SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie zabija

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 567

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 83 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 696
Trudno Ci sobie wyobrazić porządny obiad bez poczciwego „schabowego”? A może jesteś smakoszem frytek, naleśników lub co gorsze – pączków? Jeśli tak to przygotuj się na złe wieści… Smażenie to rodzaj obróbki kulinarnej na którym w ostatnich czasach dietetycy i lekarze nie zostawiają suchej nitki, strasząc rozmaitymi schorzeniami do których może się przyczynić.

Lista potencjalnych zagrożeń jest długa, od nadwagi i otyłości zaczynając, poprzez miażdżycę, na zawale i nowotworach kończąc. Winę za ten stan rzeczy ponoszą przede wszystkim toksyczne związki, które powstają w procesie smażenia jak i zmiana struktury i właściwości tych już w pokarmie obecnych. Nie bez znaczenia jest także wyższa kaloryczność dań smażonych niż potraw gotowanych czy pieczonych. Ostatnio okazało się, że ten rodzaj obróbki kulinarnej ma jeszcze jedną wadę: zmniejsza wrażliwość insulinową tkanek. Co to oznacza? Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie należy przyjrzeć się działaniu samej insuliny.

Insulina jest hormonem który jest współodpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, jak i też za zaopatrzenie w substancje odżywcze wielu narządów i tkanek. Wydzielana jest przez komórki „beta” trzustki w odpowiedzi na podwyższenie poziomu glukozy we krwi i analogicznie przestaje być wytwarzana gdy poziom cukru spada. Jej dawka w wypadku osób zdrowych „odmierzana” jest przez organizm wyjątkowo precyzyjnie. Insulina współpracuje z innymi hormonami oraz ze specjalnym receptorami, które charakteryzują się określoną wrażliwością na jej działanie. Jeśli ich „wrażliwość” ulega osłabieniu, gospodarka substancjami odżywczymi, przede wszystkim glukozą zaczyna szwankować. Trzustka musi wypuścić do krwi więcej insuliny, by wywołać ten sam efekt. Zbyt wysoki jej poziom może powodować zaburzenia przebiegu reakcji fizjologicznych i uszkodzenia narządów. Paradoksalnie też duże dawki insuliny pogłębiają insulinooporność. Jest tkanka, która wrażliwości na działanie insuliny jak na złość nie traci – jest to tkanka tłuszczowa i to do niej „trafia” nadprogramowa glukoza, która ze względu na insulinooporność innych komórek nie mogła zostać prawidłowo rozdysponowana...cd na: http://potreningu.pl/diety/artykuly/62/smazenie-zabija

Autor: Faftaq

www.PoTreningu.pl www.sfd.pl Faftaq/Knife/Bull

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kontuzja nogi - gdzie pójść na fizjoterapię?

Następny temat

pachwiny

WHEY premium