Szacuny
11391
Napisanych postów
72666
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
958388
Witamina B6 -to tak naprawdę grupa sześciu związków będących pochodnymi 3-hydroksy-2-metylo-pirydyny, które w niewielkich ilościach występują dość powszechnie w produktach żywnościowych – takich jak np. mięso, wątroba, rośliny strączkowe, warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż. Witamina B6 jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego nieprawidłowa obróbka termiczna produktów będących jej źródłem, przyczynia się do strat w wielkości od 15 do 90%.Witamina B6 wchodzi w skład enzymów, które warunkują prawidłowy przebieg wielu procesów metabolicznych, np. tych związanych z gospodarką azotową organizmu, syntezą aminokwasów siarkowych czy neurotransmiterów. Odpowiednia podaż tej witaminy wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega starzeniu się neuronów (komórek nerwowych). Warto również zwrócić uwagę na wpływ tej witaminy na przemiany węglowodanowe- reguluje ona między innymi proces syntezy glikogenu, a także jego rozpad do postaci glukozy. Wspomaga także przyswajanie magnezu. Niedobory witaminy B6 obserwuje się m.in. u osób stosujących diety wysokobiałkowe. Za optymalną dawkę przyjmuje się stosunek 0,02 mg wit. B6 na 1g białka. Do ich objawów mogą należeć: spadek formy psychicznej, zmiany skórne, stłuszczenie wątroby, miażdżyca, a także obniżona synteza insuliny. W suplementach sportowych poleca się preparaty zawierając pirydoksynę przy wysokiej podaży białka, suplementacji aminokwasami, a także jako element profilaktyki hiperpolaktynemii i alternatywny sposób jej zwalczania. Witamina B6 wchodzi w skład preparatów aminokwasowych, witaminowych, mineralnych, spalaczy tłuszczu, stacków keratynowych i innych środków.
Dawki stosowane w sporcie:
15 – 100mg na dobę (przy stosowaniu dawek powyżej 20mg na dobę poleca się konsultacje z lekarzem sportowym).