SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART]Jesienny konkurs z firmą TREC : Suplementy , a przeziębinie

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2890

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 54 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4557
TEMAT:Jak uchronić się przed infekcją. Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem.

Sezon jesienno-zimowy w pełni , wiele osób właśnie teraz postanawia rozpocząć swoją drogę do wymarzonej sylwetki , planując dłuższą przygodę ze sportem .Część osób stawia sobie za cel polepszenie kondycji i zrzucenie kilku zbędnych kilogramów , aby królować na parkiecie w wymarzonej sukni czy garniturze . W środowisku „ kulturystycznym „ utarło się nazywać ten okres „ masowym „ czyli cyklem który jest ukierunkowany na rozwój masy mięśniowej Więcej ciałka można wtedy ukryć przed światem pod grubą bluzą lub kurtką , pomaga to też utrzymać ciepło ciała o które zimą tak walczymy. Buduje także solidne fundamenty pod formę plażową . Jak widać mimo szarości i nastrojów depresyjnych które w koło nas otaczają ,okres jesienno zimowy nie wyklucza aktywności sportowej , sprzyja jednak*********iu sportu „ indoor „ czyli w pomieszczeniach zamkniętych takich jak siłownie , hale czy baseny . Nie zapominając oczywiście o miłośnikach sportów zimowych .Niezależnie od celu każdy sportowiec powinien mieć na uwadze fakt ,iż jest to także okres zwiększonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę , które mogą pokrzyżować nam plany . Jak uchronić się przed infekcją , jak zwalczyć przeziębienie czy popularne suplementy mogą być panaceum na wirusowe dolegliwości ?

1.JAK UCHRONIĆ SIĘ PRZED INFEKCJĄ

POZNAJMY PRZECIWNIKA

Podstawą każdej strategii obronnej jest rozpoznanie przeciwnika , w tym przypadku jest to wirus. Ktoś spyta jaki wirus ? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ,wyróżniamy groźne wirusy grypy oraz mniej groźne ale równie uciążliwe rynowirusy , koronawirusy i inne (jest ich ponad 200 )które powodują przeziębienie. Często mówimy , że dopadła nas grypa , a tak naprawdę zmagamy się z najpowszechniejszą chorobą zakaźną ludzi czyli przeziębieniem. Dlaczego tak często mylimy te choroby ? Oto krótkie porównanie . Grypę wywołują inne, groźniejsze wirusy niż przeziębienie, jest znacznie cięższą chorobą, obarczoną dużym ryzykiem powikłań i mogącą prowadzić do śmierci. Główne objawy to dreszcze, gorączka, kaszel, bóle gardła, bóle głowy, bóle kostno-stawowe, uczucie rozbicia i zimna. Objawy przeziębienia są znacznie łagodniejsze .W odróżnieniu od przeziębienia grypie można zapobiegać przez szczepienia, dostępne też są swoiste leki przeciwwirusowe. Ponieważ wirusów wywołujących przeziębienia są setki, nie udało się jak dotąd opracować skutecznej szczepionki.

SKOMPLIKOWANA BROŃ CZYLI NASZ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Znamy już przeciwnika , ale nie wiemy w jaki sposób bez leków i suplementów o których napisze w dalszej części nasz organizm potrafi przeciwstawić się nagłemu atakowi. Za obronę organizmu odpowiada układ odpornościowy który jest chyba najmądrzejszym układem naszego ciała ponieważ potrafi wyciągać wnioski ze wcześniej stoczonych walk i uczyć się nowych strategii obronnych. Współpracuje on z innymi układami głównie z układem krążenia i limfatycznym. Jako że jest to dość rozległy temat postaram się nie wnikać w szczegóły. Wytworzone przez organizm zapory obronne zapobiegające przed wniknięciem obcych substancji stanowiące pierwszą linię obrony ssaków to tzw odporność nieswoista ( wrodzona ) która nie jest skierowana przeciwko konkretnemu zagrożeniu . Przykłady mechanizmów wykorzystywanych przez ten rodzaj odporności to:
-kwas mlekowy wydzielany wraz z potem nadający kwaśny odczyn skórze ,
-występujący min w pocie , łzach , ślinie enzym lizozym zwalczający bakterie,
- wytwarzanie przeciwbakteryjnych , przeciwgrzybicznych substancji przez symbiotyczne bakterie przewodu pokarmowego ,
-odruchy takie jak kaszel , wymioty, kichanie,
-liczne komórki mające zdolność „ zjadania „ czyli fagocytozy intruza
-monocyty hamujące namnażanie wirusów dzięki wydzielaniu
interferonu,który mobilizuje do działania inne komórki takie jak limfocyty niszczące wirusy .
-i wiele innych

Drugi rodzaj odporności zwany swoistą ( nabytą ) powstaje po kontakcie z danym antygenem i jest skierowany tylko przeciwko temu konkretnemu antygenowi. Jest to druga linia obrony organizmu. Wykorzystuje ona silniejsze mechanizmy i wymaga więcej czasu do ich wytworzenia . Mechanizmy którymi się posługuje są bardziej skomplikowane ogólny schemat działania jest oparty na rozpoznaniu intruza przez limfocyty B i jego prezentacji limfocytowi T ,który wytwarza związki pobudzające limfocyty B do podziału i produkcji przeciwciał ,które z kolei łączą się w kompleks przeciwciało-antygen ,który może zostać usunięty przez inne wyspecjalizowane komórki . Dzięki istnieniu komórek pamięci „ portret „ intruza jest zachowywany przez organizm i wykorzystywany w celu szybszego działania w przyszłości .

Jak widać działania wojenne w organizmie człowieka , są identyczne jak działania prowadzone przez żołnierzy na froncie . Odporność nieswoista to takie rowy , zasieki , kołki które mogą zatrzymać zarówno czołg jak i człowieka . Odporność nieswoista to oddziały specjalne skierowane przeciwko konkretnemu zagrożeniu , komórki pamięci to osoby dokumentujące działania pozwalające w przyszłości ustrzec się wcześniej popełnionych błędów.

ODPARCIE ATAKU

Do pełnego rozpoznania przeciwnika potrzebujemy informacji o czasie i sposobie ataku. Przeziębienie to prawdopodobnie najczęstsza choroba , która kilka razy w roku dotyka większość populacji. Dorośli zapadają na przeziębienie średnio 2—4 razy w roku, u osób w podeszłym wieku choroba jest rzadsza (średnio 0,5—1 epizod przeziębienia w roku). U dzieci przeziębienie występuje około 2—3 razy częściej niż u dorosłych. Prawdopodobnie nieco częściej przeziębiają się dorośli mający częsty kontakt z dziećmi. W miarę dorastania, a później starzenia się, nasz układ immunologiczny uczy się radzić sobie z coraz większą liczbą wirusów powodujących przeziębienie, dlatego u osób w podeszłym wieku choroba występuje najrzadziej. Najwięcej zakażeń występuje w okresie wiosennym i jesienno- zimowym. Tradycyjnie uważa się, że jest to spowodowane częstszym przebywaniem w pomieszczeniach zamkniętych, sprzyjającym przenoszeniu zakażenia. Nie ma jednak wiarygodnych danych naukowych potwierdzających tę teorię i wiele osób podaje ją w wątpliwość (zauważmy, że w zurbanizowanym społeczeństwie intensywność przebywania w zatłoczonych pomieszczeniach jest podobna w różnych porach roku). Według alternatywnej hipotezy za zwiększoną częstość przeziębień odpowiadają zmiany w błonie śluzowej nosa pod wpływem zimnego powietrza i wahań temperatury, które ułatwiają atak wirusów, osłabiając naturalne mechanizmy broniące nas przed zakażeniem.
DROGI ATAKU WIRUSA :
-drogą kropelkową w czasie kontaktu z chorym, który – kaszląc lub kichając – rozpyla drobne kropelki wydzieliny dróg oddechowych, zawierające wirusy
-przez kontakt z zakażonymi przedmiotami; niektóre wirusy mogą przez kilka godzin przetrwać w środowisku, np. na przedmiotach codziennego użytku (na klamkach od drzwi, słuchawkach telefonów, poręczach itp.) – po dotknięciu zakażonego przedmiotu zarażamy się, dotykając ust, oczu lub nosa (dlatego ważna jest higiena rąk w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia).

SPOSÓB ATAKU:

Wirus z definicji nie posiada struktury komórkowej budują go białka i kwasy nukleinowe . Wirus wnika do organizmu i dąży do rozmnożenia ,dzieje się to mniej więcej tak .Gdy wirus dostanie się do komórki, sprawia, że zamiast własnych białek komórka zaczyna produkować białka potrzebne do budowy potomnych wirusów (zamiast własnego materiału genetycznego komórka używa materiału genetycznego wirusa, który sam nie może produkować białek). Komórka ginie, a uwolnione wirusy zakażają kolejne komórki. Na szczęście nie jesteśmy bezbronni. Wirusy są w stanie zainfekować tylko niektóre komórki. Zmieniona komórka jest rozpoznawana przez siły obronne organizmu (leukocyty, czyli białe krwinki), atakowana i zabijana.

Trochę odbiegłem od tematu sportu , diety i suplementacji jednak moim zdaniem konieczne było biologiczne wprowadzenie aby lepiej zrozumieć w jaki sposób trening , żywność i suplementy wpływają na występowanie infekcji wirusowych .

PRZEZIĘBIENIE A WYSIŁEK FIZYCZNY

Jako sportowcy stawiamy sobie różne cele dbamy przy tym aby wysiłek był zdrowy i przyjemny. Bo przecież sport to zdrowie . Jak się okazuje jeśli chodzi o amatorów powiedzenie to jest jak najbardziej trafne ,jednak czy zawodowcy i osoby intensywnie trenujące także mogą odnieść je do siebie. Okazuje się ,że często powtarzany wykonywany w granicach możliwości trening może obniżyć zapadalność na infekcje .Dzieję się tak ponieważ :
-Po wysiłku wzrasta ilość properdyny która przyczynia się do zwalczania bakterii, pierwotniaków i wirusów oraz eliminuje nieprawidłowe czerwone krwinki.
- Wzrasta ilość immunoglobulin (przeciwciał),
-Wzrasta aktywność żerna leukocytów
-W mniejszym stopniu wzrasta aktywność monocytów
-Rośnie długoterminowe stężenie białek zabijających patogeny - perforyn. Współczynnik ekspresji tych białek na limfocytach wzrasta z 12% u statystycznego dorosłego do 36% u sportowców.
-ćwiczenia fizyczne powodują zwiększenie aktywności limfocytów Natural Killer,
-spada poziom hormonów stresu rośnie poziom hormonów szczęścia i anabolicznych

Zawiedzeni pewnie będą wyczynowi siłacze, długi i intensywny trening może powodować skutki odwrotne . Bardzo intensywny trening charakteryzuje się zwiększoną w stosunku do średniej, częstością infekcji górnych dróg oddechowych. Wiąże się to z obniżeniem aktywności układu odpornościowego , przetrenowaniem , błędami dietetycznymi .

BADANIE:
Naukowcy z Appalachian State University i University of North Carolina przez ponad 12 tygodni przypadających na sezon jesienno-zimowy obserwowali grupę 1002 zdrowych dorosłych w wieku od 18 do 85 lat. Uczestnicy zostali na wstępie przebadani pod kątem zdrowia ogólnego oraz zapytani o dietę, styl życia i sprawność fizyczną. Później co dnia każdy z uczestników informował o pojawieniu się najdrobniejszych nawet objawów chorób układu oddechowego, np. kichania, kaszlu, gorączki. Skalę dokuczliwości i nasilenia tych symptomów oceniano według standaryzowanej skali. Okazało się, że średnio w ciągu 12 tygodni badania uczestnicy skarżyli się na objawy przeziębienia przez 13 dni zimy i 8 dni jesieni. Choć badacze uwzględnili różne czynniki, które mogą wpływać na układ odpornościowy (np. stres, brak snu, słabe odżywianie czy podeszły wiek), to okazało się jasne, że osoby sprawne i często ćwiczące przeziębiały się rzadziej, a jeśli już, to choroba przebiegała u nich łagodniej niż u pozostałych. Liczba dni z przykrymi objawami przeziębienia, na które narzekali ludzie ćwiczący najczęściej (co najmniej pięć dni w tygodniu) była o 43 proc. mniejsza w porównaniu z liczbą dni, na które utyskiwała grupa badanych ruszających się najmniej (raz w tygodniu albo wcale).
Zależnie od badania, regularny zorganizowany wysiłek fizyczny może ograniczać pojawianie się objawów przeziębienia od 18 do 67 proc
..........................
Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem:

Wiemy jak ważna w życiu sportowca jest dieta , nasz sposób odżywiania warunkuje efekty treningu , regenerację , samopoczucie i co najważniejsze wpływa na nasze zdrowie. Nasze ciało to skomplikowany , wzajemnie uzupełniający się zbiór komórek , narządów i układów które bez odpowiedniego paliwa nie są w stanie pracować na wysokich obrotach do których je zmuszamy . Oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa ,jednak w celu jej uzupełnienia coraz częściej sięgamy po suplementy . Skupiamy się głównie na ich działaniu wspomagającym wysiłek fizyczny , a dodatki takie jak kompleksy witamin i minerałów plus zdrowe kwasy tłuszczowe stanowią podstawę suplementacji prozdrowotnej . Celem dalszej części tego artykułu jest pokazanie drugiej twarzy znanych i lubianych „supli „ skupiając się na ich działaniu prozdrowotnym , wspomagającym nasz układ immunologiczny.

BIAŁKA I AMINOKWASY

BIAŁKA MLEKA
Ich pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego został przyćmiony przez dyskusje dotyczące zawartości alergenów . Nie ma co ukrywać zarówno frakcja kazeiny jak i serwatka zawierają związki powodujące alergie ,jest to jednak informacja ważna dla alergików . Osoby zdrowe mogą odnieść znaczne korzyści ze spożywania odzywek białkowych. Białko jako składnik budulcowy wpływa korzystnie na układ odpornościowy ponieważ buduje jego elementy . Jeśli zabraknie białka organizm będzie osłabiony wpadnie w stan katabolizmu i zacznie obniżając odporność.
BIAŁKO SERWATKOWE:
Zawiera beta-laktoglobuliny, bogate źródło całych łańcuchów aminokwasów. Pomagają one zapobiegać rozpadowi połączonych tkanek mięśniowych wzmacniając organizm . Specyficzne składniki białka serwatkowego immunoglobuliny i laktoferyna wpływają na ogólną poprawę systemu odpornościowego organizmu. Białko serwatkowe jest bogatym źródłem niezbędnych aminokwasów, w tym cystyny która pomaga w podniesieniu poziomu glutationów w organizmie. Glutationy są antyoksydantami, które pomagają w dostarczeniu dodatkowego czynnika pobudzającego system immunologiczny. Dostarczenie organizmowi białka serwatkowego pozwala utrzymać odpowiednia ilość glutaminy która jest paliwem układu odpornościowego .Z klinicznego punktu widzenia lekarze preferują białko serwatkowe, gdyż wspomaga system immunologiczny i jest łatwo trawione.

KAZEINA:
Micelarna kazeina zawiera dużą ilość peptydów mleka. Peptydy te powodują pobudzanie układu odpornościowego. Peptydy, takich jak immunoglobuliny i laktoperoksydazy są odpowiedzialne za wspieranie systemu odpornościowego

BADANIA:
1.Koncentrat białek serwatki a odporność.
Na początku lat 1980-tych odkryto, że myszy karmione koncentratem białek serwatki (20% dziennej diety) wykazywały znaczący wzrost produkcji przeciwciał jako odpowiedzi na antygen zależny od komórek typu T10,11. Ten efekt podtrzymywania odporności został potwierdzony w zastosowaniu takiej suplementacji diety w przeciwdziałaniu infekcji pneumokokowej.
Wzrost, kompozycja białkowa surowicy krwi, liczba limfocytów we krwi, a przede wszystkim produkcja limfocytów B w szpiku nie ulegają zmianom w wyniku diety zawierającej WPC.
Zawartość cysteiny w WPC wydaje się odgrywać znaczącą rolę w bioaktywności takiej diety. W rzeczywistości optymalizacja odpowiedzi immunologicznej u zwierząt karmionych WPC jest związana z większą produkcją GSH w limfocytach, wynikającą z dodatkowych dawek prekursora – cystyny.
Potwierdzenie immunostymulacyjnego efektu WPC (Parker i wsp.15) było
pierwszym. W 1995 pojawiło się następne niezależne doniesienie potwierdzające te unikalne właściwości WPC. W badaniu tym spożycie białek mleka krowiego (zarówno jako suplementu, jak i jedynego źródła białka w zbilansowanej diecie), niezmiennie
wzmacniało drugorzędową odpowiedź humoralną na immunizację owoalbuminą,w porównaniu z innymi źródłami białka – białko sojowe i białko serwatki mleka owczego. Po 5 – 8 tygodniach żywienia WPC zwiększał komórkową odpowiedź immunologiczną. Te właściwości wydają się niezwiązane z prostym efektem dietetycznym.

Jest to fragment artykułu : https://www.gshpolska.pl/files/Badania2/koncentrat_bialka_serwatki_i_modulowanie_glutationu_w_terapii_nowotworowej.pdf


2.Badanie : Ekstrakt białek serwatki ( WPE ) , a neutrofile:
Cow's milk and derived products, in particular whey proteins, exhibit beneficial properties for human health, including the acquired immune response. However, their effects on innate immunity have received little attention. Neutrophils are key cells of the innate defense through the basic functions of chemotaxis, phagocytosis, oxidative burst and degranulation. The extract of whey protein (WPE) purified from bovine lactoserum evaluated its direct and indirect impact on the basic functions of normal human blood neutrophils in vitro. Although WPE had no direct effect on the basic functions, the 24-h pretreatment of neutrophils with WPE was associated with a significant and dose-dependent increase their chemotaxis, superoxide production and degranulation in response to N-formyl-methionine-leucine-phenylalanine, as well as their phagocytosis of bioparticles. Pretreatment increases the surface expression of CD11b, CD16B, and CD32 receptors. Major WPE protein components of beta-lactoglobulin (beta-LG) and alpha-lactalbumin (alpha-LA) is the main active fractions with an additional impact on human neutrophils, which have become more receptive to subsequent stimulation. The effect of NADPH oxidase activity was associated with the transfer of P47 (phox) to the cell membrane. Glycomacropeptide, peptides present in measurable amounts in WPE products, was able to increase the individual effect of beta-LG and alpha-LA on neutrophils. Current data indicate that WPE, through beta-LG and alpha-LA, has the capacity to enhance or "prime" human neutrophil response to subsequent stimulation, the effect may be associated with an increased innate defense mechanisms in vivo.

WNIOSEK: Obecne dane wskazują, że WPE, za pośrednictwem beta-LG i alfa-LA ma zdolności poprawy odpowiedzi neutrofili ludzkich na kolejne stymulacje

GLUTAMINA:
Glutamina jest podstawowym źródłem energii dla wielu komórek układu immunologicznego. Duże obciążenia treningowe, infekcje wirusowe i bakteryjne, stres to wszystko powoduje obniżenie poziomu glutaminy w organizmie, wywołując tym samym "głód" komórek odpornościowych. Ok. 40 gramów dziennie znacznie wspiera układ odpornościowy w walce z AIDS oraz pomaga pacjentom poddającym się przeszczepowi szpiku kostnego. Naprawdę, chorzy pacjenci cierpią zarówno na spadek poziomu glutaminy jak również ubytek masy mięśniowej. Pomocne działanie glutaminy było obserwowane i udokumentowane podczas przypadków chirurgicznych jak również w przypadku oparzeń. Wiadomo też, że glutamina przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń. Ponadto, glutamina jest składnikiem i prekursorem glutationu aminokwasu, będącego jednym z kluczowych i najsilniejszych antyutleniaczy, który wzmacnia funkcje immunologiczne. Duże dawki glutaminy wzmacniają układ odpornościowy, nawet w przypadku ogromnego stresu. Osoby prowadzące siedzący tryb życia przyjmując 2-5 gram dziennie zapewnią sobie zdrowie i witalność, jednakże siłacze katujący swoje mięśnie w trakcie wyczerpujących treningów za pewne sięgną po znacznie większe dawki .
BADANIA:
1.Glutamina, ćwiczenia i funkcje układu immunologicznego.
Glutamine is the most abundant amino acid in human muscle and plasma and is used in a high degree by rapidly dividing cells, including leukocytes, in order to provide energy and optimal conditions for nucleotide biosynthesis. As such, it is considered necessary for proper immune system. In various catabolic states including surgical trauma, infection, starvation and prolonged exercise, glutamine homeostasis is placed under stress. Falls in glutamine concentration (normal range 500 to 750 mumol / L after an overnight fast) were reported after prolonged endurance and exercise. These levels remain unchanged or temporarily elevated after short-term high-intensity exercise. Plasma glutamine was also noted to decline in patients with untreated diabetes in diet-induced metabolic acidosis and during recovery after high-intensity intermittent exercise. Common factors among all the states of stress is an increase in cortisol and glucagon concentrations and increased demand for glutamine gluconeogenesis tissues. It is suggested that the increase in gluconeogenesis and the associated increase in liver, intestine and kidney account the use of glutamine to glutamine depletion in plasma catabolic stress states, including prolonged exercise. Short term effects of exercise on the concentration of glutamine may be cumulative, since heavy training has been shown to cause low levels of glutamine in plasma (<500 mumol / L) requiring long periods of recovery. In addition, players experience the discomfort of overtraining syndrome exhibit lower resting plasma glutamine than active healthy. Therefore, physical activity directly affects the availability of glutamine to the leucocytes and thus may affect the immune system. The utility of plasma glutamine levels as a marker of overtraining has recently been awarded, but no agreement has yet been reached regarding the best method of determining the level. From trauma, infection, nutritional status and acute exercise may affect the plasma levels of glutamine, these factors must be controlled and / or taken into consideration if plasma glutamine is to prove a useful marker of impending overtraining
WNIOSEK: aktywność fizyczna wpływa bezpośrednio na dostępność glutaminy do leukocytów i tym samym może wpływać na układ odpornościowy. Dostępność glutaminy może być wskaźnikiem przetrenowania .

BCAA ( aminokwasy rozgałęzione LEUCYNA , IZOLEUCYNA , WALINA często z dodatkiem GLUTAMINY)
Pozytywny wpływ BCAA na układ immunologiczny polega na zachowaniu zapasów glutaminy przez wykorzystywanie BCAA przez mięśnie. Odpowiedni poziom glutaminy jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, podczas ćwiczeń fizycznych jej zasoby mogą zostać obniżone o 50 % . BCAA może pomóc w utrzymaniu właściwego poziomu glutaminy .
BADANIA:
Ostatnie badania wykazały, że po pokonaniu dystansu triathlonu olimpijskiego , zawodnicy przyjmujący BCAA utrzymali poziom glutaminy we krwi przed i po wysiłku, podczas gdy w grupie placebo, 0 23% zmniejszyło się stężenie glutaminy we krwi. Dodatkowo grupa z BCAA miała również o 34% mniejsze ryzyko zakażenia po zakończeniu triathlonu w porównaniu do grupą placebo.
Wnioski:
Suplementacja BCAA ma znaczny wpływ na układ immunologiczny poprzez utrzymanie glutaminy, dostarczając surowca do komórek układu odpornościowego. Wykazano, że tylko 6 gramów BCAA dziennie pozwala wzmocnić układ odpornościowy

ARGININA
Arginina to dodatkowy aminokwas niezbędny (tworzony z ornityny). Podnosi wydajność systemu immunologicznego organizmu stymulując pracę "grasicy". Pobudza produkcję naturalnych komórek odpornościowych. Arginina jest przekształcana między innymi w tlenek azotu-cząsteczkę sygnałową uchodzącą za modulator odporności.

WĘGLOWODANY:
CUKRY PROSTE:
Wykazano, iż po ok. 5-ciu godzinach po spożyciu cukru hamowana zostaje zdolność białych krwinek do niszczenia zarazków.
Dieta wysoko węglowodanowa powoduje spadek aktywności neutrofili czyli wpływa negatywnie na układ immunologiczny
BADANIA:
AbstractFObjective: To evaluate the eˇect of carbohydrate supplementation upon some aspects of the immune function
in athletes during intense indoor cycling.
Methods:Twelve male athletes cycled for 20min at a velocity corresponding to 90% of that obtained at the anaerobic
threshold and rested for 20min. This protocol was repeated six times. The athletes received, during the trial, water ad
libitum, or a solution of carbohydrate (95% glucose polymers and 5%fructose) at10% (w/v),1gkgh every 20min, starting
at the10thminute of the ˘rst exercise period, plus extrawater ad libitum.
Results: Exercise induced a reduction in peripheral blood mononuclear cell proliferation (37%) as well as in the production
of cytokines by cultured cells (interleukin-1 (IL-1), interleukin-2 (IL-2), tumor necrosis factor-a (TNF-a) and interferon-
g (IFN-g), by 37%, 35%, 26% and 16%, respectively). All of these changes were prevented by the ingestion of a
carbohydrate drink by the athletes, except that in IFN-gproduction,whichwas equally decreased (17%) after the second
trial.The concentrationof plasma glutamine, animportant fuel for immune cells,was decreased in the placebo group but
maintained in the group that received carbohydrate.
Conclusion: Carbohydrate supplementation aˇects positively the immune response of cyclists by avoiding orminimizing
changes in plasma glutamine concentration.r2002 Elsevier Science Ltd. All rights reserved.


WNIOSKI:
Suplementacja węglowodanów wpływa na pozytywną odpowiedź odpowiedzi immunologiczną rowerzystów poprzez unikanie zmiany stężenia glutaminy czyli węglowodany wykazują podobne działanie jak BCAA.

FRAGMENT Z http://edulife.com.br/dados\Artigos\Nutricao\Nutricao Esportiva e Suplementacao\CHO and immune system.pdf

BRYAN HAYCOCK: Zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów powoduje wzrost poziomu kortyzolu a co za tym idzie odpowiedź układu odpornościowego jest łagodniejsza i mniej uciążliwa

TŁUSZCZE:
Wysokotłuszczowa dieta może pogorszyć działanie układu odpornościowego poprzez hamowanie działania limfocytów T. Tłuszcze nasycone (znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego i smażonych potrawach) mogą przyczynić się do chorób serca i tycia, a tłuszcze trans (znajdujące się w margarynach i wielu produktach cukierniczych) mogą przyczynić się do powstania w organizmie stanów zapalnych o niewielkim nasileniu, aczkolwiek przewlekłych.
NNKT Tłuszcze Omega-3: działają przez zwiększenie aktywności fagocytów, białych krwinek, które pochłaniają patogeny. Kwasy te wzmacniają błony komórkowe, tym samym przyspieszając gojenie i wzmocnienie odporności na infekcje w organizmie.
Cholesterol : niski poziom cholesterolu ogółem , oraz przewaga frakcji HDL przyczyniją się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu ogółem jak i frakcji LDL mają NNKT w tym kwasy omega 3,6,9

CLA
CLA dobrze wpływa na układ immunologiczny - zwiększa odporność na wirusy, może tłumić reakcje alergiczne. Zwiększając termogenezę, zwiększa spalanie tłuszczu.
Kwas linolowy poprawia transport składników odżywczych przez błony komórkowe, co wpływa na przyśpieszenie regeneracji organizmu po intensywnych wysiłkach fizycznych.

WITAMINY I MINERAŁY:Witamina C
Od dawna wiadomo, że jest najważniejszą witaminą dla układu odpornościowego, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej witaminy, konieczne jest więc codzienne jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W diecie Polaków dobrym źródłem witaminy C są także ziemniaki, a to ze względu na częstość ich spożywania. Osoba dorosła powinna dostarczać ok. 70 mg witaminy C dziennie. Zapotrzebowanie to wzrasta jeśli palimy papierosy, pijemy alkohol, jesteśmy narażeni na stres lub właśnie wtedy, kiedy spada nasza odporność.

Witamina B6
Witamina ta jest najważniejsza dla układu odpornościowego witamina z grupy B. Umożliwia obronę organizmu przed infekcjami, wzmacnia zdolność białych krwinek do pochłaniania atakujących zarazków oraz uczestniczy w produkcji nowych komórek układu odpornościowego oraz erytrocytów. Najlepszym źródłem witaminy B6 są drożdże piwne, brązowy ryż oraz zielone warzywa.

Witamina A
Charakteryzuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, wspomaga walkę z infekcjami, zwłaszcza układu oddechowego i pęcherza moczowego. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach i występuje w kilku formach. W postaci retinolu można ją znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak jajka (żółtko), wątroba, tran, mleko i żółte sery. Natomiast w czerwonych i żółtych owocach i warzywach, np. w brzoskwiniach, morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w postaci karotenoidów. Ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, długie moczenie warzyw i owoców wiąże się ze startami witaminy A.

Magnez
Bierze udział w syntezie dopełniacza, który odgrywa szczególną rolę w niszczeniu komórek guzowatych i niektórych wirusów, np. opryszczki. Jeśli chorobie towarzyszy biegunka lub silne pocenie, zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Odpowiednia jego podaż zapobiega lub zmniejsza osłabienie oraz utratę apetytu, które często występują w trakcie infekcji. Magnez zawarty jest w orzechach, ziarnach, rybach, soi oraz ciemnozielonych warzywach.

Selen
Uczestniczy w syntezie przeciwciał i wytwarzaniu komórek odpornościowych w reakcji na powtórną infekcję. Występuje w zbożach i warzywach, jednak jego ilość zależy od gleby, na której są one uprawiane.

Cynk
Potrzebny jest grasicy do produkcji limfocytów T. Jest niezbędny do tego, aby osiągnęły one czynną dojrzałość oraz do tego, aby zwalczały zarazki. Mówi się nawet, iż cynk może skuteczniej niż witamina C skracać okres przeziębienia. Znajdziemy go w mięsie, rybach i owocach morza, a także w ziarnach zbóż, orzechach, nasionach, drożdżach piwnych i imbirze. Zapotrzebowanie mężczyzn na ten pierwiastek jest większe, dlatego przy jego niedoborze to mężczyźni są bardziej podatni na infekcje.

Mangan
Bierze udział w produkcji interferonu – substancji, która wydzielana jest przez większość tkanek i ma właściwości antywirusowe. Dobrymi źródłami tego pierwiastka są pełnoziarniste płatki zbożowe, kiełki zbóż, otręby, orzechy, warzywa zielone i strączkowe.

KREATYNA
Sportowcy stosujący ten suplement mogą upośledzać funkcje odpornościowe, według badań opublikowanych w 2011 wrzesień wydaniu czasopisma "Immunopharmacology International". W badaniu kultur tkankowych, dwie powszechnie dostępne formy kreatyny, monohydrat kreatyny i ester etylowy kreatyny, zmniejszenie produkcji cząsteczek receptora, które wykrywają obecność patogenów i substancji obcych. Naukowcy doszli do wniosku, że kreatyna może zmniejszyć zdolność układu immunologicznego do identyfikacji wirusów i bakterii chorobotwórczych. Dalsze badania kliniczne są potrzebne, aby potwierdzić te wstępne wyniki.

ZIELONA HERBATA
Zawarta w zielonej herbacie kombinacja składników skutecznie zwalcza bakterie i wirusy.W procesie zabezpieczenia komórek wykazuje 100-krotnie wyższą skuteczność niż witamina C, 25-krotnie większą niż witamina E. Witamina A i karoten z zielonej herbaty chronią błony śluzowe. Dzięki temu zielona herbata jest środkiem nadającym się zarówno do przeciwdziałania, jak i do leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych, na przykład grypy, przeziębienia, biegunki czy stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej lub dziąseł.

Profesor Shimamura stwierdził, iż katechina z zielonej herbaty oraz teoflawina (utleniona forma katechiny) obecne w czarnej herbacie odznaczają się silnym działaniem na wirus grypy. Katechina z zielonej herbaty i teoflawina z czarnej herbaty działają bezpośrednio na wirus grypy i inaktywują go. Stwierdzić więc można, iż płukanie ust zieloną lub czarną herbatą jest bardzo skutecznym sposobem zapobiegania grypie. Efekt ten jest jeszcze zwiększany w przypadku przedłużenia okresu kontaktu katechiny zielonej herbaty i wirusa grypy. Ciekawostką jest, iż radzieccy lekarze stosowali zieloną herbatę w leczeniu stanów wirusowego zapalenia wątroby. Kolejne bakteriobójcze działanie zielonej herbaty: zgodnie z zasadami makrobiotyki, japońską herbatę Banchę stosuje się do obmywania w grzybicach skóry i narządów płciowych.
REGULARNE PICIE LUB SPOŻYWANIE EKSTRAKTÓW Z ZIELONEJ HERBATY WPŁYWA POZYTYWNIE NA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY

L KARNITYNA
l-karnityna jest w stanie poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego, Udowodniono, że l-karnityna przywraca utraconą odporność organizmu na skutek immunoterapii, czyli jednej z form leczenia nowotworów złośliwych.
Ponadto stosuje się ją pomocniczo w przypadku osób cierpiących na AIDS, czyli nabytą chorobę układu immunologicznego.
W 2009 roku na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie przeprowadzono eksperyment, w którym zajęto się m.in. wpływem l-karnityny na układ immunologiczny. Okazało się, że l-karnityna jest w stanie wpływać na odporność organizmu, ale wyniki badań były bardzo zróżnicowane, co było skutkiem osobniczych reakcji na stosowanie suplementu.
Dane dotyczące skuteczności terapeutycznego zastosowania l-karnityny w przypadku osób cierpiących na osłabioną odporność wymagają jeszcze dodatkowych badań klinicznych, które potwierdziłyby jej skuteczność w tym zakresie.
Warto zauważyć jeszcze, że l-karnityna jest w pewnym stopniu substancją przeciwutleniającą, czyli hamuje aktywność toksycznych wolnych rodników. Wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, przyspieszając w ten sposób procesy starzenia się, dlatego tak ważne jest ich wychwytywane

WYCIĄG Z PIEPRZU CZARNEGO:
Wyciągi z pieprzu czarnego zwiększają tolerancję przewodu pokarmowego na wysokoskoncentrowane odżywki białkowe i mineralno-witaminowe. Stymulują układ odpornościowy, w tym również GALT (układ immunologiczny układu pokarmowego).

IMBIR
Uzyskane do tej pory wyniki wskazują na jego korzystny wpływ na układ odpornościowy, ochronne działanie na wątrobę, poprawę wrażliwości na insulinę, znaczenie w chemioprewencji nowotworów.
KOFEINA
Najnowsze badania sugerują pozytywny wpływ kofeiny na układ immunologiczny oraz jej działanie przeciwzapalne. Jednak duże ilości kofeiny zakłócają wchłanianie składników odżywczych, utrudniają przyswajanie m.in. manganu i cynku oraz hamują działanie układu odpornościowego.
KAPSAICYNA
Preparat przyjęty doustnie pobudza i reguluje przemianę materii, krążenie krwi, wzmaga wentylację płuc, rozszerza przewody zatokowe oraz działa moczopędnie i napotnie. Większe dawki lub regularne przyjmowanie ostrej papryki zwiększa popęd płciowy, ułatwia detoksykację, stymuluje układ odpornościowy oraz system GALT w układzie pokarmowym.

RESWERATROL , B-KAROTEN , POLIFENOLE , substancje o działaniu antyoksydacyjnym wykazują w badaniach pozytywny wpływ na układ immunologiczny
BŁONNIK
Nowe badanie pokazuje, że duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się m. in. w awokado, pomarańczach i figach, może przyspieszyć powrót do zdrowia po infekcjach .Oto dlaczego: rozpuszczalny błonnik zwiększa produkcję białka Interleukina-4, które stymuluje limfocyty T
CZOSNEK I CEBULA:
Występujące w czosnku substancje (takie jak allicyna i związki siarkowe) wykazują bardzo silne działanie bakteriobójcze, dlatego też zaleca się spożywanie go w przypadku przeziębień oraz infekcji układu oddechowego. Cebula polecana jest natomiast także przy infekcjach pęcherza moczowego.

PODSUMOWANIE:
Myślę ,że czas zakończyć rozważania ,tematyka leków i innych sposobów przeciwdziałania przeziębieniu jest materiałem na kolejny artykuł . Ubierajcie się ciepło , ćwiczcie z głową , pamiętajcie o odpowiedniej diecie i suplementacji . Postanowiłem zakończyć ten długi artykuł wierszykiem własnego autorstwa .
Za oknem jesień
Na siłowni wrze
Wszyscy ćwiczą
Ja niestety nie

Wizyta w aptece
Pod kocem leżenie
Chyba dopadło mnie przeziębienie

Leki , herbata , wciąż z nosa kapie
Mam dość leżenia na tej kanapie

Szukam sposobu na szybsze wyzdrowienie
Znalazłem na forum artykuł
Zainteresował mnie jego tytuł
„ Suplementy i przeziębienie „
BIBLIOGRAFIA:
-http://grypa.mp.pl/przeziebienie/show.html?id=61668
-http://grypa.mp.pl/lista/show.html?id=62646
-https://www.sfd.pl/[ART]_Kuracja_Antyprzeziębieniowa_by_Rion10-t377006.html
-http://nauka.newsweek.pl/cwiczenia-zwalczaja-przeziebienie,67491,1,1.html
-http://mathmed.blox.pl/2011/01/Wplyw-wysilku-fizycznego-na-odpornosc-Cwiczyc-aby.html
-http://www.fit.pl/klubyfitness/strefa_klubowicza/przewodnik_po_klubie/elementarz_klubowicza/jak_zwiekszyc_efektywnosc_treningu_i_zbudowac_odpornosc,375,1,0.html
-http://www.kulturystyczni.pl/extensor-izolat-bialka-serwatkowego-97-t2948.html
-http://www.getprograde.com/immune-system-booster.html
-http://www.vitalabo.pl/natures_plus/l-arginin
-http://www.truestarhealth.com/members/cm_archives12ML3P1A67.html/
-http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-12677899
- http://www.livestrong.com/article/523396-creatine-whey-and-glutamine-for-the-immune-system/#ixzz1eYzAADJN
-http://www.sos-odchudzanie.pl/sklep,produkt,after-cla-9-zelkow,70,p.html
-http://www.lkarnityna.pl/l-karnityna-a-slaba-odpornosc.html
-http://rozanski.li/?p=2008
-http://botanicscience.blogspot.com/2011/11/leki-z-przydroznej-apteki-rosliny.html




SFD:jasio06

Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2011-12-02 12:33:45
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 54 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4557
Z małymi problemami ale udało się , jak trzeba proszę o edit . Zapraszam do czytania :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12027 Napisanych postów 160405 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234280
minimalnie poprawilem tak to git

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 54 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4557
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
nie ma sie co dziwić ze jest 1 miejsce

graty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 10282 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 52628
gratulacje :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 4752 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 42195
Dobry art

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Kozak zapewne przeczytam jak znajdę dłuższą chwilę wolnego.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Biogenix znów w sklepie SFD ! !

Następny temat

Może być na mase??

WHEY premium