SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Laktoza (4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glukopiranoza)

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1518

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958388
Laktoza (4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glukopiranoza) to węglowodan zaliczany do grupy dwucukrów, zbudowanym z D-galaktozy i D-glukozy. Substancja ta znana jest również pod nazwami cukier mleczny lub cukier mlekowy.
Laktoza występuje w mleku ssaków (mleko jest jedynym źródłem laktozy w przyrodzie). Wytwarzana jest z glukozy przez tzw. aparaty Golgiego w komórkach mleko twórczych.
W przemysłowej produkcji laktozę uzyskuje się z serwatki, przy użyciu ultrafiltracji czy też odwróconej osmozy.
W porównaniu do innych cukrów laktoza charakteryzuje się gorszą rozpuszczalnością w wodzie.
Laktoza trawiona jest w jelicie cienkim, przy udziale enzymu o nazwie laktaza (produkowanym przez rąbek szczoteczkowy jelita cienkiego). Utrzymanie aktywności tego enzymu w wieku dorosłym –charakterystyczne m.in. dla mieszkańców Europy Północnej, to cecha uwarunkowana genetycznie, wywołana mutacjami w obrębie genu MCM6. Sztucznie pozyskiwana laktaza – z drożdży, dodawana jest do wielu suplementów, aby poprawić przyswajalność laktozy.
Laktoza obecna jest naturalnie w odżywkach białkowych pochodzenia mlecznego. Nieraz dodawana jest jako nośnik, substancja poprawiająca przyswajanie niektórych składników mineralnych, np. wapnia. W żywności stanowi raczej składnik niepożądany

Dawkowanie:
Nie dotyczy
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Laktaza

Następny temat

Larch Pulp & Bark(naturally containing 3-hydroxy-2-ehtyl-4-h-pyrone)

WHEY premium