SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Izolat białka sojowego

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1023

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958388
Izolat białka sojowego – wyizolowane proteiny pochodzenia roślinnego pozyskane w kilku-etapowym procesie technologicznym z odtłuszczonej mąki sojowej. W odróżnienia od koncentratów białek sojowych izolaty charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka (90% i więcej), oraz śladową ilością tłuszczy, węglowodanów i innych substancji. Izolat białka sojowego odznacza się także przyzwoitą wartością biologiczną, zerową zawartością laktozy i umiarkowanie szybką kinetyką wchłaniania.
W dietetyce sportowej izobat białka sojowego cieszy się sporym zainteresowaniem szczególnie wśród wegan i wegetarian, ale stanowić też może tanie i wartościowe źródło białka w diecie entuzjastów pokarmów zwierzęcych, choćby ze względu na znaczny udział glutaminy i bardzo wysoką zawartość argininy (ponad 2 x więcej niż w białkach serwatkowych)
Izolat białka sojowego zarówno z powodu składu aminokwasowego, wysokiej strawności, przyzwoitej rozpuszczalności (jak na białko pochodzenia roślinnego), może stanowić wartościowe uzupełnienie sportowej diety nie tylko w proteiny, ale także izoflawony sojowe. Izolat białka sojowego stanowi bazę lub wchodzi w skład odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych, posiłków typu MRP.
Izolat białek sojowych nadaje się do spożywania zarówno w okresie budowania dobrej jakościowo masy mięśniowej jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej.

Dawkowanie:
Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę, preferencyjnie około treningowo.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Izoflawony sojowe

Następny temat

Izoleucyna

WHEY premium