Podobnie sporo jest danych potwierdzających jej korzystny wpływ tempo utraty tkanki tłuszczowej. W każdym przypadku warunkiem oczywiście jest umiejętny dobór produktów żywnościowych i pewien zasób wiedzy z zakresu fizjologii i żywienia człowieka, a najlepiej opieka lekarza lub dietetyka.
Choć entuzjazm względem tzw. low carb diet w niektórych środowiskach jest gorący, to nadal spora liczba specjalistów uważa, że ograniczanie spożycia węglowodanów na korzyść tłuszczu i/lub białka ma bardzo niewielkie zastosowanie w dietetyce. Ich zdaniem praktykowanie takiego modelu żywieniowego w dłuższej perspektywie czasowej może okazać się tragiczne w skutkach. W tym miejscu przyznać trzeba, że badań oceniających długofalowe skutki stosowania „LC” jest jak na lekarstwo. Zwrócić uwagę należy jednak, że trudno jest wykonać rygorystyczny eksperyment żywieniowy trwający np. kilka czy kilkanaście lat, bo trudno w tak długiej perspektywie czasowej „upilnować” uczestników badania. Są jednak specjaliści, którzy podjęli się weryfikacji wpływu stosowania diety niskowęglowodanowej na wybrane parametry zdrowotne w dłuższej perspektywie czasowej...cd na: http://potreningu.pl/diety/artykuly/158/diety-niskoweglowodanowe-a-ryzyko-chorob-ukladu-krazenia
Autor Faftag
www.PoTreningu.pl www.sfd.pl Faftaq/Knife/Bull