SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sacharoza

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 776

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11389 Napisanych postów 72661 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958285
Sacharoza (α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozyd lub β-D-fruktofuranozylo-α-D-glukopiranozyd) to węglowodan należący do dwucukrów (disacharydów), zbudowany z fruktozy i glukozy. Do produkcji szeroko rozpowszechnionej w handlu (m.in.jako cukier kryształ) sacharozy wykorzystuje się dwa gatunki roślin: buraka cukrowego (Beta vulgaris) i trzcinę cukrową (Saccharum officiarum). Źródłem sacharozy jest także syrop klonowy.
Sacharoza jest powszechnie wykorzystywana w produkcji wszelkiego typu żywności – może stanowić wypełniacz, nadaje słodki smak i go utrwala, podnosi temperaturę denaturacji białek.
Sacharoza nie jest pożądanym składnikiem diety. Wysokoglikemiczne cukry proste powinno się poszywać jedynie bezpośrednio przed / w trakcie lub po treningu.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rutozyd (rutyna, 3-O- ramnoglukozyd kwercetyny)

Następny temat

Sacharynian sodu

WHEY premium