Lista potencjalnych zagrożeń jest długa, od nadwagi i otyłości zaczynając, poprzez miażdżycę, na zawale i nowotworach kończąc. Winę za ten stan rzeczy ponoszą przede wszystkim toksyczne związki, które powstają w procesie smażenia jak i zmiana struktury i właściwości tych już w pokarmie obecnych. Nie bez znaczenia jest także wyższa kaloryczność dań smażonych niż potraw gotowanych czy pieczonych. Ostatnio okazało się, że ten rodzaj obróbki kulinarnej ma jeszcze jedną wadę: zmniejsza wrażliwość insulinową tkanek. Co to oznacza? Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie należy przyjrzeć się działaniu samej insuliny.
Insulina jest hormonem który jest współodpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, jak i też za zaopatrzenie w substancje odżywcze wielu narządów i tkanek. Wydzielana jest przez komórki „beta” trzustki w odpowiedzi na podwyższenie poziomu glukozy we krwi i analogicznie przestaje być wytwarzana gdy poziom cukru spada. Jej dawka w wypadku osób zdrowych „odmierzana” jest przez organizm wyjątkowo precyzyjnie. Insulina współpracuje z innymi hormonami oraz ze specjalnym receptorami, które charakteryzują się określoną wrażliwością na jej działanie. Jeśli ich „wrażliwość” ulega osłabieniu, gospodarka substancjami odżywczymi, przede wszystkim glukozą zaczyna szwankować. Trzustka musi wypuścić do krwi więcej insuliny, by wywołać ten sam efekt. Zbyt wysoki jej poziom może powodować zaburzenia przebiegu reakcji fizjologicznych i uszkodzenia narządów. Paradoksalnie też duże dawki insuliny pogłębiają insulinooporność. Jest tkanka, która wrażliwości na działanie insuliny jak na złość nie traci – jest to tkanka tłuszczowa i to do niej „trafia” nadprogramowa glukoza, która ze względu na insulinooporność innych komórek nie mogła zostać prawidłowo rozdysponowana...cd na: http://potreningu.pl/diety/artykuly/62/smazenie-zabija
Autor: Faftaq
www.PoTreningu.pl www.sfd.pl Faftaq/Knife/Bull