniżenia odporności i w wypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego. Glutamina jest także niezbędna w procesie syntezy glutationu – silnego wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza. Glutamina występuje obficie w pokarmach zawierających białko w tym w odżywkach białkowych. Zawierają ja także preparaty aminokwasowe oraz inne suplementy poprawiające regenerację powysiłkową. Dostępna jest rónież w postaci monopreparatów. Stosowana głownie jako antykatabolik, często wraz z BCAA.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
5 – 20g na dobę, od 2 do 15g na porcję, głownie po treningu, a także po przebudzeniu
i przed snem.