Alternatywą w takim wypadku pozostaje zakup czegoś do zjedzenia poza domem w formie gotowej do spożycia. Zazwyczaj niestety sięgamy po produkty, które co prawda zaspokajają głód i dostarczają sporej dawki kalorii, ale w zasadzie na tym ich potencjał żywieniowy się kończy. Tymczasem posiłek powinien być źródłem nie tylko energii w postaci tłuszczu czy węglowodanów, ale powinien także zawierać białko, witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze chroniące przed skutkami stresu oksydacyjnego. Co więc wybierać na drugie śniadanie?
Po pierwsze: owoce. Najlepiej świeże, mogą być dietetyczne grejpfruty czy pożywne banany, ale znakomicie też nadadzą się jabłka, nektarynki czy śliwki. Możesz także posilić się suszonymi morelami, rodzynkami czy daktylami. Owoce dostarczą energii, ale oprócz tego zapewnią zastrzyk witamin, makro- i mikroelementów oraz polifenoli neutralizujących wolne rodniki.
Po drugie: jogurt lub kefir, ale tylko naturalne. Słodzone napoje mleczne powinny iść w odstawkę. Mały kubek kefiru orzeźwia, dostarcza białka, wapnia i witamin z grupy „B”, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz żywych kultur bakteryjnych, wspomagających trawienie i odporność immunologiczną. Jeśli potrzebujesz dodatkowej porcji białka, zamiast kefiru możesz zjeść serek wiejski (cottage chease). Zawiera on 3 razy więcej protein niż jogurty i kefiry....cd na: http://potreningu.pl/diety/artykuly/157/pomysl-na-drugie-sniadanie-
Autor: Faftaq
www.PoTreningu.pl www.sfd.pl Faftaq/Knife/Bull