SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Owoalbumina / białko jaja kurzego

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2382

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11389 Napisanych postów 72661 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958283
Owoalbumina / białko jaja kurzego – owoalbumina jest dominującym białkiem w białkowej części jaja, należy do fosfoglikoprotein, zawiera w cząsteczce reszty kwasu fosforowego, mannozę (cukier) oraz acetyloglukozaminę. Z punktu wiedzenia technologicznego łatwa w otrzymywaniu i przetwarzaniu, stąd jest częstym składnikiem. Z punktu widzenia żywieniowego jest białkiem wysokowartościowym, zawiera wysokie ilości aminokwasów egzogennych, zwłaszcza metioniny, treoniny i lizyny oraz izoleucyny. Profil aminokwasowy owoalbuminy zbliżony jest do białka wzorcowego FAO. Nadmienić należy iż całe jajo zawiera jeszcze szereg innych białek takich jak owotransferyna, owomukoid, owomucyna, lizozym, owomukoid, owoflawoproteina czy awidyna.
W dietetyce sportowej używa się koncentratów proteiny jajecznej jako uzupełnienie diety w wysokowartościowe białko. Owoalbumina wchodzi w skład wieloskładnikowych preparatów proteinowych, oraz tzw. bulków i gainerów, a także hydrolizatów białkowych. Dostępna jest również w czystej formie w postaci wysoko-stężonych odżywek białkowych.

Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:

Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę. Preferencyjnie przed nocnym spoczynkiem
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Osthola 98%

Następny temat

Owoce Acai

WHEY premium