jest izomerem waliny o bardzo specyficznych właściwościach wykorzystywanych od pewnego czasu w suplementacji sportowej. Norwalina hamuje aktywność enzymu rozkładającego argininę do mocznika i ornityny (arginazy), przez co wyraźnie zwiększa pulę ustrojową tego aminokwasu i nasila jego działanie. Dzięki temu większa ilość argininy może zostać spożytkowana np. w procesie syntezy tlenku azotu – ważnego neuromodulatora i wazolidatora. Tak więc norwalina nasila pro-anaboliczne i antykataboliczne działanie argininy, pośrednio przyczyniając się do poprawy zdolności wysiłkowych i lepszego ukrwienia i odżywienia tkanki mięśniowej.
Norwalina jest składnikiem zaawansowanych preparatów argininowych, no-boosterów, i stacków keratynowych. Ze względu jednak na dość wysoką cenę surowca znaleźć ją można w stosunkowo niewielu z w/w preparatów. Brak suplementów zawierających samą l-norwalinę.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
50 – 200mg na dobę
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy