SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Izomaltuloza (Palatinose™)

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2310

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11389 Napisanych postów 72661 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958283
Izomaltuloza (Palatinose™) - to węglowodan należący do disacharydów, zbudowany z glukozy i fruktozy połączonych stabilnym wiązaniem 1,6- glikozydowym. Proces rozkładu izomaltulozy w organizmie jest od 4 do 5 razy wolniejszy od rozkładu sacharozy. Cukier ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=32) , stanowi zatem pożądane źródło energii o przedłużonym uwalnianiu. Nie powoduje przy tym gwałtownego wzrostu poziomu insuliny, ograniczając możliwość przyrostu tkanki tłuszczowej. Naturalnymi źródłami izomaltulozy są melasa trzciny cukrowej oraz miód. Szczególną właściwością tego cukru jest to, iż nie ulega w jamie ustnej fermentacji oraz w odróżnieniu od sacharozy nie wpływa pozytywnie na rozwój próchnicy zębów.
W dietetyce i suplementacji sportowej izomaltuloza używana jest jako składnik preparatów węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych i stacków około treningowych. Stanowi znakomitą, niskoglikemiczną alternatywę dla innych cukrów prostych i maltodekstryny, ceniona zwłaszcza przez osoby mające tendencję do szybkiego przyrostu tkanki tłuszczowej.

Dawkowanie:
Wg indywidualnych potrzeb energetycznych i braków w diecie.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Izoleucyna

Następny temat

Jojoba Seed extract(simmondsin)

WHEY premium