SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Theobroma cacao extract

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5309

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958388
Theobroma cacao extract – wyciąg z ziarna kakaowca właściwego, wiecznie zielonej rośliny uprawianej głownie ze względu na swoje wysokie walory smakowe, wykorzystywanej do produkcji kakao, a dalej – czekolady.
Ekstrakty z ziarna kakaowca zazwyczaj standaryzowane na obecność teobrominy, alkaloidu purynowego, który wykazuje działanie hipotensyjne , lekko diuretyczne oraz termogeniczne i pobudzające (w nieznacznym stopniu). Teobromina przyjmowana już w niewielkich dawkach powoduje rozszerzenie się naczyń krwionośnych w mózgu, a konsekwencji poprawia ukrwienie i odżywienie tego narządu i usprawnia jego funkcjonowanie. Podobny wpływ wykazuje również na naczynia wieńcowe.
Stymulujący wpływ na układ nerwowy teobrominy w zasadzie można pominąć. Gdyny uwagi natomiast jest pewien potencjał termogeniczny, teobromina zwłaszcza w połączeniu
z niektórymi polifenolami i kofeiną zwiększać może wydatek energetyczny ustroju
i wspomagać proces redukcji tkanki tłuszczowej. W suplementacji sportowej ekstrakty
z kakaowca używana są jako składnik takich suplementów jak termogeniki, stacki kreatynowe przedtreningowe oraz no-boostery.
Dawkowanie:
Brak precyzyjnych wytycznych
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Teobromina , czyli 3,7-dimetyloksantyna

Następny temat

Toothed Clubmoss - Lycopodium serratum

WHEY premium