Szacuny
11389
Napisanych postów
72661
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
958285
Witamina C – to wspólna nazwa dwóch związków chemicznych : kwasu L-askorbinowego i jego utlenionej formy, czyli kwasu L-dehydroaskorbinowego. Źródłem witaminy C są przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego, a znaczne jej ilości zawierają: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, cytrusy, a także np. kapusta oraz ziemniaki. Witamina C należy do związków nietrwałych, szczególnie wrażliwa jest na ogrzewanie, a największe jej straty następują podczas niewłaściwego przechowywania pokarmów oraz ich nieprawidłowej obróbki termicznej. Witamina C pełni szereg niezmiernie istotnych funkcji w organizmie, chociaż znana jest przede wszystkim jako środek pozytywnie wpływający na funkcjonowanie układu odpornościowego. Oprócz tego witamina C stymuluje produkcję kolagenu – co nie pozostaje bez znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania aparatu ruchu i tempa regeneracji w jego obrębie po przebytych kontuzjach czy urazach , a jednocześnie wpływa na kondycję i wygląd skóry. Związek ten jest również niezbędny do syntezy wielu hormonów czy transmiterów, wpływa na tempo procesów detoksykacyjnych- neutralizuje wolne rodniki, a także zwiększa wchłanianie niehemowego żelaza oraz minimalizuje ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Witamina C wchodzi w skład kompleksowych preparatów wielowitaminowych, suplementów wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu – stosowanych zarówno profilaktycznie lub w okresie rekonwalescencji po przebytych kontuzjach. Dostępne są również preparaty zawierające tylko witaminę C.
Dawki zalecane:
50 – 2000mg na dobę