Probiotyki zapobiegają i wspomagają leczenie infrakcji bakteryjnych, biegunek wywołanych tymi infekcjami (i innymi czynnikami), wspierają odporność immunologiczną organizmu, wykazują także potencjał przeciwnowotworowy. Probiotyki pomagają także przy nietolerancjach pokarmowych, zwłaszcza cukru mlecznego – laktozy.
Naturalnym ich źródłem są fermentowane produkty mleczne takie jak jogurty, kefiry, niektóre sery, a także kiszone ogórki czy kiszona kapusta i niektóre wędliny. W suplementacji sportowej stosowane są albo w postaci monopreparatów zawierających wyselekcjonowane szczepy kultur mleczarskich, albo w połączeniu z prebiotykami, tudzież jako dodatek do odzywek białkowych.
Dawkowanie zwyczajowo zalecane w sporcie:
- brak precyzyjnych wytycznych
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy